Zeilkleding

Zeilkleding

Wil je zeilkleding kopen? In de online zeilsportwinkel van DECATHLON vind je alle kleding om te kunnen zeilen. Ontdek de collectie warme, waterdichte en ademende zeilkleding van ons eigen zeilsport merk Tribord. Onze zeilkleding is ontworpen door echte zeilers in het Tribord design centrum aan de Atlantische Oceaan. We hebben zeilkleding voor mannen, vrouwen en voor kinderen. Ga goed gekleed het water op met DECATHLON! Bekijk ook ons aanbod zeilmateriaal of zeillaarzen of bootschoenen.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
OFFSHORE 900 collectie
OFFSHORE 900 collectie
VERLAAGDE PRIJS
€6000
Verlaagde prijs voordien €6500
VERLAAGDE PRIJS
€9000
Verlaagde prijs voordien €10000
4.5/5 Op basis van 9517 Beoordelingen in de winkels en online

Zeilkleding, de perfecte outfit in weer en wind


Water, zout, zon en wind stellen hoge eisen aan de kleding op zee. Zonder professionele functionele kleding verandert de mooiste zeiltocht al snel in een complete beproeving. Of het nu gaat om zeiljassen, broeken of zeilschoenen, de beste zeilkleding moet robuust, waterdicht en ademend zijn. Zowel aan de Noordzeekust, de Atlantische kust of eender welk ander water ter wereld, je moet jezelf met een perfecte zeiloutfit beschermen tegen regen, rukwinden en extreme hitte.


Wat heb je nodig om goed gekleed te zeilen?

In de voorbije eeuwen was zeilen een van de weinige manieren om zich op zee te verplaatsen. Vandaag is zeilen een zeer populaire hobby geworden. Het is een olympische sport sinds 1900. Het is een prachtige hobby en sport, maar zonder zeiljas is het onmogelijk! Of je nu een amateurschipper bent of een gedreven sportzeiler, zeiljassen beschermen jou en je bemanning tegen vocht en regen. Ze beschermen ook tegen de wind en voorkomen dat je het koud krijgt dankzij hun comfortabele isolatielaag.

Een zeilbroek is ook handig. Je optimale zeiloutfit moet ook truien, T-shirts, onderkleding en zeilschoenen omvatten. Accessoires zoals handschoenen en een zonnebril zijn ook onmisbaar.


Zeiljassen

Er zijn zeiljassen voor dames, heren en kinderen. De juiste snit is zeer belangrijk opdat ze echt functioneel zouden zijn. Hoewel ze op het eerste gezicht veel lijken op outdoor jassen voor trekking, zijn ze veel robuuster. En er zijn ook aanzienlijke verschillen op het vlak van waterdichtheid.

Zeiljassen, vaak ook oliejekkers genoemd, hebben meestal een vrij hoge kraag die je kunt sluiten met een rits. Zo biedt hij niet alleen een veel betere bescherming tegen vocht en regen, maar ook tegen de kou. De binnenkant van zeiljassen is meestal gevoerd met een zachte, warme fleecestof. Daarnaast moet je nieuwe zeiljas zeker ook ademend zijn, want tijdens het zeilen ga je erg snel zweten. Goede zeiljassen voeren het transpiratievocht naar buiten af, zodat je je altijd comfortabel voelt.


Zeilbroeken

Bij zeilen bent je altijd in contact met het water. Een gewone broek zou je in dit geval geen dienst bewijzen. Zeilbroeken zijn zowel waterdicht als ademend en hebben een extra isolatielaag. Bewegingsvrijheid is ook een essentiële eigenschap. Daarom bevelen we zeilbroeken aan die speciaal ontwikkeld werden voor dames, heren en kinderen. Dit is de enige manier om maximaal comfort te garanderen, zodat je zelfs in de ruwste zee geen hinder voelt.

De keuze van de ideale zeilbroek hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Als de zon schijnt in de Caraïben, volstaat een comfortabele bermuda. Maar als het weer er wat ruiger uitziet, is een zeilbroek de beste keuze.


Zeiltruien en -shirts

Of het nu om een T-shirt, polo of sweater gaat, speciaal ontwikkelde zeilkleding biedt heel wat pluspunten. Je zult bijvoorbeeld snel het voordeel van een sneldrogende zeiltrui leren waarderen.


