hoe-leg-je-de-juiste-hardloopdoelen-vast

Hoe leg je de juiste loopdoelen vast?

We kennen (bijna) allemaal de frustratie die ontstaat als we de doelen die we onszelf gezet hebben maar niet kunnen bereiken. Soms moet je gewoon toegeven dat je het verkeerd hebt aangepakt en je plannen herbekijken. Het doel: jezelf beter leren kennen om een programma te kunnen opstellen die perfect is afgesteld op jouw hardloopniveau.

hoe-leg-je-de-juiste-hardloopdoelen-vast

Maak een lijst met je joggingprioriteiten

Elk resultaat begint met een goede voorbereiding. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: je hebt slechts een pen en een stuk papier nodig! Neem 5 minuten de tijd om na te denken over je doelstellingen en een prioriteitenlijst op te stellen. Hang je lijst ergens in het zicht op, zodat je er voortdurend naar kijkt. Als je de lijst elke dag ziet, wordt hij vanzelf een deel van jou, en het opschrijven alleen al is een bewijs van je inzet.

Weet je niet wat je op moet schrijven? Laat je inspireren door de volgende voorbeelden:

- Minstens 2 keer per week gaan joggen~- 's Avonds 15 minuten gaan hardlopen~- Aanvullen met 10 minuten krachttraining en 5 minuten stretchen~- Op trainingsdagen kiezen voor fruit en groente

Je moet je programma natuurlijk goed afstellen op jouw ritme. Neem de tijd om je persoonlijke lijst op te stellen, en deel je tips met vrienden of familie.

hoe-leg-je-de-juiste-hardloopdoelen-vast

Stel meetbare doelen

Om je doelen voorbij te kunnen streven, is het verstandig om klein in te zetten, alleen dan zal je verder komen! Dat betekent niet dat je het al snel goed vindt, maar dat je op je eigen ritme vooruit kunt gaan en vooral... trots kunt zijn op jezelf.

Een voorbeeld: zet jezelf niet tot doel om 5 keer per week een uur te gaan joggen, maar begin liever met 2 (of 3) trainingen van 30 tot 45 minuten. Kies ook zorgvuldig je afstand, snelheid en zelfs hartritme. Een trainingsprogramma kan je helpen om meetbare en realistische doelstellingen te krijgen en verantwoordelijk op te bouwen.

Luister naar je lichaam

Een essentiële regel die je nooit uit het oog mag verliezen: luister naar je lichaam! Ondanks al je plannen is het belangrijk om nooit voorbij te gaan aan je capaciteiten, want als je te veel van je lichaam vraagt houdt het er vanzelf mee op...

Een tip: zorg goed voor je lichaam door naar de signalen rond vermoeidheid en vorm te luisteren, en goed te eten zodat je lichaam aan je verwachtingen kan voldoen.

Pas je trainingen aan je vorm van de dag aan!

Wees niet boos op jezelf

Het is dinsdag. Je was van plan om een rondje te gaan joggen met vrienden, maar je voelt je totaal afgemat... Je ruilt je programma in voor een avondje popcorn voor de televisie, maar je voelt je wel schuldig... Leer om jezelf te vergeven, en het van de positieve kant te bekijken: leg een andere datum vast voor je jog, en vergeet niet dat het belangrijkste van al is om gemotiveerd te blijven en de regelmaat aan te houden!

Regelmatig gaan lopen

Idealiter neem je in je lijstje met loopdoelen het volgende op: het aantal keren dat je gaat lopen. In sporten is volhouden de sleutel! Je moet regelmatig bewegen om in vorm te blijven, vooruitgang te boeken en je doelstellingen te bereiken. Als je één doel bovenaan je lijstje wilt zetten, kies dan voor hoe vaak je gaat trainen. Mijn doel is om twee keer per week te gaan lopen... Als je dit al volhoudt, geraak je een pak verder. Hoe vaker je gaat, hoe sneller je je zult willen verdiepen in de doelstellingen. "Ik wil binnen die tijd, naar die boom gelopen hebben..."

Kijk ook regelmatig terug op de weg die je al hebt afgelegd om je verwachtingen omhoog of omlaag bij te stellen. Veel loopplezier!

Heb je wat hulp nodig of richtlijnen van een (digitale) coach? De gratis Decathlon Coach app kan je helpen! Je vindt 'm in de Google Play Store en de Apple Store.