Welk warmteniveau heeft deze donsjas?
De comforttemperatuur van deze jas, gedragen als derde laag, werd bepaald door middel van een gestandaardiseerde test in een klimaatkamer en bedraagt -10°C. De pop droeg een synthetisch shirt met lange mouwen en een lichte fleece. De pop liep bij een gesimuleerde windsnelheid van 5 km/u. We hebben dit model ook 'in stilstand' getest. De comforttemperatuur bedraagt dan 0°C.
De voordelen van een vulling met eendendons en -veren
Dons blijft volumineus en biedt daardoor drie voordelen voor bergsporten:
- Thermische isolatie dankzij de lucht die wordt vastgehouden door het dons en de veren.
- Superlicht: bij een gelijk isolatievermogen is dons lichter dan een synthetische wattering. Zo is je rugzak lichter.
- Zeer compact samendrukbaar.
Wat is de vulkracht van een donsvulling?
De vulkracht bepaalt hoe goed het dons isoleert doordat het een bepaald volume lucht vasthoudt. Ze wordt uitgedrukt in cuin. Dus hoe volumineuzer het dons (hoe meer cuin), hoe meer lucht het vasthoudt en hoe beter het bijgevolg isoleert. Deze donsjas met een vulling van 90% dons en 10% veren heeft een gegarandeerde vulkracht van minstens 800 cuin (internationale norm).
Gewicht van de vulling
XS: 108 g
S : 126 g
M : 135 g
L: 146 g
XL: 155 g
2XL: 168 g
3XL: 180 g
4XL: 193 g
Wat betekent RDS-gecertificeerd?
RDS of "Responsible Down Standard" is een wereldwijd certificaat dat door een onafhankelijke instelling wordt uitgereikt aan merken die zich er vrijwillig voor opgeven. Dit label garandeert dat de herkomst van het dons overeenstemt met onze verbintenissen rond verantwoorde materialen. Onze leveranciers verbinden zich ertoe uitsluitend dons te gebruiken van ganzen en eenden die gekweekt worden voor hun vlees en die geplukt worden na het slachten.
De ecodesign maatregelen in deze jas
De voeringstof is innovatief want ze is bi-ton. Bij het verven van textiel wordt veel water verbruikt en bovendien komt het afvalwater van de verfbaden in het milieu terecht. Om die milieu-impact te verlagen, verven we maar een garen op twee, in een spinbad, om zo het waterverbruik en de watervervuiling te verminderen.
De buitenstof is van gerecycled polyamide.
Hoe onderhoud ik mijn donsjas?
Je kunt deze donsjas de hele winter door dragen, dus zal hij beslist vroeg of laat gewassen moeten worden.
Ons advies:
1/ Wassen in de machine met een wasmiddel voor dons of technische sportkleding, op 30°C met 2 of 3 tennisballen. Centrifugeren op laag toerental.
2/ Drogen in de droger op katoenprogramma, met 2 of 3 tennisballen, 2 tot 3 keer te herhalen totdat de jas volledig droog is.
Waterafstotend vermogen van de stof (vooral niet te verwarren met waterdichtheid)
Het waterafstotend vermogen van een stof is het vermogen om water over het oppervlak te laten glijden. Zo slorpt de kleding geen water op en blijft ze licht, ademend en warm. Het materiaal van deze bodywarmer is waterafstotend. We raden echter aan om er bij langdurige blootstelling aan regen een regenjas over te dragen. De stof kreeg een waterafstotende behandeling zonder PFK's, maar door het dragen kan de bodywarmer minder waterafstotend worden. We raden je aan om na elke wasbeurt de stof weer waterafstotend te maken.
De stof weer waterafstotend maken
Gebruik nadat je de bodywarmer hebt gewassen een vloeibaar impregneermiddel om de buitenstof weer waterafstotend te maken. Zo vernieuw je het waterafstotende vermogen van je kledingstuk, zodat het beter beschermt en langer meegaat.
Hoe kun je een donsjas repareren?
Tijdens een trektocht kan er een scheurtje in je bodywarmer komen! Het goede nieuws is dat je het scheurtje kan repareren met een patch en zo kan vermijden dat het groter wordt of dat er veertjes uit loskomen. Zie je het niet zitten om die reparatie zelf te doen? Geen paniek! Bij sommige van de Decathlon-ateliers kan je je bodywarmer in de winkel laten repareren met een strijkpatch.