Onderkleding voor zeilen

Speciaal ontwikkelde onderkleding om te zeilen... Heb je dat echt nodig? Het antwoord is duidelijk 'ja'! Functioneel zeilondergoed van goede kwaliteit heeft een nauwsluitende snit. Bovendien is het materiaal meestal zeer licht en elastisch. De stof is aangenaam zacht en neemt nauwelijks vocht op. Ze droogt bovendien zeer snel en zorgt voor een aangenaam huidklimaat.


Zeilschoenen

Zeilschoenen zorgen ervoor dat je aan boord altijd een goede stabiliteit hebt. Ze sluiten rondom de volledige omtrek, zodat je niet kan blijven haken aan het bootbeslag of andere voorwerpen. En natuurlijk zijn ze bestand tegen zout water. Het materiaal droogt snel en de slijtvaste zolen zorgen ervoor dat je zeilschoenen geen lelijke sporen achterlaten op het dek. Het spreekt voor zich dat de zolen van je zeilschoenen antislip moeten zijn.

Tot slot moeten zeilschoenen gemaakt zijn van ademend materiaal en je maximaal comfort bieden. Ze zijn vaak gemaakt van canvas, zodat je ze ook aan land kunt dragen tijdens je vrije tijd. Als alternatief voor zeilschoenen zijn er ook praktische zeillaarzen. Die beschermen nog beter tegen vocht en kou.


Handschoenen, zonnebrillen en andere nuttige accessoires

Om het leven aan boord zo aangenaam mogelijk te maken, bestaan er naast kwalitatieve zeilkleding ook een aantal nuttige accessoires :
•  zonnebrillen om je ogen te beschermen;
•  functionele sokken om je voeten warm te houden;
•  een waterdichte tas om je waardevolle spullen droog te houden.


Wanneer je een zonnebril koopt om te gaan zeilen, moet je er zeker van zijn dat hij een hoge uv-bescherming biedt. Modellen met gepolariseerde glazen verminderen de weerkaatsing van het licht op het wateroppervlak. De glazen moeten ook behandeld zijn, zodat water en vuil er niet aan blijven kleven. Bovendien is een brilkoordje van essentieel belang om je bril ook bij hevige windstoten niet te verliezen. Beide accessoires zijn een belangrijke aanvulling op je zeiloutfit en maken je werkzaamheden aan boord een stuk makkelijker.


Waar je op moet letten bij zeilkleding

Je zeilkleding moet je optimaal ondersteunen bij je activiteiten. De belangrijkste criteria zijn:
•  het draagcomfort,
•  het ademend vermogen,
•  sneldrogende materialen,
•  weersbestendigheid,
•  maximale bescherming tegen invloeden van buitenaf.


Optimaal draagcomfort

Wat begint met de pasvorm zet zich voort in vele kleine details. Zorg er in de eerste plaats voor dat je een zeiljas koopt die aangepast is voor dames, heren of kinderen. Vervolgens moet je in gedachten houden dat het de kleine extra's zijn die het comfort verhogen. Bespaar dus niet ten koste van alles, maar maak altijd een intelligente afweging van de eisen waaraan je zeilkleding moet voldoen.

Gevoerde jaszakken kunnen een enorm voordeel zijn in koude streken. Voor wie vaak gaat zeilen zijn versterkte knieën een echt pluspunt. Ook het gewicht speelt een belangrijke rol. Want hoe lichter je zeilkleding is, hoe gemakkelijker het is om erin te bewegen.


Ademende zeilkleding

Zeilkleding moet je enerzijds goed isoleren en warm houden. Anderzijds moet ze ademend zijn. Zo niet, zou je snel transpireren in je outfit en zo een vochtige atmosfeer creëren die je lichaam zou afkoelen.


Sneldrogende zeilkleding

Zeilen is een activiteit waarbij veel water komt kijken, wat betekent dat je vaak wordt blootgesteld aan nattigheid. Het is dus van groot belang dat je zeilkleding snel droogt. Want er is niet zo onaangenaam dan natte kleren! Moderne functionele kleding zorgt ervoor dat je in een mum van tijd weer droog bent.


