feeder-vissen-tb

Welk materiaal heb je nodig om goed te beginnen met feedervissen?

Feedervissen is een zeer doeltreffende techniek om te hengelen op witvis. Het is een vorm van statisch bodemvissen, maar dan over langere afstanden. Het principe is dat je de vissen voert aan de haak, met behulp van een korfje gevuld met aas. Lees hier hoe je start met deze techniek.

canne_feeder.jpg

De hengel

De feederhengel is een cruciaal onderdeel van deze vorm van hengelen. Je moet de aanbeten goed kunnen detecteren, want de vissen zijn soms klein en de aanbeten heel licht. Daarom zijn feederhengels voorzien van een zeer soepel topeinde, zodat je de minste trilling waarneemt.

Gebruik een hengel tussen 2,70 m en 3,90 m, waarmee je je montage ver kunt uitwerpen en mooie vissen kunt vangen. Een hengel van 2,70 m is perfect om te vissen op korte afstand, in dichtbegroeide zones. Hoe langer de hengel, hoe meer afstand je wint bij het uitwerpen, en hoe beter de hengel geschikt is om te vissen in stromend water.

De hengels verschillen ook in werpgewicht, in functie van het gewicht van de feeder die je gebruikt. Aan jou dus de keuze welke het best geschikt zal zijn op de plek waar je wilt hengelen..

Om te hengelen op kleine vissen, gebruik je best Light en Medium hengels. Om te hengelen om middelgrote en grote vissen, gebruik je best Medium en Heavy hengels.

3000 RDX

De molen

Voor feedervissen is een standaard molen perfect. Kies een maat tussen 2000 en 4000 afhankelijk van de hoeveelheid draad die je wilt gebruiken. En binnenhalen van de lijn d.m.v. een slingerdraai van 65 cm tot 1 m. Dat zal voldoende zijn in de meeste gevallen. Hoe groter de slingerdraai, hoe sneller je je lijn of de vis zult kunnen binnenhalen (nuttig in dichtbegroeide zones of in stromend water).

De lijn

Het is aanbevolen om een weinig elastische nylon lijn te gebruiken zodat je de lichtste aanbeten goed voelt. Afhankelijk van het gewicht van je montage gebruik je een nylon lijn van 20/100 tot 30/100 op de bovenlijn. Als je een sterkere en fijnere lijn wilt, gebruik dan een gevlochten lijn tussen 10/100 en 16/100. Het belang van een gevlochten lijn is dat je er zeer lichte aanbeten beter mee kunt detecteren.

  • fil_feeder_2.jpg

    Gevlochten lijn

  • fil_1.jpg

    Nylon

De montage

montage_feeder.jpg

Feeder

ressort_feeder.jpg

Veerfeeder

Wordt aan de lijn bevestigd en glijdt erover. Zorgt ervoor dat het lokaas mooi blijft zitten en snel wordt vrijgegeven.

feeder_ouvert.jpg

Open feeder

Hij is open aan de beide zijden en zorgt ervoor dat het lokaas goed blijft zitten tijdens het uitwerpen en ook snel vrijkomt. Het is de meest veelzijdige feeder.

feeder_ferme.jpg

Gesloten feeder

Speciaal afgestemd op het hengelen met levend aas. Zorgt ervoor dat het aas niet verloren raakt tijdens het uitwerpen. Komt minder snel vrij dan bij een open feeder.

gooster feeder

Lokaas

Er bestaat kant-en-klaar lokaas geschikt voor feederhengelen. Het is plakkerig genoeg om goed te blijven zitten tijdens de uitworp. Het voer komt ook heel snel vrij, zodat er een wolk van lokaas ontstaat rond de korf, om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn.

Nu ben je op de hoogte van het nodige materiaal om te feederhengelen. We hopen dat het je zal helpen om in de beste omstandigheden te beginnen met deze techniek en dat je er veel plezier aan beleeft.