SNEEUWHIKEN ONTDEKKEN

Laten de besneeuwde bergen en landschappen in de winter je helemaal wegsmelten? Maar ben je niet echt iemand die graag skiet of ga je eigenlijk nooit skiën? Dan is hiken in de sneeuw ongetwijfeld iets voor jou om volop van de prachtige omgeving te genieten!

Kom alles te weten over sneeuwhiken

Werkelijk iedereen kan een trektocht door de sneeuw maken. Het is dan ook een uitstekende manier om op een sportieve manier het gebergte in de winter te ontdekken. Groot en klein, met sneeuwschoenen of gewoon aangepaste schoenen, tijdens een sneeuwtocht ontdek je telkens opnieuw de adembenemende natuur. Trek veilig op verkenning door de bergen en lees ons artikel over sneeuwhiken, welke regels je moet volgen en waarom die tochten goed zijn voor je lichaam en geest.  

WAT IS SNEEUWHIKEN?

Sneeuwhiken is een manier om in de winter, op een sportieve manier en langs een uitgestippelde route, door de bergen te trekken.  

Een stukje geschiedenis Al jaar en dag wandelt de mens om zich over iets langere en minder lange afstanden te verplaatsen. Maar het is pas in de 19de eeuw dat hiken zoals wij het kennen als een sportieve en ontspannende activiteit beoefend wordt.

Hiken wordt gezien als een vrijetijdsbesteding waarin mensen genieten van het landschap en de natuur. Het verschilt van het traditionele wandelen waarin het de bedoeling is om op een bepaald punt te geraken en het traject niet zozeer van belang is. Hiken zei je? Hiken kan eigenlijk op elk terrein beoefend worden, in het bos, op het platteland, in de woestijn, in de bergen, ....

Maar er moet wel een zekere fysieke inspanning bij te pas komen, anders hebben we het eerder over een wandeling. Sneeuwhiken is een sport die je in de winter om het even waar tussen de bergen kunt beoefenen.

Zorg er wel voor dat je jezelf niet in gevaar brengt! Vlak, een helling gevolgd door een afdaling, in het bos, op aangelegde wegen of buiten de paden, het principe van sneeuwhiken is dat je in alle vrijheid van de bergen geniet, ver van de drukte van de piste, de voorbijrazende skiërs en het geluid van de skiliften. Om voor wat afwisseling te zorgen en naargelang de omgeving waar je een tocht gaat maken, kun je kiezen voor wandelschoenen voor de winter of kun je een paar sneeuwschoenen kopen.

Kom alles te weten over sneeuwhiken

REGELS VOOR SNEEUWHIKEN

Voor een trektocht door de sneeuw moet je eigenlijk alleen maar kunnen stappen. Trek je de bergen in? Dan moet je de veiligheidsregels volgen om in alle vrijheid van de natuur te genieten.  

Een gouden regel: voorbereiding. Als je door de bergen gaat trekken, moet je je steeds voorbereiden voor je vertrekt: controleer het weerbericht, stippel je route uit en neem een rugzak met water en een tussendoortje mee. Dat is niet alleen leuk, maar je hebt tijdens de hele tocht ook de nodige energiereserves achter de hand. En als de omstandigheden niet optimaal zijn, kun je je tocht gerust even uitstellen. De bergen liggen het hele jaar door op je te wachten!  

Respecteer de regels van de bergen Nooit alleen vertrekken en de afgebakende routes volgen zijn twee eenvoudige basisregels in de bergen en de garantie dat de ongerepte natuur een magisch kader biedt voor je trektochten.  

Een aangepaste uitrusting voor een geslaagde tocht De bindingen van je sneeuwschoenen die afbreken, een wandelstok zonder sneeuwschotel, een broek zonder beenkappen waardoor de sneeuw in je schoenen dringt ... Een trektocht kan al snel om zeep geholpen worden door een beschadigde of ongepaste uitrusting. Het geheim is om je materiaal de avond voor elke tocht te controleren en het te vervangen of laten herstellen als dat nodig is.

De beste garantie op een geslaagde tocht door de bergen blijft de begeleiding van een professional. Met zijn kennis over de fauna en de flora weet hij hoe je trektocht een heuse ontdekkingstocht door de natuur wordt. Bijzonder boeiend!

WAAROM IS SNEEUWHIKEN GOED VOOR JE?

Lekker veel frisse lucht, rust, zon: een trektocht door de sneeuw is perfect om je lichaam en geest te herbronnen.  

De natuur aanschouwen is een onuitputtelijke bron van rust en bezorgt je een uitstekend gevoel. En wanneer die natuur onder een laagje verse en fonkelende sneeuw ligt, is het effect eens zo magisch. Een onvergelijkbare ervaring die je laat wegdromen en je dagelijkse zorgen even doet vergeten. Een tocht door de sneeuw maken is een beetje als een meditatiesessie in een uitzonderlijke omgeving.

En als kers op de taart is sneeuwhiking ook nog eens een zachte en intense sport die weinig belastend is voor je gewrichten en uitstekend is voor je hart.

Kom alles te weten over sneeuwhiken

IS SNEEUWHIKEN IETS VOOR JOU?

Sneeuwhiken is de perfecte sport voor jong en oud. Het is een toegankelijke sport met een keuze aan verschillende routes voor getrainde en minder getrainde mensen. Trekking is een sportief moment dat je met familie of vrienden deelt terwijl je je amuseert en plezier maakt, op voorwaarde dat je niet te snel of te ver gaat. Zodra je je ritme gevonden hebt, kun je de hele wereld aan, hoe oud je ook bent!

