Vliegers

Vliegers

Als er tijdens je vakantie wind opsteekt, hoef je het strand niet meteen te ontvluchten, integendeel! Het kan erg leuk zijn om op een speelse manier van die wind gebruik te maken. Een kleurrijke vlieger met wisselende patronen kan zich door de wind laten meevoeren en klein en groot leuke momenten bezorgen, zelfs bij slecht weer.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
VERLAAGDE PRIJS
€600
Verlaagde prijs voordien €700
BEST BEOORDEELD
€1300
€650/stuk
BEST BEOORDEELD
€2000 −25%
€1500
*Van 1/7/2023 en zolang de voorraad strekt
€1300
€813/M
Carbon stok 8 mm x 160 cm
ORAO

Carbon stok 8 mm x 160 cm

3.9/5 (27 reviews)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
€1100
€648/M
Carbon stok 6 mm x 170 cm
ORAO

Carbon stok 6 mm x 170 cm

4.4/5 (27 reviews)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
€550
€344/M
Carbon stok 3 mm x 160 cm
ORAO

Carbon stok 3 mm x 160 cm

4.4/5 (18 reviews)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
BEST BEOORDEELD
€9000
Vierlijns vlieger Fourlines 500
ORAO

Vierlijns vlieger Fourlines 500

3.7/5 (73 reviews)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
€500
€417/M
Glasvezel stok 5 mm x 120 cm
ORAO

Glasvezel stok 5 mm x 120 cm

4.7/5 (3 reviews)
Dit product is niet online verkrijgbaar, bekijk de winkelvoorraad.
€6000
4.2/5 Op basis van 2748 Beoordelingen in de winkels en online

WAARUIT BESTAAT EEN VLIEGER?


Een vlieger is een luchtvaartuig zonder piloot of passagiers dat zwaarder weegt dan lucht en dat vanop de grond wordt bestuurd met behulp van een of meerdere touwen. De verschillende onderdelen houden de vlieger in de lucht en maken hem bestuurbaar.


Het zeil

De kwaliteit en het gewicht van het zeildoek (nylon, polyester, mylar, ...) hebben een rechtstreekse invloed op het gedrag van de vlieger. Ook de doordringbaarheid en het gebruik van verschillende ontwikkelingsmaterialen voor de onderdelen kunnen de vliegprestaties beïnvloeden.


Over het algemeen bestaat een degelijke vlieger uit een duurdere, lichtere stof dan de goedkope exemplaren. Anderzijds zijn die lichtere stoffen ook kwetsbaarder dan de varianten in modellen voor beginners: die zijn van nature steviger en zó ontwikkeld dat stuurfouten niet meteen worden afgestraft.


De structuur

De tijd van de vliegers met een houten structuur is al lang voorbij. De bestuurbare moderne vlieger heeft een structuur in glasvezel of carbon. Glasvezel is goedkoper dan carbon, maar ook veel zwaarder en buigzamer. Met een structuur in carbon heb je minder wind nodig bij een even groot vliegoppervlak. Onthoud: hoe minder buigzaam het materiaal, hoe groter de reactiviteit.


De lijn(en)

De lijnen zijn de draden waarmee de vlieger onder controle wordt gehouden en bestuurd. De keuze van de lijnen is net zo belangrijk als die van de handgrepen. De aard van de lijnen, hun trekweerstand en hun lengte zijn doorslaggevend voor de precisie waarmee de vlieger kan worden bestuurd. Heb je de keuze, vlieg als beginner dan met lijnen van +/-30 meter. Door die lengte kan je de grond 'zien aankomen' en iets bijsturen vóór het te laat is.


De handgrepen

De lussen en handgrepen vormen de verbinding tussen de piloot en de vlieger: maak daarom een doordachte keuze! Het is vooral een kwestie van gevoeligheid en stuurcomfort. Een standaard handgreep is 13 inch. Een handgreep van 15 inch geeft meer veerweg, wat bij zwakke wind en tijdens freestyle een voordeel is. Korte handgrepen zorgen voor een kleinere hefboom en dus meer stabiliteit tijdens het vliegen, waarbij stuurfouten minder zwaar doorwegen.


STRUCTUUR IN GLASVEZEL OF CARBON?


Wie een eerste vlieger kiest, moet een aantal dingen weten! Algemene regel: hoe soepeler en lichter de structuur,hoe vlotter de vlieger opstijgt en in de lucht blijft. Een onbuigzame structuurzorgt wel voor meer controle en meer reactiviteit


Vliegers voor kinderen en beginnende volwassenen hebben meestal een goedkopere structuur in glasvezel, die buigzamer is dan carbon. Die modellen zijn vrij makkelijk in de hand te houden. Het is niet zo moeilijk om de vlieger te laten opstijgen en in de lucht te houden. Het nadeel? Ze geven niet de reactiviteit die nodig is om bepaalde freestyle figuren te kunnen uitvoeren.


WELKE STOF VOOR HET ZEIL?


Bij startersmodellen stelt die vraag zich niet meteen: bijna alle vliegers voor beginners zijn uit nylon vervaardigd. Dat materiaal biedt immers een uitstekende verhouding tussen stevigheid, prestaties en prijs.


Voor de performantere modellen worden uiteenlopende materialen gebruikt. Veel vliegers hebben sowieso een basis in polyester. Dat materiaal is licht, maar tegelijk ook minder stevig.


Laat ze kiezen