Triatlon materiaal

Triatlon Materiaal

Als je graag hardloopt, zwemt en fietst, dan is triatlon echt iets voor jou. Deze bijzonder veeleisende discipline vraagt aangepaste uitrusting voor de voorbereiding, de wedstrijd zelf en de recuperatie. Laat je leiden door de triatlonwereld van DECATHLON en ontdek onze triatlonfietsen, zwemmateriaal voor triatlons, trisuits en natuurlijk onze hardloopschoenen en recuperatiehulpmiddelen.
Hulp bij je keuze
De voordelen van triatlon
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Meer info over trisuits?
Ontdek het hier
NIEUWE COLLECTIE
€700
€350/stuk
€23900 −33%
€15900
*Van ‪20/9/2023‬ tot ‪11/10/2023‬
€8000 −37%
€5000
*Van 25/8/2023 en zolang de voorraad strekt
NIEUWE COLLECTIE
€2000
4.4/5 Op basis van 61424 Beoordelingen in de winkels en online

TRIATLONMATERIAAL DAT DE NAAM WAARD IS, OM HET WATER TE TROTSEREN OP DE WEDSTRIJDDAG


Triatlon is een sport die uit drie disciplines bestaat: eerst zwemmen, gevolgd door fietsen en tot slot lopen. Dit betekent dat je prestaties tijdens een wedstrijd niet alleen worden bepaald door je zwemtechniek, maar dat je ook in de twee andere disciplines moet uitblinken. Dit wil ook zeggen dat je niet alleen je techniek op peil moet houden, maar dat je je energie ook moet sparen voor de twee volgende disciplines.


Aangezien bij de meeste triatlonwedstrijden in de openlucht wordt gezwommen, heb je ander zwemmateriaal nodig dan voor gewone zwemwedstrijden, die meestal in een zwembad plaatsvinden. In open water is het water behoorlijk wat kouder dan in een verwarmd zwembad. Zo is het aan te bevelen voor een neopreen wetsuit te kiezen in plaats van louter een badpak of zwembroek.


Het biedt vele voordelen om bij het zwemmen tijdens een triatlon voor een wetsuit te kiezen die is aangepast aan triatlonwedstrijden. Zo blijf je namelijk warm tijdens het zwemmen en kun je je vlot bewegen in het water. Het gebruik ervan brengt echter ook enkele ongemakken met zich mee. Tussen de verschillende disciplines moet je de wetsuit verwisselen voor kledij die beter geschikt is voor de volgende fase. Bovendien zijn wetsuits niet altijd toegestaan. Als de watertemperatuur bijvoorbeeld meer dan 22 °C bedraagt, is het niet toegestaan een wetsuit te dragen. Als de temperatuur tussen 16 °C en 18 °C ligt, mag je zonder wetsuit zwemmen over een korte afstand, voor een lange afstand heb je een wetsuit nodig om deel te nemen.


Daarom kiezen heel wat triatleten voor een trisuit in plaats van een neopreen wetsuit over hun fietskledij. Hierdoor kunnen ze tijd winnen. Het model en de pasvorm van een trisuit spelen een belangrijke rol, zowel voor je comfort als de beweging in het water en op de fiets. DECATHLON heeft verschillende maten in zijn assortiment. Verkies je een wetsuit boven een trisuit, dan vind je in ons gamma een aantal wetsuits die speciaal zijn ontworpen voor triatlon, en die je gemakkelijk kunt aan- en uittrekken.


Maar triatlon is meer dan het deelnemen aan wedstrijden alleen. Om een wedstrijd te winnen, moet je je zorgvuldig voorbereiden. In tegenstelling tot de wedstrijd zelf, vindt de training voor het zwemgedeelte in het zwembad plaats. Naast je trisuit of je triatlonpak heb je dus een goed badpak of een kwaliteitsvolle zwembroek nodig. Ook een zwembril en een badmuts zijn essentieel. Bij een wedstrijd moet je de badmuts dragen die je van de organisator krijgt, maar hieronder kun je je eigen badmuts dragen. Wil je ruimte besparen in je sporttas? Dan hebben wij ook een microvezelhanddoek in ons gamma. Deze handdoeken zijn absorberend, drogen snel en zijn uiterst compact.


FIETS NAAR DE OVERWINNING: TIPS BIJ HET KIEZEN VAN EEN TRIATLONFIETS


Een fietswedstrijd tijdens een triatlon vertoont een aantal verschillen ten opzichte van een gewone wielerwedstrijd. Net als bij de meeste tijdritten is drafting bij bijna alle triatlons verboden, en bestaan er strikte regels om te bepalen op welke afstand de triatleten van elkaar mogen rijden en gedurende welke periode. Bij kortere wedstrijden, zoals de sprinttriatlon, zijn er geen onderbrekingen om te eten of te drinken, terwijl bij langere evenementen zoals de Ironman wel stops bij de standen zijn voorzien.


