ZWEMMEN: 5 TIPS EN OEFENINGEN OM VOORUITGANG TE BOEKEN IN DUO

Hier vind je zwemoefeningen voor duo's waarmee je snel vooruitgang boekt!

5 oefeningen om vorderingen te maken in duo

Zwemmen op je eentje is fijn. Met z'n tweeën is het nog leuker, vooral als je hiervan weet te profiteren om vooruitgang te boeken in duo en om elkaar te motiveren. En waarom zou je elkaar niet uitdagen? 

Om te zorgen dat je je niet verveelt met je zwempartner, heb ik voor jou 5 tips en drilloefeningen verzameld om je techniek te verbeteren of spieren te kweken!

TIP NR. 1: JE OBSERVATIEVERMOGEN ONTWIKKELEN

Op je eentje in het zwembad is het niet altijd eenvoudig om te weten of je de juiste bewegingen uitvoert en of elke beweging van je armen of benen wel symmetrisch is. Het voordeel van een partner is dat hij of zij een blik kan werpen op je schaarbewegingen bij schoolslag of je trekbewegingen bij crawl. Maak er dus maar gebruik van, zoveel je kunt! 

Een eerste tip ligt voor de hand, maar we vergeten die wel eens: observeer vanaf de rand van het bad de bewegingen van je partner. Dit kun je toepassen bij alle drills. Wissel af om verveling tegen te gaan.

Je observatievermogen ontwikkelen door in duo te zwemmen

TIP NR. 2: ELKAAR UITDAGEN IN HET DIEPE

Met deze tip nodig ik je als het ware uit om terug te keren naar je kindertijd. Eenvoudig gezegd komt het erop aan om een wedstrijdje te houden, om je partner uit te dagen, natuurlijk zonder daarbij de andere zwemmers te verstoren, maar dat had je al begrepen.

Dit is sowieso een goede tip want bepaalde drilloefeningen hebben meer effect als je snel zwemt. In bepaalde gevallen is het zo dat hoe sneller je zwemt, hoe meer spieren je kweekt. Dit geldt nog meer als je gebruikmaakt van zwemvliezen of een zwemplankje. Een uitdaging, de beste manier om je grenzen te verleggen ;-)

Zwemmen: een uitdaging voor 2

OEFENING NR. 1: FOCUS OP ARMEN OF BENEN IN CRAWL

Materiaal: je hebt eigenlijk niets nodig, behalve misschien zwemplankjes of zwemvliezen. Je moet gewoon met z'n tweeën zijn. Verloop van de oefening: zwem in duo op de waterlijn 4 lengtes van 25 meter. Een van jullie beiden zwemt enkel met de benen en de andere met de armen. Recupereer 30 seconden tussen elke lengte en wissel de arm- en beenbewegingen af.  Voor wat meer weerstand kun je eventueel zwemmen met accessoires. Doel van de oefening: je crawltechniek vervolmaken door je te concentreren op de trekbewegingen met je armen of op je beenbewegingen. En misschien ook wat spieren kweken, als je met accessoires zwemt.

OEFENING NR. 2: TREKBEWEGINGEN VOOR STERKERE ARMEN

Materiaal: geen. Eventueel een pull buoy. Verloop van de oefening: ga achter elkaar liggen. De achterste zwemmer neemt de voeten van de voorste vast. De zwemmer vooraan trekt de andere voort door alleen met de armen vooruit te komen. Het voordeel: een pull buoy om beter te drijven en om niet in de verleiding te komen om je benen te gebruiken! Trek 8 baantjes van 25 meter, elk om de beurt. Recupereer 30 seconden tussen elke lengte.  Doel van de oefeningen: je armspieren versterken. Dit lukt nog beter met zwemplankjes.

Zwemmen: Met z'n tweeën werken aan sterkere armspieren

OEFENING NR. 3: MEER WEERSTAND VOOR GESPIERDERE BENEN

Materiaal: een zwemplank, anders niets. Verloop van de oefening: ga achter elkaar liggen. De zwemmer vooraan houdt zijn of haar armen gestrekt op de zwemplank. Tijdens de oefening worden de armen niet gebruikt. De achterste zwemmer neemt de voeten van de voorste vast en duwt hem of haar vooruit in crawl, uitsluitend met de benen.  Zwem 8 lengtes van 25 meter, om beurten. Recupereer 30 seconden tussen elke lengte. Je kunt het jezelf makkelijker maken door gebruik te maken van een plank of een pull buoy tussen de benen om het drijfvermogen van de voorste zwemmer te verhogen.  Doel van de oefening: sterke beenspieren dankzij de werking van de weerstand. Voor nog meer resultaat trek je zwemvliezen aan!

Zwemmen: Hoe verhoog je de weerstand in duo?

De techniek van je partner observeren, elkaar uitdagen of enkele drilloefeningen in duo doen om je spieren te verstevigen en nog beter te worden: je weet wat je te doen staat tijdens je volgende zwembeurten met z'n tweeën in het zwembad!