hoe-kies-ik-mijn-golfclub

Hoe kies ik een golfclub?

Fairway woods, drivers, hybrides, ijzersets, wedges en putters...
In deze uitgebreide gids lees je het verschil tussen de soorten golfclubs en welke je best gebruikt bij bepaalde spelsituaties.

Hoe kies ik mijn golfclub?

De keuze van een golfclub hangt af van hoe ver je van de green bent. Tussen de tee (alleen toegestaan voor het eerste schot) en de green, zijn er over het algemeen 3 tot 5 slagen te maken. Om de green te bereiken, heeft de golfer maximaal 14 clubs in zijn tas. Elke hole heeft een afstand en een bijbehorend traject, afhankelijk van waar je je bevindt op de fairway (het hele speelveld afgebakend door het gemaaide gras tussen het begin van de hole en de green).

Voor het eerste schot zijn er verschillende keuzes, afhankelijk van de afstand en de smalheid van de baan, zullen we de keuze hebben tussen ijzer schot, hybride, fairway hout of driver. Aangezien het eerste schot vaak synoniem is met een lange afstand, zullen we de Driver gebruiken.

Het tweede schot zal afhangen van de lengte van de fairway en of we er buiten of binnen zijn. Laten we zeggen dat we een perfect schot hebben gemaakt binnen de fairway en dat we halverwege de fairway zijn, dan raden we een fairway wood of een hybride (2-3-4 ijzer) aan, afhankelijk van de afstand. Als we ons na ons eerste schot dicht bij de green bevinden, is het 4 - 5 ijzer bij de pitching-wedge aan te bevelen.

Voor een benadering van de green, verdient het de voorkeur om de wedge serie te kiezen, die gezien kan worden als een 10 ijzer. De wedge brengt precisie naar de green. Op de green, is de koningclub de putter. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste club in je tas, omdat je op de green over het algemeen de meeste slagen maakt.
Zoals je ziet, zijn er veel verschillende manieren om je golftas samen te stellen, afhankelijk van je niveau, swingsnelheid en speelfilosofie. Voor de kenners onder jullie biedt Decathlon de mogelijkheid om je clubs op maat te maken volgens je niveau en je behoeften. Bezoek de Decathlon-winkel in de fitting workshop om advies te krijgen van onze golfexperts!

Hoe kies ik mijn golfclub?

Wat voor speler ben jij?

Om het spel zo goed mogelijk te benaderen, is een goede golfuitrusting van essentieel belang. Als je een beginner bent, is de ideale oplossing onze golfsets te gebruiken. Met deze oplossing hoef je je geen zorgen te maken om de moeilijkheid van het bouwen van je tas, de Inesis productmanager heeft het voor jou geregeld. Als je goed geïnformeerd bent door je leraar, aarzel dan niet om direct naar de categorie van je keuze te gaan. Decathlon heeft voor jou verschillende drivers, fairway woods, hybrides, ijzers, wedges en putters geselecteerd. Bij Decathlon vind je clubs met een maximum aan tolerantie om het grootste aantal spelers tevreden te stellen.

Welke zijn de verschillende golfclubs

De driver is de langste club met de kleinste opening (tussen 8° en 13°) in je golftas. Het wordt gebruikt voor je eerste schot om de bal zo ver mogelijk te sturen.

Fairway wood kunnen worden gebruikt vanaf de tee of op de fairway (zonder tee). Met een opening tussen 13° en 27° hebben ze tot doel grote afstanden te overbruggen. Ze zijn te herkennen aan hun bredere clubhoofd.

Hybrides zijn de perfecte mix tussen fairway houten en ijzersets. Zij worden het meest gebruikt wanneer de bal zich in de rough (het gedeelte van de golfbaan langs de fairway) bevindt. Het gras is er over het algemeen hoger), en het is niet gemakkelijk om een ijzer te gebruiken.

Ijzers worden gebruikt voor kortere slagen dan woods en om de green met meer precisie te benaderen. De ijzerset gaat van 1 tot 9 met de 1-2-3 die meer algemeen "hybride" worden genoemd en dan de 4 (zeldzaam), 5, 6, 7, 8, 9 + wedges. Hoe kleiner het nummer van het ijzer, hoe verder het ijzer je toelaat de bal te raken.

Wedges zijn korte clubs met een tamelijk open hoek om je uit een bunker te halen of om de bal op de green te krijgen zonder hem snelheid te geven.

De putter is de club die je gebruikt om de bal over de green en in de hole te rollen.

Hoe kies ik mijn golfclub?

Welke golfclub te kiezen voor een beginner?

Je bent verliefd geworden op de sport, maar je weet niet welke golfclubs je moet kiezen om te beginnen? Decathlon is hier om je te helpen. Het belangrijkste wanneer je begint met golfen is de keuze van de grootte van je clubs. Of je nu een man of een vrouw bent en wat je lengte ook is, het is de afstand tussen de grond en je hand (pols) die de lengte van je clubs bepaalt. Bij Decathlon bieden we 2 soorten maten aan voor onze beginnersclubs.

Maat 1 waarbij de afstand tussen de pols en de grond minder dan 78,5 cm bedraagt.
Maat 2 waarbij de afstand tussen de pols en de grond groter is dan 78,5 cm.

