Balletschoenen, pointes en demi-pointes

Balletschoenen, pointes en demi-pointes voor ballet

Ontdek onze pointes, demi-pointes en schoentjes voor ballet. DECATHLON trekt volop de kaart van comfort en kwaliteit in zijn balletcollectie. Vind de schoentjes die je zoekt en zet het op een dansen!
Hulp bij je keuze
Hoe kies je pointes voor ballet?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
€400
Verbandset voor ballet
STAREVER

Verbandset voor ballet

Morgen geleverd, indien besteld voor 20u
BEST BEOORDEELD
€2500
€3500
€3500
BEST BEOORDEELD
€2500
3.5/5 Op basis van 1100 Beoordelingen in de winkels en online

Balletschoenen voor dames, heren en kinderen


Als er een sport is die fysieke prestaties en uitstraling perfect combineert, dan is het wel ballet. Miljoenen kinderen dromen er trouwens van om sierlijk te schitteren op een groot podium in balletschoenen en met daverend applaus beloond te worden voor hun pirouettes. Hoe het ook zij, de eerste balletschoentjes, waarin men in het begin nogal onhandige passen zet, blijven vaak een onvergetelijk souvenir.


Alle soorten balletschoenen vind je bij Decathlon


Elke danser weet hoe belangrijk het is om aangepaste schoenen te dragen. Daarom moet je bij het kiezen van je balletschoenen speciaal rekening houden met bepaalde elementen. Balletschoenen zijn verkrijgbaar in leer, satijn of canvas.

Als je start met ballet, kies dan voor schoenen met volledige zolen. Dankzij zijn stevigheid geeft deze zool je voet meer stabiliteit. Naarmate je voeten wennen en sterker worden, kun je overwegen om je eerste schoenen te vervangen door een model met splitzool. Deze laat niet alleen de boog van je voet beter tot uiting komen, hij geeft je ook veel meer bewegingsvrijheid.

Ontdek bij Decathlon een unieke keuze aan balletschoenen en vele andere artikelen voor beginners en ervaren dansers


Hoe vind je de beste balletschoenen?


Specifiek voetenwerk blijft essentieel in ballet. Als balletdansers dan spreken van schoenen, dan bedoelen ze soepele schoenen waarmee ze volgens de regels van de kunst kunnen trainen. Met deze schoenen kunnen leerlingen intensief met hun voeten werken en de verschillende technieken van klassiek ballet leren. Zodra dit doel is bereikt, kun je doorgaan naar de volgende stap en de balletschoenen verwisselen voor pointes.


Balletschoenen met splitzool of volledige zool?

Elke beginner moet eerst balletschoenen met een doorlopende zool kiezen. Deze ondersteunen de voet immers heel goed, zelfs bij langdurige inspanning. Zo versterk je gemakkelijk de spieren van je voeten. Na wat oefenen, en als je de technische kneepjes onder de knie hebt, ga je verder met balletschoenen met splitzool. Deze zijn soepeler en geven deze zeer specifieke boog van de voet. Bovendien vergemakkelijken ze de verlenging van de voet, omdat het midden van de zool geen weerstand biedt.

Goede balletschoenen hebben ook een suède zool. Met een chroomleren zool kan je dan weer zachtjes over de vloer glijden.


Linnen of leer?

De materiaalkeuze blijft een kwestie van smaak. Balletschoenen in linnen zijn veel goedkoper bij aankoop, én ze zijn heel ademend en wasbaar. Bovendien vervormt linnen weinig en past het zich daardoor beter aan de voet aan dan leer. Daarom houden we van linnen demi-pointes die flexibel blijven zonder verder uit te rekken. Maar helaas zijn deze dansschoenen in canvas minder duurzaam dan leren schoenen.

Dansschoenen moeten altijd goed passen. Een pluspunt voor leren dansschoenen die gemakkelijk de vorm van de voet aannemen. Leren schoenen verhullen de voeten ook goed. Bovendien versoepelt leer beter dan canvas. Dit maakt het dan ook een goede keuze voor kinderen, wiens voeten relatief snel groeien. Hierdoor kunnen ze tot een bepaalde grootte groeien voordat hun schoenen moeten worden vervangen.

