Tchoukball

Tchoukball

Tchoukball is een mix tussen volleybal en handbal. Het is een sport die in teams van 7 wordt gespeeld en bestaat uit het scoren van punten door de bal in een trampoline te gooien. Het team krijgt een punt als de bal de grond buiten de cirkel raakt nadat hij in de trampoline is gestuiterd.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
€32000 −6%
€29999
*De uitverkoop begint op 31/8/2023
€7500 −13%
€6499
*De uitverkoop begint op 31/8/2023
€21500 −6%
€19999
*De uitverkoop begint op 31/8/2023
€23500 −14%
€19999
*De uitverkoop begint op 31/8/2023
€6999

WAT IS TCHOUKBAL EN HOE SPEEL JE HET?


Tchoukbal is een mix van handbal (omdat je het met je handen speelt en je een beperkt aantal keren mag passen) en volleybal (omdat de bal de grond niet mag raken). Deze discipline werd uitgevonden in Zwitserland in de jaren 1970, toen met een sport wilde creëren zonder risico op blessure, die gemakkelijk te beoefenen is en die mensen aanzet tot fysieke activiteit. Het principe van het spel is vrij eenvoudig: probeer punten te scoren door een bal in een doel te mikken dat aan beide zijden van het terrein staat opgesteld. Dat moet op zo'n manier dat de tegenstander daarna niet meer aan de bal kan. Dat doel is eigenlijk een schuin staande trampoline, die de bal laat terugbotsen. De naam 'tchoukbal' komt van het lawaai dat de bal maakt als hij tegen het doel botst.


DE BASISREGELS VAN TCHOUKBAL


Tchoukbal wordt gespeeld op een rechthoekig terrein ter grootte van een basketbalveld (26 x 15 m). Aan beide korte zijden van het veld worden doelen geplaatst, beide met een halve cirkel errond. Het spel wordt gespeeld door twee teams van zeven personen (meisjes of jongens) die punten proberen te scoren. Elk team kan op gelijk welke trampoline punten scoren. Een speler maakt een punt als hij de bal op een geldige manier tegen de schuine trampoline gooit. De bal moet dan terugbotsen op de vloer buiten de halve cirkel en in het terrein voordat de tegenstander hem te pakken krijgt. Het andere team krijgt een punt als een speler van een team het doel mist of als de bal (voor of na het schot) buiten het veld terugbotst (de trampoline staat buiten het terrein).


TCHOUKBAL: SPELVERLOOP


De speler die de bal vasthoudt mag maximaal drie stappen doen, hij mag de bal niet vasthouden of dribbelen. Elk team mag maximaal drie stappen doen voordat het moet op doel moet mikken. Als je een pass mist en de bal raakt de grond, dan verandert de bal van kamp. Het team dat niet in balbezit is, mag de bewegingen van de speler die de bal vastheeft niet hinderen of passes blokkeren. Het is verboden om met de voeten of de benen te spelen. Elk team mag op beide trampolines doelpunten maken. Je mag niet meer dan drie achtereenvolgende malen op dezelfde trampoline mikken.


DE VOORDELEN VAN TCHOUKBAL


Tchoukbal is niet alleen een leuke en ontspannende sport, het heeft ook talrijke voordelen. Je verbetert er bijvoorbeeld ook je coördinatie, wendbaarheid, concentratie en reactievermogen mee. Bovendien moet je je tegenstander respecteren en is het absoluut verboden om rechtstreeks fysiek contact te maken, wat ervoor zorgt dat tchoukbal ook een heel veilige sport is die toegankelijk is voor alle leeftijden.


Laat ze kiezen