Wandelrugzakken

Wandelrugzakken - trekrugzakken

Voor een trektocht, een backpack trip of een wandeling: vind de rugzak die aan je noden beantwoordt. We bieden uiteenlopende modellen en een ruime keuze aan inhoud, om al je verwachtingen in te lossen.
Hulp bij je keuze
Hoe kies je de juiste trekkingrugzak?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
BEST BEOORDEELD
€2700
4.6/5 Op basis van 41147 Beoordelingen in de winkels en online

GA EEN NIEUW AVONTUUR TEGEMOET MET JE WANDELRUGZAK

Wil je een spannende reis rond de wereld maken? In dat geval mag een wandelrugzak zeker niet ontbreken! Rugzakken zijn perfect om je bagage veilig in op te bergen. Dankzij de vele kleine opbergvakken kan je al je wandelmateriaal er gemakkelijk in kwijt. Alles wat je nodig hebt is steeds binnen handbereik.


Bij aanschaf van een nieuwe rugzak moet je ervoor zorgen dat de afmetingen bij jouw lichaamslengte passen en dat de schouderriemen goed gewatteerd en zo breed mogelijk zijn. Dit verhoogt op deze manier het draagcomfort en maakt van jouw rugzak een comfortabele metgezel, zelfs op ruw terrein.


DE CRITERIA OM EEN GOEDE REISZAK TE KIEZEN

Verkies jij een reis in de natuur boven een 5-sterren hotel en kies jij dus liever voor het echte avontuur? Je bent niet de enige vakantieganger die er zo over denkt.


Om je spullen veilig op te bergen en je vermoeidheid tijdens lange excursies tegen te gaan, kies je best voor een grote wandel- of trekrugzak. Zo ben je zeker van voldoende opbergruimte en een uitstekend draagcomfort.


Tijdens wandelingen en trektochten is het belangrijk om beide handen vrij te hebben. Rugzakken zorgen ervoor dat je met een gerust hart het hoognodige kan meenemen. Rugzak aan en je bent klaar om te vertrekken!


Er is een groot gamma aan verschillende modellen waaruit je kan kiezen:
wandelrugzakken ;
• trekrugzakken;
• speciale fietsrugzakken ;
klimrugzakken.


Een goede rugzak kies je aan de hand van verschillende criteria en bestaat uit hoogwaardig, robuust, soepel en waterdicht materiaal. Er is voor elk wat wils met onze uniseks wandelrugzakken voor zowel heren als dames.


Typisch voor wandelrugzakken voor dames is dat ze een iets korter ruggedeelte hebben. Dit maakt het geheel dus iets kleiner. De keuze van het volume hangt af van wat je absoluut wil meenemen en dus ook van de lengte van je rondreis. Er wordt vaak gekozen voor een rugzak van 60 liter . Je kan het volume van sommige rugzakken uitbreiden door het gebruik van een speciale rits. In het ruime assortiment rugzakken bij DECATHLON vind je bijvoorbeeld tassen met een capaciteit van 50 + 10 l.


WAT IS EEN WANDEL- OF TREKRUGZAK?

Het Engelse woord voor rugzak is backpack. De eerste trekkers trokken er in de jaren 1950 op uit om de wereld te kunnen verkennen met enkel een tas en een beetje geld op zak. Dit concept kreeg dus een eigen naam: sindsdien gebruikt men de term "backpacking" om iedereen aan te duiden die deze alternatieve manier van reizen ontdekt. Backpackers reizen voornamelijk te voet zonder een echte bestemming voor ogen te hebben. De reis op zich, en niet de bestemming, is voor hun alleen al de moeite waard.


Je wandelrugzak is doorgaans vrij zwaar en je moet er meerdere uren mee wandelen. De rugzak van een wandelaar moet dus aan een reeks hoge eisen kunnen voldoen. In het volgende overzicht helpen we je graag op weg en leggen we uit waar je op moet letten bij de aankoop van een wandelrugzak.


De schouderriemen

Brede schouderriemen zijn over het algemeen veel comfortabeler om te dragen dan smallere, tenminste als ze goed gewatteerd zijn.


We raden je sterk aan te kiezen voor een exemplaar met een voorgevormd ruggedeelte omdat die perfect op het lichaam aansluiten. De riemen moeten goed aansluiten, maar mogen je bewegingsvrijheid niet beperken en ze mogen niet knellen.


Buitenvak

Vele rugzakken zijn voorzien van een vak aan de buitenkant. Hierdoor zijn jouw essentiële spullen steeds binnen handbereik.


Hoewel het erg handig kan zijn, kan het gewicht van de rugzak hierdoor verschuiven. Meestal verschuift het gewicht naar boven door de vele kleine voorwerpen die we erin kwijt willen. Het spreekt voor zich dat dit een negatief effect heeft op het draagcomfort. Daarom hebben sommige fabrikanten een eenvoudige, maar doeltreffende oplossing bedacht: ze rusten hun modellen namelijk uit met een afneembaar dekselvak.


EEN ALLROUND WANDELRUGZAK BOORDEVOL MOGELIJKHEDEN

Je nieuwe wandelrugzak moet voorzien zijn van lussen en andere speciale voorzieningen. Zo kan je er bijvoorbeeld wandelstokken, schoenen of drinkbussen aan vastmaken. Op die manier heb je altijd alles binnen handbereik zonder je rugzak te moeten openen.