Goede zeilkleding voor een maximale bescherming tegen invloeden van buitenaf

Weerbestendige kleding is essentieel voor het zeilen. Op zee word je blootgesteld aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Je moet dus goed uitgerust zijn om met alle situaties om te kunnen gaan. Een van de belangrijkste criteria voor goede zeilkleding is de waterdichtheid.

Waterdichtheid wordt gemeten aan de hand van wat men de waterkolom noemt. De waterkolom wordt uitgedrukt in mm. Een hogere waarde betekent een hogere waterdichtheid. Deze test wordt in het laboratorium uitgevoerd. De stof wordt aan één kant aan een hoge waterdruk blootgesteld tot ze op drie plaatsen water doorlaat. Het resultaat wordt aangegeven door de mm-waterkolom.


Wat verstaan we onder een oliejekker?

De term "oliejekker" wordt al lang gebruikt om kleding aan te duiden die zeelui dragen om zich tegen de elementen te beschermen. De naam is afkomstig van het feit dat zeilkleding in het verleden waterdicht werd gemaakt met behulp van oliën. Ook al worden tegenwoordig moderne coatingtechnieken of meerlaags gelamineerd textiel gebruikt, de term "oliejekker" is nog steeds stevig verankerd in ons dagelijks taalgebruik om een regenjas aan te duiden.

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen lichte en zware regenjassen. De zogenaamde lichte regenjas wordt gebruikt voor zeilen nabij de kust of op binnenwateren. Een zogenaamde zware regenjas wordt gebruikt op volle zee. Beide types hebben een grote waterkolom om te voorkomen dat golven en hevige regenval kunnen doordringen.


Goede zeilkleding: het drielagensysteem

Goede zeilkleding bestaat uit drie lagen. Een 3-in-1 jas laat toe om je zeilkleding aan te passen aan de actuele weersomstandigheden. We spreken over een baselayer, een middenlaag en een buitenlaag.

De baselayer wordt rechtstreeks op de huid gedragen. Hij moet het vocht van de huid naar de volgende laag afvoeren, maar zelf droog blijven. De baselayer kan onder andere kleding worden gedragen of als enige zeilkleding bij warm weer.

De tussenlaag dient om je warm te houden. Zeilkleding in fleecestof is hier ideaal, want die is zacht, licht en zeer duurzaam. De tussenlaag, zoals een dikke zeiltrui, zorgt voor de thermische isolatie van je lichaam en beschermt je tegelijkertijd tegen regen en wind. Bij warm weer kan de tussenlaag ook als buitenlaag fungeren. Je kunt ze bijvoorbeeld aanpassen aan de dikte van het fleecemateriaal dat je kiest voor je zeilkleding.

De buitenste laag moet optimale bescherming bieden, zelfs bij stormachtig weer en extreme kou. De buitenste laag omvat zeiljassen en -broeken die de waterdamp van het lichaam naar buiten afvoeren. Dit betekent: waterdichte en ademende membranen, afgedichte naden en ritsen en een gevoerde stormkraag

Het soort kleding dat je nodig hebt, hangt natuurlijk sterk af van je zeilactiviteit. Om te zeilen met een zwaardboot heb je andere kleding nodig dan wanneer je gaat zeilen met het gezin op een klein jacht. Bij Decathlon kan je gemakkelijk je nieuwe zeilkleding online kopen, zonder dat je inboet aan deskundig advies.


☄☄☄

FAQ


Zeilkleding — Wat heb ik nodig?

In principe hangt dat altijd af van waar je wilt zeilen. Zeiljassen, -broeken en zeilschoenen behoren echter tot de basisuitrusting.


Welke verschillende soorten zeilkleding bestaan er?

Er bestaat een ruim aanbod aan zeilkleding. Van functionele onderkleding tot zware regenjassen, je kunt bij ons alles verkrijgen. We raden je aan uitrusting te kiezen die aan de vereisten van je zeiltocht voldoet.


Waarop moet ik letten als ik zeilkleding koop?

Zeilkleding moet altijd waterdicht, ademend en sneldrogend zijn. Bovendien is het zeer belangrijk dat ze comfortabel is om te dragen.


Laat ze kiezen