Zodra je je clubmaat kent, kan je je clubtype kiezen. Om te beginnen raden wij je onze golfset voor beginners aan, die door onze experts bij Inesis is uitgekozen om de hele fairway te bestrijken met 7 verschillende clubs. Hij bestaat uit een driver, een hybride, 6 en 8 ijzers, een pitching wedge, een sand wedge en een putter. Je bent nu klaar voor je eerste rondje golf!

Golfclubs in detail

De samenstelling van golfclubs

Een golfclub bestaat uit drie afzonderlijke delen: de grip, de shaft en het uiteinde van de golfclub. De grip is het gedeelte waar de speler zijn handen plaatst. De shaftis gemaakt van staal of grafiet. Staal is zwaarder dan grafiet en is minder vergevingsgezind bij het slaan van de bal. Daarom raden wij onze beginnende klanten aan te beginnen met een set grafietijzers. Bij drivers, fairway woods en hybrides is dit geen probleem, omdat de shafts altijd van grafiet zijn gemaakt. Net als bij wedges en putters, is de shaft in dit geval altijd van staal.

driver

Meer info: fairway woods & drivers

Woods worden meestal gebruikt om lange afstanden te overbruggen, vanaf de tee af te slaan of op de fairway. Woods werden vroeger van hout gemaakt en je kan ze herkennen aan het grote clubhoofd dat eerder rond is. De driver is de grootste golfclub die je in een golftas zal aantreffen en wordt gebruikt om vanaf de tee af te slaan. Houten clubs vind je in drie maten: 3, 5, 7 en 9.

Hoe meer het gewicht van het clubhoofd naar achteren overhelt, hoe gemakkelijker het is om te slaan en hoe groter de vergevingsgezindheid. Met gewichtsverdeling aan de randen blijft het clubhoofd stabiel wanneer er impact ontstaat, zelfs bij off-centre shots. Wanneer het zwaartekrachtcentrum zich lager bevindt, kan je de bal hoger slaan.

irons

Meer info: irons (ijzersets)

Irons worden gebruikt voor kortere slagen dan woods en approach shots (naar de green). Het zijn veelzijdige golfclubs en de meeste slagen kunnen met irons gespeeld worden.

De meeste series gaan tegenwoordig van ijzer 5 tem ptiching wedge. Ijzer 3 en 4 kan je apart bestellen bij de meeste merken. Met het laagste nummer slaag je de bal het verst. Aan het clubhoofd zorgt een brede zool ervoor dat je de bal hoog kan slaan en zo een meer vergevingsgezind resultaat bereikt. Een smallere zool levert dan weer een stakker traject en meer precisie op.

Voor meer vergevingsgezindheid kies je het beste een offset iron. Offset is eigenlijk de hoek van het clubhoofd ten opzichte van de shaft waarmee je ongewenste spin kan beperken. Met de juiste iron kunnen golfers hun handen recht boven de clubface houden wanneer ze de bal raken waardoor de kans groter is dat de bal verder rolt nadat hij de grond raakt.

Voor meer kracht, kies je een iron met een lager zwaartekrachtcentrum. Als je meer precisie verkiest, kies dan een hoger zwaartekrachtcentrum.

Hoe kies ik mijn golfclub?

Meer info: hybrides

Hybride golfclubs combineren de eigenschappen van irons en woods. Je kan er gemakkelijker mee spelen en ze vervangen lange irons (#1, 2 en 3). Ze worden vooral gebruikt wanneer de bal zich op de rough bevindt en het niet evident is om een iron te gebruiken. Hybrides staan ook bekend als ‘rescues’ omdat ze helpen in moeilijke situaties. Om zo nauwkeurig mogelijk te slaan, dragen ze de kenmerken van een wood (#5 of 7) en een lange iron (#1 tot 4) in zich, met dezelfde lage gewichtsverdeling voor een vergevingsgezind resultaat.

Golf Inesis Decathlon Wedge

Meer info: wedges

Wedges (schuine korte clubs) worden vooral gebruikt voor korte slagen en in de bunker. Met wedges verkrijg je een korte en hoge slag.

Er bestaan drie types:

52° Gapwedge: Ontworpen omdat anders het verschil tussen de pitchingwedge en de sandwedge te groot zou zijn.

56° Sandwedge: Standaard opening. Speciaal ontworpen voor slagen uit de bunker of korte slagen.

60° Lobwedge: Deze clubs zorgen ervoor dat de bal erg hoog in de lucht gaat zodat hij niet veel rolt na de landing.

Golf Inesis Decathlon

Meer info: putters

Deze golfclubs worden op de green gebruikt om de bal te putten. Hun gewicht varieert: hoe trager de green, hoe zwaarder de putter moet zijn.

Een standaard putter verdeelt het gewicht dankzij de vorm aan de rand en is vergevingsgezind bij off-centre shots. Het clubhoofd behoudt de juiste hoek ten opzichte van de putt-lijn waardoor je nauwkeuriger slaat.

Mallet Putters en oversize Mallets: deze golfclubs zijn erg vergevingsgezind omdat je er tragere shots mee kan slaan en de gewichtsverdeling aan de rand optimaal is. De grootte van het clubhoofd zorgt voor een natuurlijke slingerbeweging.

Het hoofd van een putter kan flexibel materiaal bevatten om de grip te bevorderen. En een begeleider helpt je om de lijn van je shot goed te bepalen.