ONTWERPKEUZE
Na onze regenjas RC900 wilden we een volledige regenoutfit ontwikkelen. De outfit moest ademend, sportief en compact zijn om fietstochten van een of meerdere dagen te kunnen maken. Tegelijk moest hij comfortabel aanvoelen, zowel op als naast de fiets.
We ontwikkelden deze regenbroek dan ook volgens dezelfde principes als onze regenjas: een uitstekende verhouding waterdichtheid/ademend vermogen en een compact en sportief model om lang te kunnen fietsen
COMPACT
We wilden een sportieve, waterdichte, ademende en compacte regenbroek ontwikkelen om tijdens fietstochten van een of meerdere dagen te kunnen dragen. De broek moest bovendien comfortabel zijn en nauw aansluiten.
Je kan deze broek opvouwen in de eigen waterdichte zak om ze gemakkelijk in een bikepacking-tas of klein tasje op te bergen. Zo blijft ze goed beschermd als er water in het tasje komt.
Gewicht van de regenbroek in maat M: 328 g.
Maat M opgeplooid: 17x14x8 cm
MODEL
Het nauwsluitende model hindert niet bij het trappen en beperkt schuren (van fietszadel of -tas).
Deze regenbroek is dus ideaal om te dragen over een korte fietsbroek bij regenweer of als het koud is.
ADEMEND VERMOGEN VAN DE REGENBROEK
We gebruiken de luchtstroom die tijdens het fietsen ontstaat om de transpiratie aan de buik/binnenkant van de benen te verminderen. We hebben hiervoor ritsen langs de schenen en aan de binnenzijde van de pijpen aangebracht. Hierdoor kan de lucht vrij circuleren op plaatsen die minder blootgesteld zijn aan waterspatten.
ADEMEND VERMOGEN VAN DE STOF (RET)
Om te weten of een stof ademt, meten we de waterdampdoorlatendheid of RET-waarde (gebaseerd op ISO-norm 11092). hoe lager die waarde, hoe beter de transpiratiedampen van je lichaam kunnen ontsnappen en hoe beter het dus kan ademen.
• RET < 6: extreem ademend, geschikt voor de meest intensieve inspanningen
• RET 6-12: zeer ademend, geschikt voor matige inspanningen
• RET 12-20: ademend, onaangenaam bij inspanningen
• RET >20: weinig ademend, niet voor inspanningen
WATERDICHTHEID VAN DE STOF
Men meet in hoeverre de stof bestand is tegen de waterdruk, uitgedrukt in mm waterkolom (test gebaseerd op de ISO-norm 811). Hoe hoger de druk, hoe waterdichter de stof.
Dit zijn de waterdichtheidswaarden van de fietsregenbroek 900: 15.000 mm zonder wasbeurt, 10.000 mm na 10 wasbeurten.
WATERDICHTHEID VAN DE REGENBROEK
Niet alleen de stof is belangrijk voor de waterdichtheid van de regenbroek, ook de constructie telt. Alle naden van de broek RC900 zijn afgedicht en we kozen voor waterafstotende YKK-ritsen onder een beschermflap.
STOF MET MEMBRAAN OF MET COATING?
De regenbroek RC900 is gemaakt van 3-laags stof met membraan.
Een membraan is een soort dunne plastic film met microperforaties (polyurethaan) die een stof waterdicht maakt met behoud van het ademend vermogen. Een stof met een membraan is soepeler, lichter, duurzamer en beter ademend dan een stof met coating.
Een coating is als het ware een verflaagje aan de binnenkant van de stof om deze waterdicht te maken. Een coating is goedkoper dan een membraan en moet worden beschermd met een voering.