In tegenstelling tot gewone wielerwedstrijden, zijn de deelnemers zelf verantwoordelijk voor alle herstellingen die eventueel nodig zijn aan hun fiets tijdens het verloop van de wedstrijd. Zij dragen dus een herstelkit bij zich in een zadeltasje of in een andere tasje dat aan hun fiets is bevestigd. Er wordt door de organisator niet voor assistentievoertuigen met reservefietsen gezorgd. Als je van plan bent voor het eerst deel te nemen aan een triatlon, moet je de basisprincipes leren om je eigen fiets te kunnen herstellen bij pech, en moet je hiervoor het nodige materiaal aanschaffen. Deze autonomie maakt integraal deel uit van deze sport met haar unieke karakter.


De perfecte triatlonfiets vertoont heel wat specifieke kenmerken. Zo is het aerodynamische ontwerp essentieel om de luchtweerstand te verminderen en de resultaten tijdens de fietsgedeelten te maximaliseren. De geometrie van het kader speelt ook een cruciale rol, want die heeft een invloed op de houding van de fietser en het comfort bij lange afstanden. Een goede balans tussen aerodynamica en comfort kan een groot verschil maken in de algemene prestaties. Bovendien zorgt het systeem om van versnelling te veranderen op het stuur ervoor dat de atleten snel en vlot tussen de versnellingen kunnen schakelen. De klikpedalen en specifieke fietsschoenen voor triatlon bevorderen een snelle overgang tussen deze fase en die van het lopen.


Tot slot is personalisering ook een belangrijk aspect, namelijk het aanpassen van de fiets aan de persoonlijke behoeften van elke atleet. Van de hoogte van het zadel tot het verstellen van het stuur: elk detail kan worden geoptimaliseerd voor de beste beleving. Kortom, de perfecte triatlonfiets is het resultaat van een combinatie van uiteenlopende kenmerken die zorgvuldig zijn ontworpen om de snelheid, de doeltreffendheid en het comfort te verbeteren tijdens deze cruciale fase van een triatlonwedstrijd. De helm is net zo essentieel als een fiets bij een wielerwedstrijd. Het ontwerp en de materialen van de helm moeten er samen voor zorgen dat stoten worden opgevangen door de helm en schade aan het hoofd voorkomen. Een helm moet verschillende veiligheidsnormen voldoen. Alle helmen die bij DECATHLON worden verkocht, zijn ontworpen in overeenstemming met deze strikte veiligheidsnormen.


LOPEN: IN DE LAATSTE RECHTE LIJN NAAR DE AANKOMST


Het laatste deel van de triatlon wordt vaak als het moeilijkste beschouwd. In de Ironman bestaat het lopen zelfs uit een volledige marathon, na kilometers zwemmen en fietsen. Het wordt dus sterk aanbevolen om de krachten tijdens het fietsgedeelte te sparen voor deze laatste wedstrijd, en voordien voldoende te eten en te drinken.


De schoenen voor de loopwedstrijd vormen de kern van je uitrusting. Ze moeten niet alleen perfect aanpassen, maar ook zorgen voor optimale schokdemping en passende ondersteuning om de belasting van je voeten en gewrichten te beperken. Het is belangrijk dat je loopschoenen kiest die zijn aangepast aan de vorm van je voeten en zijn afgestemd op je loopstijl, om ongemakken en het risico op blessures te voorkomen. Op die manier breng je je prestaties na de wedstrijd niet in gevaar.


Je loopoutfit is ook van bijzonder belang. Hij moet tegelijk licht, comfortabel en aerodynamisch zijn om een optimale bewegingsvrijheid mogelijk te maken, en zweet vlot afvoeren zodat je droog blijft tijdens de inspanning. Bovendien is je rugnummerband een praktisch hulpmiddel om je rugnummer te bevestigen zonder dat je je outfit beschadigt. Ze is een grote hulp voor een vlotte overschakeling tussen de verschillende fasen van de triatlon.


Om je prestaties te kunnen volgen en je te kunnen oriënteren tijdens de wedstrijd, is een gps-horloge een enorme troef. Het laat toe om je tijd, de afgelegde afstand, je tempo en andere essentiële gegevens realtime te volgen. Een pet of een zonneklep kan ook nuttig zijn om je tegen de zon te beschermen en je hoofd in de schaduw te houden, terwijl een sportzonnebril je zichtbaarheid verbetert door de uv-stralen te filteren en verblinding tegen te gaan.


Om je vochtniveau op peil te houden, wordt een lichte waterfles of een drinksysteem dat specifiek is ontworpen voor lopers sterk aanbevolen. Denk er tot slot aan EHBO-materiaal met pleisters, verbanden en andere essentiële benodigdheden voor kleine incidenten die zich kunnen voordoen.


Laat ze kiezen