3 Tips om warm te blijven op zee!

.

3 tips om warm te blijven op zee!

De winter staat voor de deur, en dat betekent wind en kou! Toch blijven heel wat zeilers erop uit trekken. Hoe beschermen ze zich tegen de kou? Wat is het geheim van doorgewinterde zeilers die in weer en wind op het dek lopen? Wij geven je alvast een paar tips en tricks om nooit meer kou te hebben op zee!

Zeil de winter door met het drielagensysteem!

Bij zeilen is het belangrijk om je lichaam te beschermen tegen weer en wind, zonder in te boeten aan comfort en bewegingsvrijheid. De keuze van je kleding en accessoires is dus erg belangrijk!~De missie van je winteroutfit? Je beschermen tegen koude, wind en water.~Het drielagensysteem is daarbij de ideale bondgenoot. Het voert transpiratie af, houdt je warm en beschermt je tegen water. Een voorbeeld:

- Laag 1 : thermisch ondergoed of een top en broek die goed ademen, je lichaam warm houden en bewegingsvrijheid geven;

- Laag 2 : een fleece of softshell die de warmte vasthouden en transpiratie afvoeren,

- Laag 3 : een zeiljas en zeilbroek die goed ademen en je beschermen in alle weersomstandigheden (regen, vocht, wind, enz.).

Draag liever geen katoen in de winter, want dat absorbeert het zweet en wordt nat, zodat je sneller kou krijgt.~Belangrijk is ook dat je rekening houdt met de gevoelstemperatuur.

Dat is de temperatuur die je voelt als je je niet beschermt tegen de wind. De gevoelstemperatuur is vaak een paar graden lager dan de temperatuur die het weerbericht aangeeft. En die paar graden kunnen het verschil maken op zee.

zeilen_winter_drielagensysteem_wite_tribord

‘S winters op zee: bescherm jezelf tegen weer en wind!

Je denkt er niet altijd aan, maar via je lichaamsuiteinden verlies je de meeste warmte. Daarom is het erg belangrijk om gevoelige delen als hoofd, handen en voeten te beschermen.

Hoe? Door je drielagensysteem aan te vullen met accessoires voor die lichaamsdelen. Stop dus volgende zaken in je zeiltas:

- een dikke muts: via je hoofd kan je tot 50% lichaamswarmte verliezen! Bescherm het dus met een muts en doe daarover de kap van je zeiljas;~- zeilhandschoenen: op zee kies je het best handschoenen in neopreen in plaats van gewone handschoenen of wanten. Neopreen handschoenen beschermen je vingers tegen de kou en tegen de wrijving van de touwen.~- zeillaarzen: deze laarzen zijn waterdicht, ademend en comfortabel en ze bieden een goede grip. Je kan veilig aan dek lopen en hebt altijd droge voeten.

zeilen_bescherm_jezelf_tribord

Nog meer tips tegen de kou!

Ziezo, nu ben je goed beschermd tegen weer en wind, klaar om deze winter het ruime sop te kiezen.~Let ook tijdens het zeilen goed op en denk aan het volgende:

- drink genoeg;

- eet evenwichtig en liefst warm;

- slaap genoeg, want als je moe bent, krijg je het sneller koud: wanneer je aan het rillen slaat, is het teken dat je een pauze nodig hebt.

Een goede zeiluitrusting, een paar tips en je bent klaar voor je favoriete sport, ook in de winter. Veel succes!