DE INDIRECTE VOORDELEN VAN SPORT VOOR KINDEREN

Het zal niemand verbazen dat sport, goed beoefend, heel wat positieve aspecten heeft. De intelligentie wordt opgebouwd, de spieren worden getraind, sociale vaardigheden ontwikkeld … allemaal mooi meegenomen. Maar sport heeft nog meer te bieden…

de voordelen van sport voor kinderen

WIE AAN SPORT DOET, PRESTEERT BETER OP SCHOOL

Toegegeven, dit is misschien wat kort door de bocht. Maar als kinderen hun energie eens kwijt kunnen, zich af en toe kunnen uitleven of gewoon helemaal ontspannen, is gebleken dat de leermomenten productiever zijn. Kinderen zijn dan geconcentreerder op de momenten waarop het moet. Bovendien krijgen de hersenen meer zuurstof, waardoor het geheugen zich beter ontwikkelt en de lessen gemakkelijker onthouden worden.

SPORTEN HELPT TEGEN VERMOEIDHEID EN ANGST

Door de slaapkwaliteit te verbeteren, ontwikkelt je kind zich positief en voelt het zich rustiger”, aldus osteopaat Adrien Lelong. En door endorfine af te scheiden, het genot-gerelateerde hormoon, sturen de hersenen positieve signalen naar het lichaam.” Een goede manier om te groeien, omringd door positieve vibes!

de indirect voordelen van de sport voor kinderen

SPORT VERSTERKT HET IMMUUNSYSTEEM

Een betere afgifte van witte bloedcellen (die helpen microben en bacteriën te bestrijden), vermindering van stress, die verantwoordelijk is voor een verzwakking van het lichaam en verhoogde voedingsbehoeften: aan sport doen versterkt niet alleen de beenderen en de gewrichten, maar kan ook helpen om kleine verkoudheden in de winter beter te doorstaan… als dat geen goed medicijn is!

SPORT HELPT RUGPIJN BESTRIJDEN

Door de rugspieren te versterken kan sporten helpen tegen rugklachten door te zware boekentassen, te veel uren in een slechte houding voor de tablet... …”, licht osteopaat Adrien Lelong toe. Meer lichaamsbeweging = een lichaam dat beter is voorbereid op het leven van alledag.~Ten slotte vergroot sporten ook het gevoel van eigenwaarde, doordat je het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van een groep met een gemeenschappelijk doel en doordat je meer zelfkennis krijgt.

Heel wat voordelen dus, die niet wegnemen dat je steeds enkele basisregels in acht moet nemen: als er geen echte tegenindicaties zijn om te sporten, blijft het belangrijkste te luisteren naar je kind: bij een gebrek aan eetlust, chronische vermoeidheid of afnemende schoolprestaties moet je je de vraag stellen of de training echt geschikt is, of je kind zich wel goed voelt in het team. “Een kind moet kunnen praten over zijn gevoelens, met ouders, leerkrachten, vrienden… Erover praten is vaak al voldoende om spanningen weg te nemen.

de voordelen van sport voor kinderen