HOE KIES IK EEN KINDERSTEP?

.

Oxelo B1 500

Steppen is enorm populair onder kinderen. Ze hebben de techniek trouwens vlug onder de knie, om meteen vorderingen te boeken en dat echte snelheidsgevoel voor het eerst te ervaren.~En terwijl het voor de allerkleinsten een uitstekend hulpmiddel is voor hun psychomotorische ontwikkeling, is het voor oudere kinderen een echte sport waarin ze zich ten volle kunnen uitleven.

Het is wel belangrijk dat je de juiste step kiest voor je kind, voor een aangenaam gevoel en urenlang plezier.

Er bestaan verschillende soorten kindersteps. Ze moeten voldoen aan een hele reeks criteria afhankelijk van de leeftijd, de lichaamsbouw en het gewicht van de gebruiker. Houd dus rekening met de technische kenmerken van het model bij de keuze van een kinderstep.

HIERONDER ALVAST EEN LIJSTJE MET ZAKEN WAAR JE OP MOET LETTEN BIJ JE KEUZE:

ABEC: Deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Hoe lager de waarde, hoe lager de snelheid. Je kiest best een lage waarde (ABEC 1) voor beginners. Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht, zonder te veel snelheid te verliezen.

De wielen: De hardheid en de diameter variëren in functie van het gewenste comfort of de verwachte stevigheid. Hun aantal kan variëren, en er bestaan klassieke modellen waarbij de wielen in één lijn staan, maar ook modellen waarbij de wielen bijvoorbeeld in een driehoek geplaatst zijn.

Het deck: Dit is de plaat waar de voeten op rusten. De breedte varieert naargelang het model. Hoe breder, hoe meer evenwicht.

Het headset: Het balhoofdstel om te sturen met de step. Dankzij het uitschuifbare stuur kan de hoogte aangepast worden aan de lengte van je kind.

Het remsysteem: Te bedienen met een remgreep op het stuur of geplaatst bovenop het achterwiel.

STEPS VOOR JONGE KINDEREN (2-6 JAAR)

Steppen is een activiteit die je van jongsaf kunt ontdekken. Er bestaan zelfs modellen die speciaal gemaakt zijn voor kleine kinderen. Die zijn stabiel en op hun maat, ideaal om de techniek te leren en te ontdekken hoe ze zich veilig op twee wielen moeten verplaatsen. Ze leren in evenwicht te blijven en verschillende bewegingen te combineren om zich te verplaatsen. Een uitstekend hulpmiddel dus om de fijne motoriek te ontwikkelen, en dat op een leuke manier.~Ze kunnen je verschillende types steps aanraden voor jonge kinderen:

Heel stabiele modellen met drie wielen, ideaal voor beginners en perfect om de techniek onder de knie te krijgen. Deze steps zijn bijzonder geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Modellen met twee wielen voor kinderen die hun evenwicht al kunnen bewaren, eerder geschikt voor kinderen vanaf 5 à 6 jaar.

step_kinderen_oxelo

STEPS VOOR OUDERE KINDEREN (6-12 JAAR)

Kinderen groeien regelmatig en snel, het is dan ook handig dat hun step met ze meegroeit. Kies daarom een model dat is aangepast aan je kind.~Steps voor oudere kinderen (van 6 tot 12 jaar) zijn beter geschikt voor dagelijks gebruik. De lagers draaien vloeiender en de wielen zijn zachter, ideaal voor veel rolcomfort. Het plooisysteem is zodanig ontworpen dat kinderen hun step zelf kunnen open- en dichtvouwen, en de vork is voorzien van een vering.~AIs je kind ouder dan 12 jaar, dan veranderen meestal ook zijn verwachtingen. Steps voor kinderen en jongeren vanaf 12 jaar beschikken over wielen die anders geplaatst zijn.

Let wel op! Als je kind steeds beter wordt en bijvoorbeeld wilt gaan freestyle steppen, dan heeft hij een nieuw soort step nodig die aan die behoefte voldoet.

NIET VERGETEN: BESCHERMING!

Kinderen vallen vaak. Met een step is dat niet anders. Denk dus zeker aan hun veiligheid en voorzie beschermers voor het hoofd, de knieën, de ellebogen en de polsen. Je kan risico’s natuurlijk niet volledig uitsluiten, maar je kan er wel alles aan doen om ernstige letsels te voorkomen door alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.