INTERVIEW YGOR COELHO

Ygor Coelho (Braziliaan) is niet enkel ambassadeur van Perfly, maar ook van de kracht van hoop en hard werken. Hij groeide op in Chacrinha, een favela in het Westen van Rio de Janeiro, waar kinderen leven in armoede en terechtkomen in het drugsmilieu. Ygors vader zette een speciaal programma op om kinderen uit de wijk een kans te geven op een ander leven. Hij bouwde met eigen handen een school waar zijn favoriete sport kon beoefend worden; badminton.

Ygor Coelho

In dit schooltje maakt Ygor op 3-jarige leeftijd kennis met badminton. Het schooltje was in het begin nog een afgebakend veldje buiten, met enkel een net. Nu is het in samenwerking met 'Decathlon Foundations' uitgegroeid tot een sporthal om 200 kinderen te leren badmintonnen. Dankzij het partnership met Decathlon heeft Ygor van zijn passie zijn beroep kunnen maken en badmintont hij nu op het allerhoogste niveau. Wij onderwierpen hem aan enkele vraagjes.

Ygor Coelho

WAAROM BEN JE BEGONNEN MET BADMINTONNEN?

Het was eigenlijk mijn vader die me ertoe heeft aangezet om badminton te spelen. Ik ben met badminton begonnen op mijn drie, bij Miratus Association (www.miratus.org), een sociaal project dat mijn vader in 1997 had opgezet voor de kinderen uit onze buurt, een arme wijk in Rio de Janeiro (Brazilië). Toen ik zes was en naar school ging, kwam ik in contact met andere sporten, maar ik was dan al goed in badminton en won medailles, dus ik besloot dan maar om ermee door te gaan. Op mijn tiende won ik mijn eerste Panam-titel, en de sport begon een echte passie te worden.

IN WELKE CLUBS HEB JE GESPEELD? OM WELKE REDENEN VERANDERDE JE VAN CLUB?

Ik heb in totaal voor vier clubs gespeeld: mijn Braziliaanse club Miratus Association, die ijvert voor meer sociale insluiting, en die in de afgelopen 13 jaar internationaal ook de beste resultaten haalde voor Brazilië. Ik heb vijftien jaar voor Miratus gespeeld; het is zo'n beetje mijn familie. In 2014 verliet ik Brazilië om internationale ervaring op te doen. Ik kreeg de kans om een paar maanden voor Greve in Denemarken te spelen. Voor het seizoen 2017-2018 tekende ik dan bij Union St. Bruno in Frankrijk (omdat ik bij INSEP in Frankrijk trainde) en sinds augustus 2018 speel ik voor de Deense club Højbjerg, in de Deense Liga. Bij mijn keuze voor een club kijk ik eerst naar een goede plek om te oefenen en te evolueren en daarnaast ook of er een fijne sfeer en teamspirit hangt. Ik hou van teamwedstrijden en de energie die je eruit haalt als je voor elkaar speelt. 

WAAROP BEN JE HET MEEST TROTS IN JE BADMINTONCARRIÈRE?

Ik ben trots op een heleboel dingen die ik al bereikt heb in mijn carrière, maar als ik er drie moet kiezen, dan mijn kwalificatie voor de Nanjing YOG (Jeugd Olympische Spelen) in 2014, want op dat moment had ik geen steun om in het buitenland wedstrijden te spelen. Toen mijn vader en ik wat geld kregen door deel te nemen aan een wedstrijd op TV kon ik twee toernooien spelen, één in Portugal waar ik de kwartfinale bereikte en één in Engeland die ik won. Zo kon ik me dus kwalificeren! Ik ben er ook erg trots op dat ik al acht Panam-titels won in het enkelspel. Ik veroverde er zes bij de junioren, waar ik alle categorieën op mijn naam schreef (2006, 2007, 2008, 2010, 2012, 2013) en twee bij de volwassenen (2017 en 2018). En tot slot ben ik er ook erg trots op dat ik de eerste Braziliaan ben die zich in badminton voor de Olympische Spelen kon kwalificeren (Rio 2016). 

Ygor Coelho

WAAROM KOOS JE OM MET PERFLY TE SPELEN?

Ik heb Perfly niet gekozen, zij kozen mij! Een onvoorstelbaar verhaal, eigenlijk. In 2007, toen ik 11 jaar was, besloot de Decathlon Foundation om het sociale project van mijn vader in Brazilië te steunen. Het Perfly-team begon ook veel te helpen door ons zeer goede rackets en ander materiaal te sturen. Dat was enorm belangrijk, want we hadden wel al uitstekende jonge spelers op het project, maar geen goede uitrusting. Dat maakte dus echt een verschil en ik won dat jaar drie medailles op de Jr. Panam. In 2010 besloot Perfly een stap verder te gaan door een contract te tekenen met drie jongeren van het project – ik was een van hen. Zo kregen wij alle drie meer materiaal om beter te kunnen worden, wat een goede zaak was. In de loop der jaren ging ik vooruit met Perfly. In 2015 ging het merk nog een stap verder en besloot om mij ook financieel te steunen. En dat was opnieuw van cruciaal belang, want ik probeerde me te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio. Deze ondersteuning van Perfly was dus een grote troef om meer toernooien te kunnen spelen. En nu werken we dus al twaalf jaar samen en ik ben er trots op dat ik vandaag een van de grote Perfly-ambassadeurs ben! Bedankt, Perfly Team en Hans Peter Jensen, jullie hebben echt een groot verschil gemaakt in mijn leven!

WAT HOUDT JE PARTNERSCHAP MET PERFLY JUIST IN? 

Eigenlijk hebben we twee hoofddoelstellingen. Ik ben een van de merkambassadeurs voor badminton en communiceer wereldwijd over het merk. En ik neem ook deel aan de productontwikkeling door het testen van rackets, shuttles, schoenen en alle apparatuur en probeer ze elke dag beter te maken.

WAT DEED JE VOOR JE HUIDIGE RACKET KIEZEN?

De eerste die mij aanzette om voor dit racket te kiezen, was Mathieu Lo Ying Pin, die ook Perfly-ambassadeur was. Ik zag hem spelen met het 990P-racket en omdat mijn spel lijkt op het zijne, besloot ik het uit te proberen. Sindsdien gebruik het 990P-racket en ik ben er erg tevreden over. 

Ygor Coelho

HOEVEEL SPANNING STAAT ER OP JE SNAREN? OP WELKE MANIER HELPT DAT JE SPEL?

14 kg. Het helpt me om een goed gevoel en controle te hebben over de shuttle, zowel bij aanvallend spel als aan het net. Ik heb graag een goede spanning.

HOE VERHOUDT ONS MATERIAAL ZICH TOT DAT VAN ANDERE BADMINTONMERKEN?

Wat mij betreft biedt Perfly een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is zeer goed materiaal tegen onvergelijkbare prijzen en dat is essentieel voor de ontwikkeling van de sport in landen als Brazilië. Het maakt de sport toegankelijk voor veel mensen en daarom ben ik het merk trouw.