natation enfant decathlon

Back to sport

De vakantie mag dan wel bijna gedaan zijn, dat betekent niet dat alle pret voorbij is. Integendeel!

Als je nog een slim idee zoekt om je kinderen op een leuke manier bezig te houden, kan de inschrijving in een sportclub jouw redding betekenen. Sporten zal hem/haar namelijk niet alleen in vorm houden, maar zal ook op persoonlijk vlak veel dingen bijbrengen aan je kind. Hij/zij zal zich leren overtreffen, leren omgaan met leeftijdsgenoten in groep, maar ook zijn/haar emoties (beter) leren beheren en zelfvertrouwen winnen.

Spreek er zeker eens over met je kind, en loop vooral eens door deze pagina om ideeën op te doen :-).

De waarden van teamsporten

Teamsporten

FAIRPLAY EN TEAMSPIRIT, WANT DE GROEP HEEFT HEM/HAAR NODIG   

 

Beginnen met een teamsport is niet makkelijk, zeker niet als je niet gelijk kan starten met iemand die je al kent. Maar het is een zeer goede manier om te werken aan je groepsgevoel en samen unieke momenten te beleven. Je viert overwinningen onder vrienden, en deelt in de blijdschap bij een doelpunt van een van je kameraden. Je zingt samen dezelfde liedjes en leert om tegenstanders met hetzelfde doel als jij te respecteren. Voetbal, hockey, rugby, handbal ... Er zijn zo veel sporten waarbij je kind opgroeit in groep.

de waarden van zwemmen

Individuele sporten

AUTONOMIE EN VERANTWOORDELIJKHEID, OM TEN VOLLE JE PASSIE TE BELEVEN

Als je kind ervan houdt zichzelf te overtreffen, zijn/haar aandacht wil richten op een bepaald doel en wil voelen dat hij/zij progressie boekt, zijn individuele sporten echt iets voor hem/haar. Ook hier leert je kind natuurlijk het leven op de club kennen (en jij trouwens ook ...) maar daarnaast kan hij/zij zelf de eigen evolutie, tijden en/of klassementen opvolgen. Denk er overigens aan dat individuele sporten niet altijd betekent dat je alleen bent. Integendeel. Zwemmen, tennis, atletiek, paardrijden, schermen, boogschieten ... Maak je keuze!

de waarden van het vechtsport

Martial arts en gevechtssporten

BEHEREN VAN EMOTIES, ZELFVERTROUWEN, STEEDS BEDACHTZAAM TE WERK GAAN

 

Je kind inschrijven voor een gevechtssport, vele ouders zijn er wat bang voor. Gaat hij/zij zich niet blesseren? Of iemand anders? Geen paniek, het is precies het tegenovergestelde! De coaching van een goede trainer zal er net voor zorgen dat je kind leert om de anderen, en tevens de hele filosofie van de sport die hij/zij beoefent, te respecteren. We zijn hier niet om op elkaar te slaan, maar om meer zelfvertrouwen te krijgen en om te leren begrijpen "waarom" we dit doen. Judo, karate, aikido, kung-fu ... allemaal sporten waar zelfbeheersing en precisie aan de orde zijn.

de waarden van het artistieksport

Artistieke sporten

STRENGHEID, VOLHARDING, MAAR VOORAL AMUSEMENT

 

Hoewel je zou denken dat het om individuele sporten gaat, is ook hier de groepsgeest van groot belang. Je moet oplettend zijn, synchroon met de rest tijdens choreografieën, en bovenal veeleisend voor jezelf. Meer dan ooit laat je je hersenen werken om de perfectie te zoeken in je bewegingen. Dansen is overigens niet alleen sporten, het is daarnaast ook een echte vorm van kunst. Klassieke en moderne dans, en alle gelijkaardige dansvormen staan in de spotlights.  En ook gymnastiek mogen we natuurlijk niet vergeten!

Deze artikels zouden je ook kunnen interesseren

de voordelen van sport voor kinderen

De indirecte voordelen van sport voor kinderen

Het zal niemand verbazen dat sport, goed beoefend, heel wat positieve aspecten heeft. De intelligentie wordt opgebouwd, de spieren worden getraind, sociale vaardigheden ontwikkeld …

casque vélo enfant rose

Uithoudingsvermogen, motoriek… hoe hebben kinderen baat bij sport?

Sporten is zonder twijfel enorm belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen (UNICEF heeft het zelfs over "de fundamentele rol van sport en spel in het leven van een kind”).

natation enfant decathlon

Sport voor kinderen: welke sportactiviteit kiezen?

Gymnastiek, judo, teamsport, zwemmen, paardrijden … Iedereen vindt wel iets dat past bij zijn vaardigheden en smaak.

karaté enfant

Vanaf welke leeftijd mag een kind beginnen met sport?

Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging goed is voor kinderen. Maar hoe zit dat met een meer intensieve fysieke activiteit? Met trainingen? Wedstrijden?