HOE JE PAARD SCHEREN?

Als je hebt besloten jouw paard te scheren, stippelen we de stappen even uit voor een geslaagde scheerbeurt.

hoescherentitel

De temperaturen zakken, 's ochtends kunnen we onze adem zien ... Dit is het moment waarop paarden een dikkere vacht beginnen aan te maken! Bij het ene paard verloopt die transformatie naar knuffeldier al sneller dan bij het andere ... Als je hebt besloten het jouwe te scheren, geven wij je graag enkele tips en zetten we de stappen voor een geslaagde scheerbeurt even op een rijtje.

Voorbereiding en materiaal

Om te scheren in de best mogelijke omstandigheden, moet je ervoor zorgen dat je je paard al hebt laten wennen aan het geluid van de tondeuse. Het moet het gezoem kunnen verdragen en zich overal laten aanraken. Zet je paard in een verzorgingsruimte of een plek waar je het goed kunt vastmaken, met voldoende ruimte zodat je je er rustig rond kunt bewegen.

Voorzie:

- een verzorging vóór de scheerbeurt

- een tondeuse voor het lichaam/ 1 voor het hoofd (als je het hoofd scheert)

- olie voor de kammen

- kleren die geen haartjes vasthouden (vermijd gebreide kleding of fleece ...)

- 1 verlengkabel

scheren-materiaal

Wat te scheren?

Dat hangt af van jouw voorkeur, en de toekomstige leef-/werkomstandigheden van je paard.

Sommigen scheren echt alles af, anderen kiezen voor de buik knipvorm, jager knipvorm ... En je kan er ook wat fantasie in brengen door te werken met motieven!

De eerste scheerbeurt gebeurt meestal in oktober, wanneer het paard zijn wintervacht al is beginnen voorbereiden.

We beginnen!

Vergeet niet vooraleer je gaat scheren de kammen goed in te oliën.

Voor het vervolg zijn er geen regels: je mag beginnen met het deel dat je verkiest.

Tip: Hou de tondeuse zo parallel mogelijk met de vacht (zet geen hoek), en probeer niet te veel druk te zetten om sporen te vermijden.

Opgelet: Let erop dat het snoer van de verlengkabel en de tondeuse jou noch je paard kan hinderen! Zorg dat niemand (jij noch je paard) er met zijn voeten in verstrikt raakt.

Hou er rekening mee dat tondeuses snel warm kunnen worden: check regelmatig of het snijmes, dat in contact komt met je paard, niet te warm is. Als je paard hevig begint te reageren als je scheert, kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is ... Je bent het aan het verbranden, straf het niet langer. Leg je tondeuse even aan de kant, neem een pauze, en herbegin wanneer ze weer is afgekoeld.

Hoe je paard scheren?

scheren van de nek

Om mooie manen te behouden, zoek je de scheidingslijn tussen de haren en de manen. Ga met de tondeuse mooi langs deze lijn zonder erover te gaan, anders scheer je misschien een deel van de manen weg.

Hoe je paard scheren?

Scheren van het lichaam

Scheer tegen de haarrichting in. Verwijder de afgeschoren haartjes regelmatig met je hand.

Ter hoogte van de heupen volg je bij elke beweging van de tondeuse mooi de haarrichting, en scheer je deze zone nadien ook nog eens tegen de haarrichting in.

Tips: Laat je indien mogelijk helpen voor de elleboogplooien. Aangezien er veel plooien zijn in deze zone, trek je de huid best mooi strak om te vermijden dat je je paard kwetst. Als de tondeuse een stukje huid meetrekt, geeft dit snijwondjes. Naast de pijn zal je paard dan slechte herinneringen overhouden aan het scheren en zal het de volgende keer veel moeilijker zijn om je paard rustig te houden.

Het eenvoudigste is iemand te vragen om het voorbeen vast te houden, zoals op de foto.

Als je alleen bent, hou je het voorbeen zelf vast, maar je moet dan wel zeer voorzichtig zijn om tegelijkertijd te scheren.

Hoe je paard scheren?

De romp en de basis van de staart

Als je dat wilt, kun je een "V" laten staan bij de implantatie van de staart.

Neem de tijd om dit te tekenen vooraleer je echt aan het scheren slaat. 

Alt/scheerbeurt-staart-tekening

De ledematen

Optie 1: Je wil ze niet scheren

Je zult dan de afbakeningslijn moeten tekenen: zo is het makkelijker voor jou om deze te volgen met de tondeuse.

Tip: neem een krijtje of een stift die je goed ziet op de vacht. In ons voorbeeld hebben wij een witte stift genomen om de lijnen goed te zien op de bruine vacht van het paard.

Ter hoogte van de voor- en achterbenen: volg mooi de lijnen van de spieren.

scheerbeurt-tekening-voorbenen

Optie 2: Je wil ze scheren.

Scheer ook tegen de haarrichting in, kies een kleine tondeuse.

Laat de haren van de koten bij voorkeur staan: zo kan het water mooi aflopen van de ledematen van het paard. Als je ze toch scheert, denk er dan aan de zone van de kootholte goed te drogen met een handdoek om vochtophopingen en eventuele huidproblemen in de winter te vermijden.

scheerbeurt-ledematen-1

Het hoofd

Neem voor het hoofd een kleinere tondeuse.

Zet het halster in "kraagmodus" om niet te worden gehinderd.

De methodologie is dezelfde: scheer tegen de haarrichting in. Je kan ook het deel dat door het hoofdstel moet en de oren scheren.

Vermijd de binnenkant van de oren: deze haartjes houden insecten en stof weg uit de gehoorgang. Ja kunt wel eens met de tondeuse over de lengte van het oor gaan om het netjes te zetten.

Wees voorzichtig, sommige haren mogen niet worden geknipt: laat de snorharen intact: de lange haren rond de ogen of de mond van het paard zijn tactiele haren waarmee het paard kan detecteren of er zich in de buurt, in blinde zones, voorwerpen bevinden. Als je ze knipt, kan het zich stoten. 

scheerbeurt-hoofd1

Een beetje fantasie?

Als je motieven wil scheren in de vacht, teken ze dan direct op het lichaam van je paard met krijt of stift.

Laat je verbeelding de vrije loop ...

Volg de lijnen van je tekening vervolgens met de tondeuse en klaar is kees!

scheerbeurt-fantasie-hart

En na de scheerbeurt?

Geef je paard een goede verzorging: als het geschoren is, komt er meer stof op!

Zo zal je het ook ontdoen van de geschoren haartjes. Het zal helemaal schoon zijn onder zijn deken.

hoe-scheren-angel

Angélique

Ik ben gepassioneerd door paarden sinds ik 4 jaar oud was. En ik kan er maar niet genoeg van krijgen! Twee jaar geleden heb ik mijn droom kunnen waarmaken, toen "Cantad", een Arabische volbloed van 6 jaar oud, in mijn leven gekomen is. Ik hou van schrijven, maar niet zo van spellingsfouten (als je er eentje ziet, geef me dan een seintje en ik verbeter het meteen!), en ik heb het genoegen om je de Fouganza-tips te kunnen meegeven.