Hoe kies je je fietsverlichting?

Fietsverlichting, van cruciaal belang voor de veiligheid van fietsers. 

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_URBAN FIETSEN[8486893]htc fietsverlichting

Dit accessoire, dat eigenlijk veel meer is dan dat, heeft de laatste jaren een enorme evolutie ondergaan, met de opkomst van led en de verbetering van de batterijen. Je moet alleen het type verlichting kiezen dat het best voor jou geschikt is.

Om te zien en gezien te worden

Je hebt twee categorieën fietsverlichting:     

verlichting

Om gezien te worden

Het doel is om zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers (niet geschikt om zelf goed te kunnen zien op de fiets).  

witte verlichting

Om te zien

Eventuele obstakels op de weg ontwijken en de weg goed zien (om goed te kunnen zien).

Lux? lumen? waarvoor dient het?

- LUX is de meeteenheid van verlichting. Het geeft de lichtsterkte ontvangen door een oppervlak weer. Handig om de nodige lichtsterkte te vergelijken om te kunnen ZIENBijvoorbeeld: in ons geval gaat het om het oppervlak voor het voorwiel van onze fiets (zie beeld hierboven).

- LUMEN geeft de lichtsterkte  weer die een lamp uitstraalt. Handig om de nodige lichtsterkte te vergelijken om GEZIEN TE WORDEN. Bijvoorbeeld: alles wat zich rondom mij bevindt als ik fiets (zie beeld hierboven).

lux en lumen

Om te zien 

Een goed zicht hangt af van twee parameters:

1/ De lichtsterkte uitgedrukt in LUX

2/ Het type lichtbundel (smal of breed)  

GOED OM TE WETEN: de keuze van je verlichting hangt af van het TEMPO waarin je fietst (bijvoorbeeld: als je in een laag tempo fietst, is de VIOO ROAD 500-verlichting voldoende om een obstakel te herkennen en te kunnen ontwijken. Als je in een matig of snel tempo fietst, dan raden we je aan om minstens voor de VIOO ROAD 900 te kiezen.)  

Om gezien te worden

rode verlichting

Achterverlichting

De (rode) achterverlichting dient om GEZIEN TE WORDEN door de weggebruikers achter je.

witte verlichting

Voorverlichting

De (witte) voorverlichting dient om GEZIEN TE WORDEN door weggebruikers die de weg willen oversteken of door gemotoriseerde voertuigen die van richting veranderen.  

Zichtbaarheid

De zichtbaarheid van verlichting hangt af van twee parameters: 1/ De lichtsterkte uitgedrukt in lumen 2/ Het type lichtbundel (smal of breed) Goed om te weten: erkende verlichting maakt gebruik van een specifieke lens die het licht beter verspreidt. Deze verlichting heeft minder vermogen nodig om even doeltreffend te zijn wat de zichtbaarheid betreft.

Stand

Bij sommige verlichting kun je kiezen tussen vaste standen, knipperstanden of beide.

Fietsomgeving

nachtverlichting in de stad

'S nachts fietsen in een verlichte zone

Het is belangrijk dat de andere weggebruikers je zo snel mogelijk kunnen zien. Eerst en vooral moet je fietsverlichting de aandacht trekken aan de hand van een KNIPPERstand.

nachtverlichting

'S nachts fietsen in een niet-verlichte zone

Het is belangrijk dat de andere weggebruikers je positie, je snelheid en je volume kunnen inschatten. Je fietsverlichting moet in de eerste plaats in VASTE stand gebruikt worden.

stadsfiets

Overdag

Het is belangrijk dat de andere weggebruikers je zo snel mogelijk kunnen zien. Eerst en vooral moet je fietsverlichting de aandacht trekken aan de hand van een KNIPPERstand. 

Het soort voeding

Het type voeding hangt in grote mate af van je gebruiksfrequentie.

herlaadbare verlichting

Herlaadbare batterij

Aanbevolen voor REGELMATIG gebruik (minstens 1 tot 5 keer per week), de batterij is herlaadbaar via usb.

batterij voor verlichting

Batterijen

 Aanbevolen voor OCCASIONELE fietstochten (1 tot 2 keer per maand). Zo hoef je je geen zorgen te maken over de autonomie van je verlichting.