Kledij

LANGLAUFKLEDIJ

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Vanaf
€3311
€1000
€4500
€6490
BEST BEOORDEELD
€1500
€2400
€6490
€6490
€6490
4.5/5 Op basis van 1177 Beoordelingen in de winkels en online

FUNCTIONELE LANGLAUFKLEDIJ: COMFORTABELE BESCHERMING TEGEN WIND EN ONWEER


Op het eerste gezicht, lijkt langlaufen veel rustiger dan alpineskiën, waarbij een hoge snelheid wordt gehaald. Dat is helemaal niet zo: de klassieke langlaufbewegingen doen denken aan wandelen in de sneeuw, maar het gaat wel degelijk om een veeleisende wintersport waarbij je intensief beweegt. Aangepaste en functionele sportkledij is voor langlaufers dan ook onmisbaar.


SPECIFIEKE EIGENSCHAPPEN VAN LANGLAUFKLEDIJ


Om je warm en droog te houden tijdens de lange dagen die je in de sneeuw doorbrengt, moet je kledij volgende eigenschappen hebben:
•  Aangepaste snit: om de wind geen vrij spel te geven en ervoor te zorgen dat langlaufen niet te inspannend wordt, moet je nauwaansluitende kledij dragen. Brede skibroeken en -jassen met ventilatieopeningen die het skiën op de piste bemoeilijken, zijn dus niet geschikt.
•  Elasticiteit: elastische materialen (bv.: elastaan) zorgen ervoor dat de kledij al je bewegingen volgt en geven je een maximale bewegingsvrijheid.
•  Degelijke vocht en -temperatuurregulatie
•  Wind- en waterdicht.


In vergelijking met klassieke ski- en winterkledij, warmt langlaufkledij je lichaam nauwelijks op. Dat komt vooral omdat langlaufers snel beginnen zweten als ze te warme kledij dragen. Anderzijds voelt vochtige kledij niet alleen onprettig aan, ze laat je lichaam daarna ook sneller afkoelen. Voor een optimale klimaatregeling trekken ervaren wintersporters graag kledij aan volgens het ui-principe. Investeer liever in enkele kwalitatieve kledingstukken en combineer ze efficiënt met elkaar.


LANGLAUFKLEDIJ LEENT ZICH PERFECT TOT HET DRAGEN VAN 3 LAGEN


Draag per laag verschillende kledingstukken om je lichaamstemperatuur te regelen in functie van je individuele behoeften en de weersomstandigheden. Over het algemeen maken we een onderscheid tussen drie verschillende kledinglagen.


LAAG 1: DE BASISLAAG OF JE TWEEDE HUID

In principe maken alle kledingstukken die je rechtstreeks op je huid draagt (je skikousen en je ski-ondergoed) deel uit van die zogenaamde basislaag. Om vocht optimaal en snel te kunnen afvoeren, moet de basislaag bestaan uit functionele en ademende materialen (zoals: synthetische vezels of merinowol). In tegenstelling tot katoen (dat veel zweet absorbeert en meestal een klam gevoel geeft) kan merinowol tot 30 % van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen zonder afbreuk te doen aan je comfort. Merinowol houdt trouwens niet alleen je lichaamstemperatuur op peil, maar heeft ook antibacteriële eigenschappen. Precies daarom, wordt die zuivere scheerwol in functionele kledij verwerkt. Synthetische vezels voelen dan weer prettig aan op de huid. In tegenstelling tot natuurlijke vezels leiden ze het vocht af naar de buitenste kledinglagen. Je kousen en functioneel ondergoed blijven daardoor grotendeels droog.


LAAG 2 (TUSSENLAAG): VERWARMENDE ISOLATIELAAG

De tweede kledinglaag (tussenlaag) mag worden gezien als een aanvulling op de basislaag, bedoeld om het vocht verder af te voeren en de lichaamswarmte binnenin op peil te houden. Afhankelijk van de periode van het jaar (winterse temperaturen onder nul of zachte lentetemperaturen), de intensiteit van je training en je eigen gevoeligheid voor kou volstaan een licht langlaufpak, een jas of zelfs een langlaufvest in lycra, polyamide of polyester als tussenlaag.


