Sport en zelfvertrouwen

Sport en zelfvertrouwen

Om de mentale kracht van een echte kampioen te krijgen, kun je beginnen met jezelf plezier te doen. Ontdek het verband tussen sport en zelfvertrouwen.

Zowel op het sportveld als in het dagelijkse leven kan wat vertrouwen veel resultaat opleveren. Maar wat als de twijfel toeslaat? Hoe kun je deze situatie verhelpen en weer zelfvertrouwen krijgen?

Voor een flinke dosis zelfvertrouwen kunnen we het volgende voorstellen: fysieke inspanningen en plezier maken!

Welk verband is er tussen sport en zelfvertrouwen, hoe zet je de eerste stappen en welke sporten kun je proberen? We leggen het je uit:

"Vertrouw op jezelf"

“Zelfvertrouwen krijgen is eenvoudig: je moet erin geloven en ervoor gaan!” Doorgaans komt dergelijk aanmoedigend en goedbedoeld advies van iemand vol zelfvertrouwen …. Net zoals succes of het gezegde "geen twee zonder drie" in sport, is vertrouwen een opwaartse spiraal: je boekt succes, dat leidt tot vertrouwen, waardoor je meer durft en nog meer successen behaalt, enz. Omgekeerd is het moeilijk om niet op te geven als je vertrouwen het laat afweten.

Geen zin, angst om af te gaan, slecht zelfbeeld, de blik van anderen … er kunnen allerlei redenen zijn, maar het resultaat is vaak hetzelfde: je krijgt de indruk dat je een mooi moment of een kans laat liggen. Er zijn natuurlijk tal van oplossingen om aan je zelfvertrouwen te werken, maar wij zullen het hebben over een methode die we goed kennen en waar we dol op zijn: sport. Dus als je het probleem letterlijk wil aanpakken en jezelf een plezier wil doen, moet je zeker voortlezen!

Sport en zelfvertrouwen

Sporten is uitstekend voor je lichaam én je hersenen door de hormonenproductie tijdens inspanningen. De befaamde endorfines zorgen voor een roesachtige toestand op het einde van je sportsessie, en zijn ideaal om je zelfvertrouwen op te krikken. Sport is ook een doeltreffend middel om doelstellingen te bepalen, ze te bereiken en je vooruitgang te meten. Ontdek je potentieel en benut het: je leert jezelf kennen en je successen bouwen aan je vertrouwen.

Sportterreinen, pistes en zalen zijn ook ideaal om banden te smeden, om te gaan met mensen die jouw interesses delen en je kennissenkring uit te breiden. Vergeten we iets? Plezier maken! Je levert inspanningen, je voelt je vrijer en je maakt vooral plezier. De resultaten zijn merkbaar op fysiek en mentaal vlak: door "je hoofd leeg te maken" kun je weer tegen een stootje na je sportsessie.

Durf te sporten

Misschien zeg je bij jezelf dat het altijd weer op hetzelfde neerkomt: om de stap te durven zetten en te beginnen sporten, heb je een minimum aan zelfvertrouwen nodig. Het kan een oplossing zijn om op je eentje te beginnen sporten. Thuis of buiten kun je zelf (her)ontdekken wat je leuk vindt voordat je de stap waagt in een omgeving waar anderen aanwezig zijn. Je moet zelf voelen wanneer je er klaar voor bent en mogelijke gelegenheden benutten. Als je op zoek bent naar getuigenissen, hebben we mooie verhalen van sporters voor je. En als je liever op je eentje begint, kun je onze coaching-app ontdekken:

Zelfvertrouwen: met welke sporten kun je beginnen?

Ben je op zoek naar sportideeën om meer zelfvertrouwen te krijgen? We stellen enkele sporten voor die gunstig zijn voor lichaam en geest:

 • Groepslessen combat boksen

  Boksen: perfect om je uit te leven en jezelf te overstijgen

  Naast een bijzonder volledige fysieke activiteit waarmee je calorieën verbrandt, leert boksen je ook om jezelf te overstijgen en niet op te geven. Tussen de vele varianten (boksen met vuisten en voeten, cardio boxing, combat training) vind je ongetwijfeld je gading.

 • Basketbal heren

  Teamsporten om een band te creëren

  Wil je je amuseren, je uitleven en tegelijk ook je adresboek aanvullen? Teamsporten zijn leuk en hebben een tactisch aspect, maar bieden ook vaak de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Op het terrein leer je rekenen op je teamgenoten, die ook rekenen op jou. Bouw aan je zelfvertrouwen dankzij anderen!

 • Dames lunges krachttraining

  Krachttraining, cardio en fitness voor een stevig lichaam en een sterke geest

  Deze sporten bieden je de mogelijkheid om je uit te leven en vooruitgang te boeken, om duidelijke doelstellingen te bepalen en snel je resultaten te meten. Perfect om fysiek en mentaal sterker te worden :)

 • Dames zwemmen

  Yoga, zwemmen, hardlopen voor fysiek en mentaal welzijn

  Deze sporten zijn niet alleen uitstekend voor je fysieke gezondheid, maar hebben ook welbekende ontstressende en ontspannende effecten. Je hoofd leeg maken om aan zelfvertrouwen te winnen ... iets voor jou?

Welke sporten hebben jouw zelfvertrouwen een boost gegeven? Deel je vragen, je verhalen en je ervaringen met ons ... en amuseer je!