VOOR WELKE WANDELFREQUENTIE EN -INTENSITEIT?
We hebben onze producten onderverdeeld op basis van hun prestaties en eigenschappen voor drie verschillende niveaus van bergwandelaars:
- Occasioneel: een tiental wandelingen per jaar, van 3 tot 4 uur, minder dan 10 km en met een hoogteverschil van maximaal 700 meter.
- Regelmatig: een twintigtal wandelingen per jaar. 4 tot 6 uur, 10 tot 20 km, hoogteverschil van 700 tot 1200 m.
- Intensief: meer dan 20 wandelingen per jaar. Meer dan 6 uur, meer dan 20 km, hoogteverschil van 1200 tot 2000 m.
INFORMATIE OVER DE DUURZAME ONTWIKKELING
Voor de voering rond de enkels en de buitenste laag van de binnenzool van deze schoenen gebruiken we stof waarvan het garen aan de bron wordt geverfd om zo de milieu-impact te beperken. Bij het verven van textiel wordt enorm veel water verbruikt en komt het afvalwater van de verfbaden in het milieu terecht. Om die milieu-impact te verkleinen, gebruiken we de spinbad-methode, waarbij de kleurstoffen al tijdens het spinnen aan het garen worden toegevoegd.
Zool met veel grip
Het gripniveau van onze schoenen krijgt een label. Om dat label te verdienen, moet de zool labtests doorstaan om de grip te beoordelen op uiteenlopende ondergronden (glad, ruw, droog, nat). Om de testresultaten te dubbelchecken, laten we de schoenen ook nog eens in de praktijk testen in de bergen, door een groep representatieve testpersonen, over 500 km.
Waterdichtheidstest
In ons lab plaatsen we de schoen, half onderwater, op een mechanische arm die een aantal stappen nabootst. Dankzij die test kunnen we bepalen hoelang en hoe ver (in km) je met de schoen kunt wandelen zonder dat je voeten nat worden. Daarna controleren we in de praktijk en in de regen of de schoen zijn belofte nakomt.
De waterdichtheid verlengen
Om je voeten langer droog te houden, is het aanbevolen om waterdichte gaiters of minigaiters te dragen die de bovenkant van de schoenen beschermen tegen insijpelend van water, maar ook tegen steentjes, zand...
We raden je ook aan om je schoenen twee keer per jaar opnieuw te behandelen met een impregneerspray (die vind je op onze website). Zo herstel je de oorspronkelijke waterafstotend- en vlekbestendigheid.
Welke maat kiezen?
Het komt er vooral op aan dat je meerdere maten en modellen probeert, zodat je schoenen vindt die helemaal bij je passen!
Je kunt een maatje groter dan je gebruikelijke schoenmaat nemen, om te voorkomen dat je tenen tegen de voorkant stoten in een afdaling. Voorwaarde is wel dat je voeten niet kunnen schuiven.
Een tip: knip je nagels kort en controleer voor elke afdaling of je veters goed aangetrokken zijn, zodat je voeten niet naar voren kunnen glijden in je schoenen.
Aankoopadvies / Hoe pas je schoenen?
Sommige Decathlon-winkels hebben een testparcours.
1. Pas beide schoenen, rechtopstaand en met de sokken die je draagt om te wandelen.
2. Span de veters aan en zorg dat ze overal evenveel spannen.
3. Controleer twee belangrijke elementen:
- als je klimt, mag je hiel niet loskomen van de zool van je schoen.
- als je daalt, mag je voet niet naar voren glijden, waardoor je tenen tegen je schoen komen.
4. Probeer verschillende maten en modellen.
Neem je tijd om ze in te lopen.
HOE VOORKOM JE BLAREN?
Hier vind je al onze tips:
https://sportadvies.decathlon.be/tips/9-tips-om-blaren-te-voorkomen-tp_24212
Welke sokken?
Een waterdichte schoen is minder ademend dan een niet-waterdichte schoen. Draag daarom bij voorkeur sokken als de halfhoge MH500 om de transpiratie af te voeren en wrijving te beperken.
Laat je schoenen optimaal presteren: vervang de binnenzolen!
De originele binnenzool in deze schoen is zodanig gemaakt dat hij past onder de meeste voeten. De binnenzool omwisselen kan zorgen voor:
1. Een betere ondersteuning: sommige zolen zijn voorgevormd of verstevigd, om de voetboog beter te ondersteunen.
2. Meer comfort: andere zolen kunnen je voeten ook warm houden en/of de schokken dempen.
3. Een langere levensduur: geniet langer van de steun en het comfort van je schoenen door elk seizoen de binnenzool te vervangen.
Hoe onderhoud je je schoenen?
- Aan de lucht laten drogen.
- Droge modder verwijderen met een harde borstel.
- Vlekken reinigen met een borstel en wat lauw water
- Laat drogen
- Waterdichtmakende spray op de schoenen spuiten om het bovenwerk weer waterdicht te maken.