Een vaak vergeten aspect: de onderkant van de rugzak

De onderkant van je wandelrugzak draagt in belangrijke mate bij aan de levensduur van je rugzak. Vaak wordt er weinig aandacht besteed aan de kwaliteit van de rugzakbodem. Toch is hier de materiaalkeuze belangrijk omdat de bodem je materiaal moet kunnen beschermen tegen schade, vocht en vuil. Daarom moet de bodem van de rugzak gemaakt zijn uit slijtvast en waterdicht materiaal. Nylon is hiervoor een geschikt materiaal. Idealiter wordt hiervoor een stof gebruikt met een draadsterkte van 500 denier.


Vergeet je niet te beschermen tegen de regen.

De zon schijnt uiteraard niet altijd tijdens je avonturen midden in de natuur. Voor een goede bescherming tegen vocht, moet je wandelrugzak waterafstotend, of nog beter, waterdicht zijn. Als het weer bijzonder slecht is, raden we aan een extra regenhoes te gebruiken.


Reflectoren voor meer veiligheid in de donker

Om 's avonds en na zonsondergang beter gezien te worden, kies je best voor een lichte kleur wandelrugzak. Extra reflectoren verhogen de veiligheidsfactor.


JE KAN VERTROUWEN OP JE RUGZAK

Backpackers reizen vaak te voet en kiezen niet altijd voor een vlak terrein. Om je bagage makkelijk te kunnen dragen doorheen bossen en weides, heb je een goede reisrugzak nodig. Met een wandel- of trekrugzak zijn zelfs de zwaarste tochten geen probleem. Stel je voor dat je een reiskoffer zou moeten meesleuren tijdens je beklimmingen.


Om voor alle gelegenheden optimaal uitgerust te zijn, kies je voor kleine en grote wandelrugzakken. Van een rustige wandeling tot een meerdaagse reis: er is voor elk wat wils. Onze wandelrugzakken zijn verkrijgbaar in volumes van 30, 50, 70 liter en meer. In het algemeen is een klein model makkelijker te transporteren. Om al je bagage in kwijt te kunnen, zijn er echter duidelijke grenzen in rugzakvolumes. Voor meerdaagse reizen kies je voor een rugzak van minstens 40 liter. Als je wil gaan kamperen, kies je er best een van minstens 50 liter.


Veel hangt natuurlijk ook af van je leeftijd en fysieke conditie die ook bepalen wat je moet meenemen. Mannen kunnen makkelijk een wandelrugzak van 60 tot 80 liter dragen. Voor vrouwen wordt een maximum van 65 liter aanbevolen.


In ons breed assortiment vind je natuurlijk ook wandelrugzakken aan een betaalbare prijs die volledig aan jouw wensen voldoen.


☄☄☄

FAQ


Wat is backpacking?

Backpacking is een andere manier van reizen, waarbij je enkel het essentiële op je rug meedraagt. Een reiskoffer zou niet geschikt zijn voor backpackers om hun materiaal in op te bergen omdat ze zich meestal te voet verplaatsen. Een wandelrugzak is hiervoor perfect.


Hoe kies ik het juiste formaat rugzak?

Eigenlijk geldt de regel: zo klein mogelijk en zo groot als nodig. Ervaren trekkers vinden 40 liter het absolute minimum voor meerdaagse reizen.


Wat mag er niet ontbreken in je backpack?

Bij het inpakken moet je nadenken over wat je echt nodig hebt. Elke kilo zal je namelijk meer energie kosten. Zware objecten moeten zo dicht mogelijk bij je rug zitten, terwijl kledij en dergelijke in het midden en aan de buitenkant kunnen worden geplaatst. Je slaapzak en ander slaapmateriaal plaats je onderaan in je rugzak. Op deze manier is het gewicht optimaal verdeeld en kan jij optimaal genieten van je reis.


Hoeveel kilo's kan je kwijt in een rugzak van 50 liter?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Het is wel zo dat een kilo water overeenkomt met één liter volume terwijl dat kledij vaak een hoger gewicht heeft per liter.


Welke rugzak is ideaal voor op reis?

Met een wandelrugzak zit je altijd goed, ook al ben je niet te voet.


Hoeveel liter moet mijn rugzak zijn?

Een wandel- of trekrugzak van 30 liter is voldoende voor een dagtocht. Als je een langere reis maakt, kies dan voor een rugzak van minstens 50 liter.


Hoe pak je een wandelrugzak in?

Plaats zware spullen altijd dicht tegen je rug, zodat je je evenwicht niet verliest. Gebruik onze ideale paklijst bij het maken van jouw wandelrugzak.


Hoe zwaar mag mijn rugzak maximaal wegen?

Het is in elk geval beter niet te veel mee te willen nemen. Denk vooraf goed na wat je echt wil meenemen en hou steeds je eigen fysieke conditie in het achterhoofd. Een lege wandelrugzak weegt doorgaans algemeen twee à drie kilogram. Volgens sommige aanbevelingen moet het totale gewicht overeenkomen met een vierde tot een derde van je lichaamsgewicht. Tussen 10 en 20 kilo zou een realistisch gewicht moeten zijn, afhankelijk van het type en de duur van je reis.

Laat ze kiezen