Unselected
Ruitersport Decathlon

Waarom je paard scheren?

Voor paarden die regelmatig werken is het een belangrijke hygiëne- en gezondheidsregel.

Unselected

Aan het einde van de zomer, als de dagen beginnen te korten, zal je paard geleidelijk zijn wintervacht krijgen. Die is dikker en helpt het om de koude winter te doorstaan. Die dikke winterharen zullen veel trager drogen na het zweten  tijdens een training, waardoor je paard het ongetwijfeld koud zal krijgen. Daarom worden paarden die regelmatig trainen geschoren.

Om het warmteverlies dat optreedt na het scheren te compenseren, raden we aan om je paard permanent een deken aan te trekken dat is aangepast aan zijn levenswijze. Dat deken vervangt de wintervacht en zal je paard beschermen tegen de kou. Bij een scheerbeurt worden de lange haren in de vacht afgeschoren. Zo droogt je paard sneller na een training. Voor paarden die regelmatig werken is het ook een belangrijke hygiëne- en gezondheidsregel. Je moet weten dat in de periode waarin het paard vacht aanmaakt of ruift, het sterker uit zijn energievoorraad put en dus sneller vermoeid raakt.

Wanneer scheer je je paard?

De scheerperiode valt meestal tussen oktober en november; alles hangt eigenlijk af van de regio en van de leefomstandigheden. Je kan de scheerbeurt van je paard ook een paar weken uitstellen en het bedekken met een paardendeken op het moment dat de ochtenden killer worden. Sommige paarden zal je een paar keer per jaar moeten scheren om te verzekeren dat ze altijd goed drogen.