LAAG 3: DE BUITENLAAG

Je skibroek en ski-jas vormen de derde, buitenste laag langlaufkledij: de 'outer shell'. Die moet het lichaam niet alleen warm houden, maar ook beschermen tegen externe invloeden (wind, regen, sneeuw of smeltende sneeuw). Precies daarom, worden kwalitatieve cross-country jassen veelal gemaakt uit wind- en waterdichte stoffen (o.a. softshells) óf hebben ze extra inzetstukken die de wind en het vocht op afstand houden. Langlaufen is vrij intensief en dus moet je kledij ook zo ademend mogelijk zijn. Alleen zó kunnen de drie lagen langlaufkledij elkaar perfect aanvullen om je lichaamstemperatuur op peil te houden en het vocht af te voeren. Jassen met een vulling uit synthetische vezels of zogenaamd hybride jassen (die isoleren maar tegelijk ademende inzetstukken hebben) hebben hun efficiëntie al bewezen. Qua skibroek heb je de keuze tussen een klassiek, breed model of nauwaansluitende tights of leggings. Verlies daarbij niet uit het oog dat speciale langlaufbroeken meestal perfect aerodynamisch zijn en je bewegingsvrijheid niet beperken.


HANDSCHOENEN, MUTS EN BRIL: NUTTIGE ACCESSOIRES IN DE SNEEUW


Om je hoofd en je armen tegen kou en vocht te beschermen, moet je ook investeren in een paar waterafstotende handschoenen, een muts of een haarband. Koop zeker ook geschikte buitenkledij en aangepast ondergoed.


Een bril en een sjaal bieden degelijke bescherming tegen kou en wind. Net als bij andere kledij, kies je maar beter voor accessoires uit ademende synthetische vezels of kwalitatieve merinowol.


BETAALBARE LANGLAUFKLEDIJ VOOR DAMES, HEREN EN KINDEREN IN DE BEPROEFDE DECATHLON-KWALITEIT


Met functionele en kwalitatieve broeken, hemden en jassen voor langlaufers van ons eigen merk INOVIK ben je perfect voorbereid op lange langlauftochten met familie of vrienden. Het maakt weinig uit of je een beginner bent of al wat ervaring hebt vanuit het schaatsen of het klassieke langlaufen. In de online shop van DECATHLON vind je een ruime keuze aan mutsen, sjaals en handschoenen en bijpassende onderkledij.


☄☄☄

FAQ


LANGLAUFKLEDIJ: WAT HEB JE NODIG?

Langlaufen is een veeleisende wintersport die veel oefening vergt. Kies dus zeker voor degelijke kledij! Die moet ademend en elastisch zijn, en bestaan uit synthetische vezels of kwalitatieve wol. Zo ben je zeker van een optimale bescherming tegen kou, wind en sneeuw. De ideale outfit voor langlaufers bestaat uit drie verschillende lagen die boven elkaar worden gedragen volgens het ui-principe:
•  Functioneel en kwalitatief ondergoed dat het lichaam warm houdt en het zweet afvoert.
•  Een isolerende jas/vest of een trui met lange mouwen.
•  Een (vrij) warme ski-jas in combinatie met een langlaufbroek. Het is een goed idee om ook een beschermende skibril, skihandschoenen, een hoofddeksel (muts of haarband) en een sjaal te dragen.


WAARIN VERSCHILT LANGLAUFKLEDIJ VAN ANDERE SKIKLEDIJ?

Om volop van je dag in de sneeuw te kunnen genieten zonder overmatig te zweten, draag je maar beter kledij die specifiek werd ontwikkeld voor deze duursport. Langlaufen is best intensief! Uiteraard kan je klassieke skikledij dragen voor een rustige winterse tocht. Voor langlaufers is die echter veel te warm en dus totaal ongeschikt. De ideale langlauf outfit bestaat uit ademend materiaal, is functioneel en veel 'luchtiger' dan andere skikledij.


WELKE CROSS-COUNTRY KLEDIJ IS GESCHIKT VOOR BEGINNERS?

Bij DECATHLON vind je een ruim gamma aan betaalbare en kwalitatieve kledij die speciaal voor langlaufers werd ontwikkeld. Je kan ook starten met een wielrenners- of lopersoutfit.


HOE DE JUISTE CROSS-COUNTRY KLEDIJ VOOR KINDEREN VINDEN?

Net als voor volwassen, moet een cross-country outfit voor kinderen warm en functioneel zijn om te voorkomen dat je kind bij temperaturen onder nul bevriest of overmatig gaat zweten als gevolg van de zware lichamelijke inspanningen. Vocht moet snel worden afgevoerd. Precies daarom, is het een goed idee om ook je kinderen verschillende laagjes kledij boven aan te trekken.


Laat ze kiezen