Rolschaatsen

Rolschaatsen

Rolschaatsen zijn resoluut retro en weer helemaal hip, en veroverden al heel wat harten. Rolschaats in stijl met onze collectie rolschaatsen van Oxelo in een “so 80’s” look.
Hulp bij je keuze
Hoe kies je je eerste paar rolschaatsen?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
BEST BEOORDEELD
€6500 −23%
€5000
*Van 18/9/2023 en zolang de voorraad strekt
€10995 −27%
€7995
*De uitverkoop begint op 2/9/2023
€11995 −16%
€9995
*De uitverkoop begint op 20/7/2023
€10995 −27%
€7995
*De uitverkoop begint op 2/9/2023
€10995 −27%
€7995
*De uitverkoop begint op 2/9/2023
€10995 −27%
€7995
*De uitverkoop begint op 21/9/2023
€23950
Roces Pro4
ROCES

Roces Pro4

Uitsluitend online verkocht
4.7/5 Op basis van 3234 Beoordelingen in de winkels en online

ROLSCHAATSEN: TERUG NAAR DE OORSPRONG


Velen beschouwen rolschaatsen als de originele skates. Ze worden gekenmerkt door de twee wielen vooraan en de twee wielen achteraan die in paren gemonteerd zijn, net als de wielen op een skateboard. Verder hebben ze vooraan een "toe stop", die wordt gebruikt als rem. De traditionele rolschaatsen, die zeer populair waren vóór de komst van de inlineskates, beleven stilaan een ware comeback dankzij hun vintage design en hun "retro" imago.

DE PLUSPUNTEN VAN HET ROLSCHAATSEN


Rolschaatsen bevordert het evenwicht en het uithoudingsvermogen terwijl je bijna geruisloos over het asfalt rijdt. Deze buitensport wordt beschouwd als een ideale compensatie voor de stress van het dagelijkse leven. Je verbruikt er bijna evenveel calorieën mee als met joggen (ongeveer 700 calorieën per uur). In de tussentijd behoud je een uitstekende conditie en werk je aan je figuur.


Vanwege de positie van de wielen (side-by-side) heb je op rolschaatsen meer balans bij lage snelheden en wanneer je stilstaat. Ideaal dus voor beginners. Rolschaatsen maken het skateplezier toegankelijk voor iedereen en zijn er in verschillende modellen. Sommige modellen zijn ontwikkeld voor meer sportieve prestaties en andere zijn dan weer meer geschikt voor tochtjes. Hun design lijkt soms op dat van schaatsen (hoge boot met vetersluiting), terwijl andere meer doen denken aan sportschoenen (lage boot met binnenschoen). Die laatste modellen bieden veel meer flexibiliteit dan inlineskates.


WAT JE MOET WETEN VOORDAT JE ROLSCHAATSEN KOOPT


Naast het esthetische aspect van je skates, moet je ervoor zorgen dat ze de juiste maat hebben en met de juiste wielen zijn uitgerust. Elk model heeft vaak andere rij- en gebruikseigenschappen.


De maat

Voor je nieuwe rolschaatsen, moet je een maatje groter kiezen dan je gebruikelijke schoenmaat. Concreet moet je 1 tot 1,5 cm ruimte hebben aan je tenen. Merk op dat rolschaatsen het best passen wanneer de voet goed in het hielstuk past. Het is aan te bevelen de rolschaatsen 's avonds te passen, omdat je voeten overdag een beetje opzwellen.


De wielen

De hardheid van de wielen speelt een belangrijke rol. Hoe zachter ze zijn, hoe meer grip je op het asfalt krijgt. Ze zijn dan echter gevoeliger voor slijtage en moeten als gevolg daarvan eerder worden vervangen. Aan de andere kant zullen harde wielen minder snel slijten en dus langer gebruikt kunnen worden.


DE JUISTE ACCESSOIRES OM JE ROLSCHAATSEN TE ONDERHOUDEN


De juiste accessoires hebben is essentieel bij rolschaatsen. Dit impliceert dat je op elk moment, in elke situatie, voorbereid moet zijn. Zo kan je problemen gemakkelijk oplossen: een gebroken as, een vastgelopen kogellager, enz. Decathlon heeft een breed assortiment aan accessoires voor jouw rolschaatsen.


