6 tips om goed te starten met paaldansen

6 Tips om goed te starten met paaldansen

Je hebt heel wat tijdschriften zorgvuldig uitgepluisd. Tientallen filmpjes bekeken en herbekeken en je ziet het helemaal zitten, je wil zelf kennismaken met deze snelgroeiende sport!

Maar voor je begint, hebben we nog een paar tips om van je eerste ervaring een uniek moment te maken.

Paaldansen heeft al tientallen jaren de wind in de rug in de Angelsaksische landen. Ook bij ons starten meer en meer vrouwen (en ook mannen) met paaldansen en schieten de paaldansscholen als paddenstoelen uit de grond. 

De voordelen voor lichaam en geest zijn al uitgebreid aangetoond, maar hoe begin je er nu mee?
Als je het nog nooit hebt gedaan en nieuwsgierig bent om het uit te proberen, hebben we 6 onmisbare tips om goed te starten met paaldansen.

Tip 1: beslis waar je gaat paaldansen

Momenteel zijn er 3 mogelijkheden:
- Een danspaal bij je thuis
- In een paaldansschool
- In een fitnessclub

Er zijn meer en meer scholen of studio's waar instructeurs privé- of groepslessen paaldans geven.

Daarnaast bieden meer en meer fitnesscentra paaldans aan als een alternatieve en creatieve manier om aan je conditie te werken. Bel een fitnesscentrum in je buurt om te weten of je daar terechtkan.

Heb je geen studio of school gevonden of wil je liever thuis oefenen, weg van nieuwsgierige blikken, dan is een danspaal bij je thuis de oplossing!

Hiervoor koop je een danspaal op een gespecialiseerde site en installeer je die nauwgezet volgens de handleiding. De paal moet aangepast zijn aan de hoogte van het plafond en de aard van de vloer.
Zorg er ook voor dat je rond de paal voldoende ruimte hebt zodat je niet onzacht in aanraking komt met een tafel of kast wanneer je ronddraait.
En ook al wil je binnen je eigen vier muren beginnen met paaldansen, dan nog raden we sterk aan om online lessen te volgen. Zo leer je de juiste basistechnieken en vermijd je blessures.

Paaldansen is een veeleisende sport. Er zijn meer en meer paaldansinstructeurs die online lessen geven en je stap voor stap wegwijs maken in deze sport.

starten met paaldansen

Tip 2: zorg voor geschikte kleding

Om te beginnen met paaldansen heb je comfortabele maar ook technische kleding nodig die bepaalde delen van je lichaam bloot laat om je een goede grip op de paal te geven.

Zorg er ook voor dat je iets warms hebt om te dragen in het begin en aan het einde van de les, en eventueel een paar schoenen met hakken als je voor de sensuele variant van paaldansen wil gaan (dit bepaal je zelf, het kan maar het hoeft niet).

Ontdek onze artikelen over de uitrusting die je nodig hebt voor paaldansen.

paaldans routines

Tip 4: warm goed op 

Net als bij iedere andere sportactiviteit moet je absoluut aandacht besteden aan de warming-up en het stretchen van je spieren.

Paaldansen is een veeleisende sport waar je alle spieren van je lichaam aan het werk zet.
De warming-up moet dus een integraal onderdeel van je training zijn en mag je beslist niet overslaan.

Tip 5: loop niet te hard van stapel

Er bestaan heel wat moves bij paaldansen. En ook al ben je gefascineerd door de verbluffende bewegingen in de lucht en de ongelooflijke houdingen, toch is het beter om rustig te starten.

Of dacht je dat Cyd Sailor begonnen was met moves 4 meter boven de grond? Natuurlijk niet.
Nochtans is zij nu Franse kampioene in het paaldansen en een beroemdheid in die discipline!

Het is belangrijk om geen stappen over te slaan, zo vermijd je dat je blessures oploopt en krijg je de noodzakelijke basistechnieken goed onder de knie zodat je snel en op de juiste manier vorderingen kan maken.
Als je stappen overslaat, leer je jezelf misschien verkeerde automatismen aan die je later moeilijk weer afleert.

Er bestaan heel wat moves voor beginners die best al indrukwekkend zijn en ideaal zijn om stilaan meer kracht en zelfvertrouwen te krijgen.

6 tips om goed te starten met paaldansen

Tip 6: vind je eigen stijl 

Paaldansen is meer dan een sport. Ongeveer zoals yoga kent het verschillende vormen, ieder met een eigen stijl en eigen voordelen voor het lichaam.

Het zou jammer zijn om je vast te pinnen op één variant zonder van de andere te proeven en uit te zoeken welke vorm je het beste ligt.

Of je nu je fysieke prestaties wil verbeteren, wil evolueren op het vlak van lichamelijke expressie of meer zelfvertrouwen wil krijgen, er is altijd een vorm van paaldansen die bij je past!

Ontdek ons artikel over de 3 vormen van paaldansen om te ontdekken welke vorm bij jou past.

Nu ben je helemaal klaar om veilig te starten met paaldansen.
Maar let op, eens je de smaak te pakken, hebt, wordt het een ware verslaving! Meer nog dan chocolade. Eens je het hebt uitgeprobeerd, wil je het niet meer missen!

Deel je ervaringen met ons op @decathlondance!

paal voor paaldansen

Alexandra

Paaldanseres & ambassadrice paaldansen bij decathlon dans

Naturopaat & yogalerares - Adviezen over voedings- & sporthygiëne

8 dingen die je moet weten over paaldansen

8 dingen die je moet weten over paaldansen

Paaldansen is een mengvorm van dans en acrobatiek rondom en hangend aan een verticale paal. Het heeft evenveel critici als fans, maar weet je eigenlijk wat deze complete sport precies inhoudt?

De voordelen van paaldansen en de vormen van paaldansen

De voordelen van paaldansen en de vormen van paaldansen

Paaldansen is een complete sport die meerdere trainingstypes combineert. Wat is paaldansen en wat zijn de voordelen ervan voor je lichaam?

opwarming dans

Waarom moet je je opwarmen voor een dansles?

Of je nu aan ballet, modern’jazz of hip hop doet.... Voor elke fysieke activiteit moet je je lichaam opwarmen!