protect your playground surf

Take three for the sea 

Hoe kan jij als surfer je steentje bijdragen? 

Take three for the sea 

Het is intussen een sterk ingeburgerd concept bij elke surfer en watersporter over de hele wereld: Elke keer je uit de ‘surf’ komt neem je telkens 3 stuks afval mee die je tegenkwam op het strand of in de zee tijdens het sporten. Het concept werd gelanceerd door takethree.org in hun doel om in 3 jaar tijd 3000 000 stukken afval uit de marine natuur te verwijderen. Doe mee en deel #take3forthesea om de wereld bewust te maken van het probleem. Zit je niet elke dag aan de kust?  Doe dan mee aan de jaarlijkse Belgische Eneco Beach Cleanup. In maart 2019 raapten 7305 deelnemers samen 12 745 kg afval in tien kustgemeenten. Heel wat troep dus en de enige manier om dat cijfer naar beneden te halen is samen bewuster omgaan met het probleem.

protect your playground surf

Hoe kan je nog helpen als watersporter?  

1. DRAAG ZORG VOOR.. JE EIGEN AFVAL
Recycleer thuis en overal zoals het hoort. Dubbelcheck je afval alvorens je het in de vuilbak dropt. Breng nooit wegwerpafval mee naar het strand, ook niet als je even iets wou eten

2. KIES BEWUST VERPAKKING
Nu je toch goed bezig bent, waarom niet bewust kiezen voor verpakkingsloos? Probeer herbruikbaar glas, hout   of metaal? Eet een snack die volledig eetbaar is, drink uit een herbruikbare drinkbus of kies voor herbruikbare verpakkingwraps in bijenwas. . Zorg bovenal dat je verpakking niet uit deeltjes bestaat die in de natuur kunnen terechtkomen ( dopjes, schroefdopjes, lipjes, rietjes, folie, ..) Single use plastics zijn not done in onze strijd tegen plastic. Ga gerust het gesprek aan met je lokale strand horeca.

3. VOED JEZELF, NIET DE DIEREN
Als je dan toch eten meebrengt naar het strand, wees dan zeker dat het enkel voor jou is. Verstoor het dieet van zeevogels en dieren niet die de kustlijn delen met jou

4. NEEM CONTACT OP MET JE LOKALE VERTEGENWOORDIGER
Hou je van watersport, en van de zee? Heb je’n stem of een idee? Deel je passie en leadership met je lokale vertegenwoordiger/ster of burgemeester. Wees de stem van je lokale surf community en dus ook van elk zee-organisme die het niet kan opnemen voor zichzelf. Je hoeft zelf niet in de politiek te gaan, lid worden van een lokale surfcommunity als surfrider foundation is ook een optie. Spread the word, ook bij je vrienden. Blijf vooral niet zitten, take the plunge for the ocean! Informeer je bij je lokale surfclub. 

protect your playground surf

Hoe kan je nog helpen als watersporter?  

5. EET ENKEL DUURZAME VIS
Als je ervoor kiest om vis te eten,  wees geïnformeerd over welke vis lokaal en op een duurzame manier gevangen is. Maak dat je met je aankoop geen onethisch industriële vistechnieken ondersteunt zoals : vissen met explosieven etc. Enkel duurzame gekweekte vis heeft een ASC - label op de verpakking. Doe je research, vraag ernaar, leef en eet bewust !

6. VERVANG JE ZONNEMELK
Jezelf tegen kankerverwekkende UV-stralen beschermen is een must, draag echter enkel zonnemelk met organische ingrediënten die geen vervuilende stoffen (film) achterlaat in het water.

7. RICHT JE HOND AF !
Als je je hond meebrengt naar de kust, ruim zijn drollen op, en maak dat hij uit de buurt blijft van nestelende zeevogels en zeedieren.

8. KIES JE ZEEVERVOER MET ZORG
Wanneer je op reis walvissen wil spotten, gaat kajakken, een duik-of snorkeltrip wil maken; Maak dan dat de organisatie of rederij waarmee je vaart ook een ecocharter heeft. Zo weet je dat het zijn septische tank of motor nie niet argeloos reinigt in de zee en respectvol omgaat met de biotoop waarop ze vaart. Vraag ernaar en praat erover, je stem telt !

De droom van ons surfmerk olaian

Ons surfmerk Olaian’s bestaansreden is om surfen toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Iedereen zou het plezier en de ontspanning van surfen 1 keer in zijn leven aan den lijve meegemaakt moeten hebben. In het waarmaken van onze droom houden we echter vast aan vier belangrijke pijlersEASY 2 USEOLAIAN blijft innoveren opdat elke surfer of surfster volop kan genieten van een onvergetelijke surfervaring

VEILIGHEIDOLAIAN wil al haar surfers aanzetten om te surfen in alle vertrouwen en zekerheid

DURABLE SURF GEAR BUILT TO LASTOLAIAN ontwikkelt producten voor elk gebruik in respect met de natuur. Dat houdt in dat we bij de productie ervan rekening houden met de duurzaamheid van elk product en toewerken naar zero emission van ons transport. Vandaag werken we volop aan een traject voor hergebruik, herstelbaarheid en een slim recyclagetraject die volgt op de aankoop van ons materiaal. 

Co conception 

Voor ons is er niets zo belangrijk als de uitwisseling van kennis. Daarom is de co-creatie van al onze producten een gegeven. Experts of groentjes, jonge vis of ervaren rot : we geloven in de rijkdom van alle talenten en surf-expertise om samen de beste producten te maken die aangepast zijn voor elk gebruik en niveau. Geniet mee van Surf Camp 2019 waar we alle Europese ambassadeurs en promotors bijeenbrachten om te brainstormen over onze toekomstige collectie 

Take three for the sea

Marie vandekerckhove

Content creator & beginner surfer 

Ik ben 4 jaar geleden begonnen met surfen, eerst in Taghazout (Marokko) dan in Ericeira (Portugal) erna in Punto Hidalgo (Tenerife)~Nu ik volwaardig op mijn plank sta, heb ik me voorgenomen de surfing lifestyle ook in de Noordzee verder te zetten. ~'sea you at the beach' ~~Next surfing stop : South Africa