HOE PEESONTSTEKINGEN VERMIJDEN?

.

peesontstekingen vermijden

Peesontstekingen zijn een typische blessure van sporters en worden gekenmerkt door een felle pijn die gepaard gaat met een branderig gevoel. Ze worden vaak veroorzaakt door een slechte voorbereiding voor het sporten, onvoldoende hydratatie of slechte sportuitrusting. Om ze te vermijden, zorg je voor voldoende en geregelde rusttijden en vermijd je om je spieren overdreven te belasten. En vooral: luister naar je lichaam!

VOOR DE INSPANNING: OPWARMEN

Opwarmen is uiterst belangrijk, niet alleen voor de pezen maar ook voor het hart, de spieren… Voor elke activiteit moet je je lichaam langzaam en geleidelijk voorbereiden.~Stretch goed de zones die belast worden tijdens je sportactiviteit (het tegendeel zou zinloos zijn). Enkele minuten zijn voldoende.

CONTROLEER JE UITRUSTING

Een peesontsteking wordt vaak veroorzaakt door slechte uitrusting: onaangepast schoeisel kan aan de basis liggen van enkelblessures, te hard gespannen snaren van een tennisracket kunnen een peesontsteking aan de pols veroorzaken …~Vergeet ook niet het gebruikte materiaal na te kijken.

TIJDENS DE INSPANNING: HYDRATEER

Als je niet voldoende drinkt tijdens het sporten stijgt het urinezuurgehalte (urinezuur is een afvalstof). Het zet zich neer op de pezen en maakt ze stijf.~Om dat te vermijden moet je hydrateren tijdens het sporten.

NA DE INSPANNING: DOE STRETCHOEFENINGEN

Door te stretchen krijgen de samengetrokken spieren opnieuw hun lengte van in rusttoestand. Masseer je spieren om ze soepel te maken.

BIJ DE MINSTE PIJN: RUSTEN

Het heeft absoluut geen zin om te veel van je lichaam te vergen. Als het niet kan volgen, zorgt het ervoor dat je spijt krijgt van je inspanningen.~Zodra je pijn voelt: stoppen. Laat het gewricht enkele dagen rusten en aarzel niet om een verkoelende gel of ijs aan te brengen om de ontsteking te verminderen.

Tot slot moet je vermijden om je spieren overmatig te belasten.