DE ONMISBARE UITRUSTING OM SNEEUWHIKEN TE ONTDEKKEN

Zoals elke activiteit die je in de winter in de buitenlucht en de vrije natuur beoefent, heb je voor sneeuwhiken een aangepaste uitrusting nodig. Zo kun je in alle veiligheid en zonder zorgen van je dag genieten.

SCHOENEN OF LAARZEN

Dit is het basisaccessoire van de wandelaar. Schoenen, uiteraard, maar niet om het even welke. Wandelschoenen voor de winter heb je nodig. Schoenen die voorzien zijn van een aangepaste zool met specifieke spikes en je enkel ondersteunen zodat je minder risico's op blessures loopt. Zo krijg je de perfecte schoen om door een terrein met dikke sneeuw te trekken en als je door poedersneeuw moet gaan, combineer je de schoenen met sneeuwschoenen.   Daarnaast kun je ook voor laarzen kiezen. Laarzen zijn vaak comfortabeler dan schoenen, met name op het vlak van warmteaanvoer en bescherming tegen de kou. Laarzen blijven echter wel niet zo goed zitten als schoenen. Laarzen gebruik je eerder in poedersneeuw of lentesneeuw, wanneer je je sneeuwschoenen even aan de kant legt.

SNEEUWSCHOENEN

Hoewel sneeuwschoenen niet onmisbaar zijn om door de sneeuw te trekken, zijn ze wel erg handig wanneer je door poedersneeuw moet wandelen. En er is niets leuker dan een stevige afdeling op sneeuwschoenen in de poedersneeuw. Laat je glijden om uitgeput maar volledig gelukkig van een magisch uitstapje door de bergen naar huis terug te keren.

WANDELSTOKKEN

Met of zonder sneeuwschoenen, je wandelt nooit zonder wandelstokken. Wandelstokken zijn immers onmisbaar voor een goed evenwicht. Ze voorkomen bovendien dat je valt en zorgen ervoor dat je bepaalde moeilijke of steile passages eenvoudiger kunt nemen. Tot slot zetten ze ook nog eens je bovenlichaam aan het werk zodat je het perfecte figuur krijgt! Vergeet niet om in de winter voor brede schotels te kiezen zodat je niet wegzakt in de verse sneeuw.

DRIE LAAGJES

Als je drie laagjes kleding draagt, zorg je voor warmte, afvoer van vocht en isolatie / waterdichtheid. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt om het comfortabel, warm en droog te hebben. En bovendien is het tijdens trektochten door de sneeuw cruciaal dat je snel een laagje aan- of uit kunt trekken, naargelang de intensiteit van je activiteit. Zo heb je het nooit te warm of te koud.

BROEK EN BEENKAPPEN

Er is niets vervelender dan sneeuw die in je schoenen loopt. De beste manier om dat probleem tegen te gaan: beenkappen. Ofwel hangen deze al aan je broek ofwel heb je beenkappen die je boven je broek kunt bevestigen. Het is vooral belangrijk dat er geen sneeuw in je schoenen komt zodat je voeten droog blijven.

HANDSCHOENEN

Kies voor lichte en winddichte handschoenen en zorg er eventueel voor dat je een droog reservepaar in je rugzak hebt. Je kunt je handschoenen uitdoen als het weer het toelaat maar je mag nooit zonder vertrekken.

ZONNEBRIL

Zonnebrillen zijn aangepast aan het felle licht in de bergen. Ze zijn dan ook onmisbaar, zelfs als er geen zon is, om je tegen de weerkaatsing van het licht te beschermen.

RUGZAK

Je overlevingspakket moet je overal kunnen meenemen zonder dat je er last van hebt: je veldfles, een snack, een reddingsdeken en een EHBO-doos, zonnecrème ... alles mooi opgeborgen in je rugzak! Daarnaast is je rugzak ook handig voor het opbergen van je wandelstokken en de laagjes die je uitgetrokken hebt.

EN VOOR DE MEEST ERVAREN ROTTEN: VEILIGHEIDSMATERIAAL
Wijk je regelmatig van de begane paden af? Dan heb je naaste een goede wandeluitrusting ook het volgende onmisbare veiligheidsmateriaal nodig: lawinepieper, rugzak, schop, sonde.  

LAWINEPIEPER

Met een lawinepieper kun je slachtoffers van een lawine opsporen via het ontvangen en verzenden van golven. Wanneer je spreekt, zendt het toestel signalen uit en als iemand onder een lawine ligt, vangt het toestel signalen op om zo de persoon te lokaliseren en uit de nood te helpen. Dit toestel zorgt niet alleen voor jouw veiligheid maar ook voor die van de personen die je vergezellen. Opgelet, het is noodzakelijk dat je leert hoe je dit toestel moet gebruiken en dat je ermee oefent. Aan vele skistations zijn er tegenwoordig zogenaamde "DVA-parken" waar je kunt oefenen! Informeer je bij de pisteurs.  

DE HEILIGE DRIEVULDIGHEID: RUGZAK, SCHOP, SONDE

Dat is het minimum dat je altijd en overal moet meenemen. In een rugzak kun je je veiligheidsmateriaal opbergen maar ook water, een snack, een EHBO-kit en eventueel een paar reservehandschoenen vinden er hun plek. Een schop en een sonde kunnen dan weer het leven redden van iemand die na een lawine onder de sneeuw bedolven is. We willen er nogmaals op aandringen dat het meer dan nuttig is om bij een gespecialiseerde organisatie een opleiding over het gebruik van veiligheidsmateriaal te volgen.  

Trek je regelmatig door de bergen? De gouden regel is dat je je steeds goed moet voorbereiden en dat je vooral niet moet vertrekken als de omstandigheden niet ideaal zijn.

Aangetrokken door het avontuur van een trektocht door besneeuwde bergen? Aarzel niet langer, trek door de natuur, volg de routes en vertel ons je ervaringen!