Kogellagers

Kogellagers zijn over het algemeen in staal en ze worden geclassificeerd door het ABEC (Annular Bearing Engineers Committee). De ABEC-schaal is ontwikkeld om tolerantieklassen te definiëren voor de vervaardiging van kogellagers. De schaal begint bij ABEC 1 en loopt op tot ABEC 9. Hoe hoger het getal, hoe nauwkeuriger de kogellager


Remmen

Veelvuldig gebruik van de remmen lijdt onvermijdelijk tot slijtage. Ze kunnen echter snel en gemakkelijk worden vervangen met een inbussleutel. Je kan ze best vervangen voordat ze helemaal versleten zijn. Dit vermijdt het risico op ongevallen.


De assen

De assen zijn gewoonlijk gemaakt van aluminium of staal. Ze verbinden ook de rail (frame), de wielen en de kogellagers. Zonder assen is er dus niets mogelijk. Als de wielen en kogellagers vaak worden gebruikt of vervangen, lijkt het onvermijdelijk dat de as breekt. Denk er dus aan hem te vervangen met een inbussleutel of een speciale draaimomentsleutel.


Gereedschap en multitools

Vind je het leuk om zelf aan je rolschaatsen te sleutelen en de wielen, assen of remmen te vervangen? Het enige wat je moet doen is het nodige gereedschap bij elkaar te zoeken. Maar voordat je verschillende afzonderlijke gereedschappen begint te kopen, is het misschien interessanter om te kiezen voor een compacte multitool. Met een 5-in-1 tool ben je perfect uitgerust om je rolschaatsen in goede staat te houden. Voor het vastschroeven van wielen, kogellagers en remmen bestaat er een multitool met drie armen:
•  een inbussleutel van 2 en 4 mm;
•  een lagertrekker;
•  een kruiskopschroevendraaier en een inbussleutel.


Deze ligt goed in de hand. Maar hij neemt bovendien weinig plaats in in je skatetas.


Tassen voor rolschaatsen

Rugzakken zijn echt multifunctionele tassen. Ze zijn groot genoeg voor zowel je rolschaatsen, gereedschap als veiligheidsuitrusting. Dankzij de verschillende vakken kan je ook een laptop, drankjes, enz. meenemen. Als je alles zonder problemen wilt kunnen opbergen, moet je een tas kiezen met een inhoud van 20 liter. Naast het gebruik van slijtvast materiaal, moet de tas ook comfortabel zijn om te dragen. In het algemeen bieden skatetassen met een borstriem en voldoende vulmateriaal optimaal comfort.


DENK OOK AAN JE VEILIGHEID


Wat je niveau ook is, iedereen komt wel een keer ten val tijdens het skaten. En dat geldt nog meer wanneer je er pas mee begint. We raden je dus aan om bescherming van goede kwaliteit aan te schaffen. Het zijn de bekende kniebeschermers, en ook polsbeschermers om je pols niet te bezeren bij een val. Ook elleboogbeschermers heb je nodig om met een gerust hart en veilig te genieten van het rolschaatsen. De helm is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van je veiligheidsuitrusting, en het eerste wat je nodig hebt wanneer je begint met rolschaatsen. Maar ook de meest ervaren skater kan niet zonder helm.


☄☄☄

FAQ


Is skaten echt gezond?

Met rolschaatsen kun je de dagelijkse stress vergeten en je hoofd leegmaken. Maar daar blijft het niet bij! Deze sport wordt ook beschouwd als een zeer doeltreffende training van het uithoudingsvermogen, vooral voor jong en oud. Tijdens het rolschaatsen verbrand je calorieën en reguleer je je evenwicht. Bovendien is sporten op rolschaatsen minder belastend voor de gewrichten als je het correct doet.


Softboot of hardboot ?

De keuze tussen een soft- of hardboot, hangt af van je persoonlijke skatestijl. Wanneer je een softboot draagt, wordt je voet niet alleen goed verlucht, maar het zachte materiaal zorgt ook voor een comfortabele pasvorm. Een hardboot daarentegen biedt meer stabiliteit. Maar ook meer veiligheid en controle dankzij de stevigheid van het materiaal.


Welke rolschaatsmodellen zijn geschikt voor beginners?

Als rolschaatsen voor jou nog onbekend terrein is, is het verstandig om met de basismodellen te beginnen. Deze omvatten de klassieke retro rolschaatsen en de fitness rolschaatsen. Met deze twee varianten kan je perfect van start gaan. De kleine wielen van de respectieve modellen garanderen je veiligheid. Niettemin is het altijd raadzaam om veiligheidsuitrusting te dragen. Pas als je de basistechnieken onder de knie hebt, kan je overstappen op freeride of speed skates.


Laat ze kiezen