HOE KIES IK MIJN GOLFCLUB?  

Fairway woods, drivers, hybrides, ijzersets, wedges en putters...
In deze korte gids lees je het verschil tussen de soorten golfclubs en welke je best gebruikt bij bepaalde spelsituaties.

hoe-kies-ik-mijn-golfclub

FAIRWAY WOODS & DRIVERS

Woods worden meestal gebruikt om lange afstanden te overbruggen, vanaf de tee af te slaan of op de fairway. Woods werden vroeger van hout gemaakt en je kan ze herkennen aan het grote clubhoofd dat eerder rond is. De driver is de grootste golfclub die je in een golftas zal aantreffen en wordt gebruikt om vanaf de tee af te slaan. Houten clubs vind je in drie maten: 3, 5, 7 en 9.

Hoe meer het gewicht van het clubhoofd naar achteren overhelt, hoe gemakkelijker het is om te slaan en hoe groter de vergevingsgezindheid. Met gewichtsverdeling aan de randen blijft het clubhoofd stabiel wanneer er impact ontstaat, zelfs bij off-centre shots. Wanneer het zwaartekrachtcentrum zich lager bevindt, kan je de bal hoger slaan.

driver

IRONS (IJZERSETS)

Irons worden gebruikt voor kortere slagen dan woods en approach shots (naar de green). Het zijn veelzijdige golfclubs en de meeste slagen kunnen met irons gespeeld worden.

De meeste series gaan tegenwoordig van ijzer 5 tem ptiching wedge. Ijzer 3 en 4 kan je apart bestellen bij de meeste merken. Met het laagste nummer slaag je de bal het verst. Aan het clubhoofd zorgt een brede zool ervoor dat je de bal hoog kan slaan en zo een meer vergevingsgezind resultaat bereikt. Een smallere zool levert dan weer een stakker traject en meer precisie op.

Voor meer vergevingsgezindheid kies je het beste een offset iron. Offset is eigenlijk de hoek van het clubhoofd ten opzichte van de shaft waarmee je ongewenste spin kan beperken. Met de juiste iron kunnen golfers hun handen recht boven de clubface houden wanneer ze de bal raken waardoor de kans groter is dat de bal verder rolt nadat hij de grond raakt.

Voor meer kracht, kies je een iron met een lager zwaartekrachtcentrum. Als je meer precisie verkiest, kies dan een hoger zwaartekrachtcentrum.

irons

HYBRIDES

Hybride golfclubs combineren de eigenschappen van irons en woods. Je kan er gemakkelijker mee spelen en ze vervangen lange irons (#1, 2 en 3). Ze worden vooral gebruikt wanneer de bal zich op de rough bevindt en het niet evident is om een iron te gebruiken. Hybrides staan ook bekend als ‘rescues’ omdat ze helpen in moeilijke situaties. Om zo nauwkeurig mogelijk te slaan, dragen ze de kenmerken van een wood (#5 of 7) en een lange iron (#1 tot 4) in zich, met dezelfde lage gewichtsverdeling voor een vergevingsgezind resultaat.

Hoe kies ik mijn golfclub?

WEDGES

Wedges (schuine korte clubs) worden vooral gebruikt voor korte slagen en in de bunker. Met wedges verkrijg je een korte en hoge slag.

Er bestaan drie types:

52° Gapwedge: Ontworpen omdat anders het verschil tussen de pitchingwedge en de sandwedge te groot zou zijn.

56° Sandwedge: Standaard opening. Speciaal ontworpen voor slagen uit de bunker of korte slagen.

60° Lobwedge: Deze clubs zorgen ervoor dat de bal erg hoog in de lucht gaat zodat hij niet veel rolt na de landing.

Golf Inesis Decathlon Wedge

PUTTERS

Deze golfclubs worden op de green gebruikt om de bal te putten. Hun gewicht varieert: hoe trager de green, hoe zwaarder de putter moet zijn.

Een standaard putter verdeelt het gewicht dankzij de vorm aan de rand en is vergevingsgezind bij off-centre shots. Het clubhoofd behoudt de juiste hoek ten opzichte van de putt-lijn waardoor je nauwkeuriger slaat.

Mallet Putters en oversize Mallets: deze golfclubs zijn erg vergevingsgezind omdat je er tragere shots mee kan slaan en de gewichtsverdeling aan de rand optimaal is. De grootte van het clubhoofd zorgt voor een natuurlijke slingerbeweging.

Het hoofd van een putter kan flexibel materiaal bevatten om de grip te bevorderen. En een begeleider helpt je om de lijn van je shot goed te bepalen.

Golf Inesis Decathlon