GOLF

De deugden van golf

Met je trolley achter je beland je in een groene omgeving, ergens tussen overleg, concentratie en actie. Tijd om je drive boven te halen. Je gaat lichtjes door je knieën, je rug is mooi recht en je kin opgericht. Vervolgens worden je club, handen, armen, schouders en bekken één, voor de perfecte slag.
Je wandelt naar je bal, bestudeert de baan, de vorm, de valstrikken... Je wist het misschien niet, maar een partijtje golf is bijzonder heilzaam voor je mentale en fysieke gezondheid.

de deugden van golf

Midden in het groen

Een baan afschuimen onder een stralend zonnetje, in een oase van groen en water...het kan erger. Golfers hebben dat als geen ander begrepen. Temeer omdat de zon een belangrijke bron van vitamine D is, dat de botten en het immuunsysteem versterkt, kankerremmende eigenschappen bezit en goed is voor je hart en longen. En de swings aaneenrijgen en tussen het getjirp van talloze vogels is het perfecte recept om even te ontstressen.

de deugden van golf

Mooie momenten delen

Beschouw je golfpartner niet zomaar als een tegenstander die je moet verslaan. Dat is een van de grote finesses van golf. Op de green maakt competitiegeest plaats voor fairplay, solidariteit, saamhorigheid. Of je nu met vrienden of familie speelt, golfers slaan graag een praatje op de baan, wat de sociale dimensie van deze sport ten goede komt. De perfecte gelegenheid voor spelers van alle leeftijden om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en kleine kwaaltjes te vergeten dankzij hun interactie en prestaties.

de deugden van golf

Het concentratievermogen ontwikkelen

Wanneer je gaat putten is afleiding een slechte raadgever. Probeer helemaal tot rust te komen en je op de hole te focussen, alsof je mediteert. Gebruik die aandacht om je laatste slag te spelen, die coördinatie, vloeiendheid en evenwicht vergt. Je hersenen, die helemaal centraal staan in deze cruciale uitdaging, hebben enorm baat bij het hoge concentratiepeil. Hun capaciteiten zullen toenemen. Maar één mooie slag volstaat niet. Je moet regelmaat in je spel leggen, die slag kunnen herhalen. En dan is zelfbeheersing aan de orde, geen discussie mogelijk.

de deugden van golf

Je energie de vrije loop laten

Als je denkt dat je lichaam even rust krijgt wanneer je aan een partijtje golf begint, denk dan nog eens. Het tegendeel is waar. Op een baan van 18 holes moet je algauw 9 km wandelen, soms zelfs aan een stevig tempo. Daarbij worden vooral je benen op de proef gesteld, maar bij elke swing moet je ook je romp en buikspieren roteren en moeten je schouders, armen en onderarmen extra soepel zijn om kracht en precisie met elkaar te verzoenen. En zo komt het dus dat een golfer gemiddeld 375 calorieën per uur verbrandt. En de vraag 'Is golfen wel een sport?', in welke hole stoppen we die?

de deugden van golf

Gezonder leven

Je hebt je driver in de hand, je slag verloopt vlekkeloos, en de bal belandt 200 m verder. Je bent klaar voor een sessie van 4,5 uur, het golfwagentje heb je in de garage gelaten. Vanaf nu is een goede uithouding van tel, en de vele wandelkilometers zullen die enkel maar ten goede komen. Je gezondheid vaart er wel bij, je longen, aders, gewrichten en spieren worden sterker. Je bloeddruk en cholesterol gaan omlaag, het risico op hartziekten en infarcten daalt, artrose krijgt geen kans, je lichaam geniet...

Contra-indicaties om golf te spelen zijn er niet echt. Bereid je gewoon goed voor op een spelletje: stretch, en doe wat lichte spieroefeningen. Beginners volgen ook best eerst een paar lessen om een slechte houding en blessures te vermijden.

 

julien-handtekening

Julien

Redacteur team decathlon

 

Hij is wat wild van aard, houdt ervan om de hoogste toppen te overwinnen met zijn fiets, kookgerei in de tas, daar waar de wind hem brengt.