rogen

Herfstsnoek: 9 tips voor succes!

Het favoriete seizoen van de snoek is aangebroken: de herfst. Tijdens dit seizoen daalt de temperatuur tot de optimale temperatuur voor een actieve Esox, wat zijn gedrag sterk beïnvloedt. Ook snoekvissers moeten hun gedrag aanpassen en op een andere manier gaan vissen dan ze in de zomer hebben gedaan. Lees hier ons advies over hoe je je in de loop van het seizoen aan deze nieuwe omstandigheden kunt aanpassen.

Door Emilien, Ambassadeur Predator Fishing van Caperlan.

1/ Pas je uitrusting aan

In de herfst verandert het gedrag van de vissen en moeten vissers hun uitrusting hier dus op aanpassen.

De grootte en de keuze van het aas, de hengels en de molens, regenkleding... Over alles moet opnieuw worden nagedacht, vooral door vissers die van dit mooie seizoen gebruik willen maken om zich te specialiseren in het snoekvissen met aas. 

 

herfstvissen

snoek

2/ De vroege herfst

In tegenstelling tot wat later in het seizoen zal blijken, hoef je aan het begin van de herfst niet met groot kunstaas te vissen, omdat de snoek zich voedt met kleine prooivisjes die nog overal te vinden zijn.

Gebruik kunstvisjes van 8 tot 10 cm om je slag te slaan.

Aarzel ook niet om ouderwetse spinners of softbait te gebruiken om de meest wantrouwende vis binnen te halen. Breng je geduld mee naar je visstek, het geheim zit hem erin om het kunstaas op het juiste moment daar te laten passeren waar de snoek erop afvliegt.

crank

3/ Haal je crankbaits tevoorschijn

Bij de eerste temperatuurdalingen gaan snoeken meer eten en zijn ze actiever. In deze periode reageren ze dus sterk op aas en zijn ze nog relatief verspreid over de waterlagen.

Crankbait is het ideale aas om in grote gebieden de vissen die willen bijten op te sporen. Het is een compact en levendig aas dat je gemakkelijk uitwerpt en simpelweg door zijn manier van bewegen lokt het spetterende aanvallen uit. Kies de zwemdiepte van je crankbait op basis van of je van een boot of van de kant vist, en van de waterlaag waarin je wilt vissen. Je hebt SR Crankbaits (Shallow Runner) die tot een meter het water in duiken, MD (Medium Diving) die twee tot drie meter duiken en DD (Deep Diving) die tot drie meter onder water duiken.

Varieer in kleur en de snelheid van het binnenhalen om explosieve "reflexaanvallen" uit te lokken.

vbn

4/ Ga voor trillingen

In het voorjaar zijn Lipless (of Vibration) plugs ideaal om snel langs de waterkant te vissen, een techniek die in het najaar niet erg productief is. Een zware Lipless die je zachtjes in beweging brengt kan in dit seizoen wel ideaal zijn om snel een waterlaag mee af te speuren, nu het water nog niet zo koud is dat het de snoek de diepte in jaagt. Idealiter kies je voor een relatief zwaar model of een met een zwaar vibrerend blad, die je gelijkmatig kunt binnenhalen van 2 tot 3 meter, maar die ook snel zinkt, zodat je door het aas af en toe te laten zinken en dan met een ruk binnen te halen een lastige vis aan de haak kunt slaan. 

5/ Volg de prooivissen

In het midden van de herfst, wanneer het water steeds kouder wordt, worden de prooivissen minder actief. Deze vissen, die de basis vormen van het dieet van de snoek en in scholen leven, duiken dieper het water in. Het spreekt voor zich dat de roofvissen hen volgen, zodat ze hun voedsel binnen bereik houden.

Vanaf de kant kan je je aandacht richten op de diepere en steilere gebieden, beschut tegen de stroming. Idealiter maak je gebruik van een bootje en een fishfinder om de vissen te vinden, zo kan je ook sneller een groter gebied afspeuren. Twijfel je nog om met een float tube aan de slag te gaan? De herfst is het perfecte moment! We leggen je hier uit waarom je hier écht mee moet beginnen:

float

6/ Haal je spinnerbladen tevoorschijn 

Spinners, spinnerbaits en paddle shads zijn in elk seizoen uitstekend aas om mee op snoek te vissen. 

Het voordeel van dit aas is dat je door de trillingen een groot gebied bereikt. Spinnerbaits werken beter dan spinners in dichtbegroeide zones (takken, wier, enz.) en haal je vooral gelijkmatig binnen.

De veelzijdigere shads met spinnerblad, zoals de ROACHSPIN, kan je perfect uitwerpen. Je kunt ermee in de diepte vissen en ze zijn geschikter voor stop 'n go binnenhalen, of je aas laten zinken en met een ruk weer omhoog trekken, omdat ze dichter zijn en de prooivis beter imiteren. Bijzonder doeltreffend om pelagisch op snoek te vissen, dit is (naar mijn mening) het aas dat niet mag ontbreken in je viskoffer.

 

roachspin

rogen

7/ Haal je grote aas tevoorschijn

Als de herfst in volle gang is en de watertemperatuur verder daalt, wordt het tijd om je grote kunstaas, van 15 tot 25 cm, tevoorschijn te halen, en bij voorkeur kunstaas waarmee je langzaam kunt vissen. In ondiep water gebruik je eerder een harde plug met een lage dichtheid, zoals een swimbait of een jerkbait, maar in dieper water heb je een softbait nodig. 

De softbaits voor snoekvissen van het type ROGEN of ROGENGRUB hebben een systeem waarmee je snel van lood kunt wisselen, waardoor ze heel veelzijdig zijn en je ze gemakkelijk kunt aanpassen aan de visdiepte. Ze houden in alle omstandigheden hun aanlokkelijke zwemactie, zelfs bij lage snelheid en bij iedere manier van binnenhalen.

snoek

8/ Bij koud water

In de late herfst, als het al bijna winter is en de watertemperatuur onder de 10°C zakt, zijn snoeken aanzienlijk minder actief. Ze jagen veel minder vaak en minder agressief.

Je aas snel binnenhalen zal nu niet veel succes meer hebben, omdat het te veel energie van de snoek vergt om aan te vallen. Je moet je aas juist heel langzaam binnenhalen en weinig laten bewegen.   

Je kiest nu dus beter voor zwevend aas, dat je met kleine rukjes binnenhaalt, afgewisseld met lange pauzes. In dieper water kan je door groot aas langzaam binnen te trekken het aas onder de neus van een passieve snoek doorhalen en zo een aanval uitlokken.

 

broc

9/ Geniet ervan

De enige regel die voor dit seizoen hetzelfde is als voor elk ander seizoen: geniet ervan!

Het is een schitterend seizoen, zowel op vlak van de activiteit van onze snoeken als de legendarische schoonheid van de natuur.

Lees nadat je dit advies hebt doorgenomen en voordat je zelf op avontuur gaat eens het verhaal van Damien, die in de herfst van 2019 een spectaculaire snoek ving met een softbait uit de ROGEN-reeks... Deze herfst is het jouw beurt!

Profiel Emilien

Emilien

Dialogue leader caperlan predator fishing 
visleader decathlon rennes betton

 

Kunstaasvisser, maar dat is niet alles.... ! 

Fan van meerval en grote vissen~Mucus friendly! 

#TeamCaperlan  #Bigfight  #Catfishaddict #WXM