Tot slot, satijnen balletschoenen zien er zeker goed uit, maar worden niet aanbevolen om te oefenen, omdat het materiaal niet of nauwelijks vervormt.


Pointes of demi-pointes?

Naast de balletschoenen die we demi-pointes noemen, zijn er schoenen met verharde tip voor meer ervaren dansers: de pointes. De twee varianten worden dan letterlijk van elkaar onderscheiden door de tip.

Pointes hebben een tip van papier-maché waarmee je op de toppen van je tenen kunt staan. Voor optimale ondersteuning hebben ze twee satijnen linten. Een stukje leer beschermt meestal de tip van de schoenen en biedt tegelijkertijd een betere stabiliteit.

Bij Decathlon vind je balletschoenen voor beginners, demi-pointes en pointes voor kinderen en volwassenen.


Aandachtspunten bij de aankoop van balletschoenen

De juiste maat voor balletschoenen blijft een prioriteit. Inderdaad, als je pointes te groot zijn, kan het niet alleen erg pijnlijk zijn voor je voeten, maar ook gevaarlijk. Om te controleren of je balletschoenen de juiste maat hebben, moet je je voeten plat zetten. Als er niet te veel vrije ruimte in de schoen is, kun je ze kopen. Hou er rekening mee dat je tenen altijd goed ondersteund moeten zijn, maar op geen enkele manier samengedrukt mogen worden. Bovendien hebben balletschoenen geen rechts of links. Je bepaalt zelf aan welke voet je de schoen wilt dragen. Na verloop van tijd zal de schoen zich vormen naar je voet.

Voor kinderen moet je de maat van een dansschoen zo kiezen dat er ruimte voor één vinger overblijft wanneer de voet plat staat.

Het volgende overzicht helpt je bij het vinden van de juiste balletschoenen:


Nog enkele nuttige adviezen

•  Sta altijd recht als je balletschoenen probeert.
•  Probeer je nieuwe balletschoenen altijd met balletsokjes of een danscollant.
•  Neem een zo recht mogelijke houding aan tijdens het passen.
•  Doe een paar oefeningen: buig en strek je tenen, loop op de demi-pointe, enz
•  Zorg ervoor dat je je teennagels geknipt zijn.
•  Als je je tenen niet goed kunt strekken, kies dan de grotere maat.


FAQ


Welke balletschoenen zijn geschikt voor beginners?

Beginners moeten in principe balletschoenen kiezen met een doorlopende zool. Deze geven een goede ondersteuning aan de voet en zullen tegelijkertijd de spieren van deze laatste versterken. Pas als je voet sterker wordt en je de juiste oefentechnieken onder de knie hebt, kan je kiezen voor balletschoenen met splitzool of pointes.


Hoe trek je balletschoenen aan?

Balletballetschoenen zijn gemakkelijk aan te trekken. Niet voor niets zijn ze vaak voorzien van een extra elastiek dat de voet goed vasthoudt. Als je kunt, kun je dit elastiek zelf naaien, maar zorg ervoor dat het niet te strak of te los zit. Geavanceerde balletschoenen hebben meestal een gekruist elastiek boven op de wreef. Pointes worden dan weer met satijnen linten aan de enkel vastgemaakt.


Hoe moeten balletschoenen aanvoelen?

Het belangrijkste is dat je je goed voelt in je balletschoenen. Ze mogen daarom niet te strak en niet te breed zijn; en ze moeten optimale ondersteuning bieden.


Mogen balletschoenen in de wasmachine worden gewassen?

Over het algemeen kun je de canvas schoenen op 30°C in de wasmachine wassen. Leren schoenen moeten worden schoongemaakt met een vochtige doek.


Welke houding neemt een voet aan in balletschoenen?

Om op pointes te dansen, moet je je voet strekken en dan op de toppen van je tenen eindigen.


Hoe lang gaan pointes mee?

Als je twee uur per week oefent, kunnen je pointes tot een jaar meegaan. Professionals die meerdere uren per dag dansen, hebben wel twee paar per week nodig.


Laat ze kiezen