Hoe kies je een slee?

Je vertrekt op wintersport om met het hele gezin dolle pret te beleven? Maar je wil absoluut de ideale slee kopen zodat de ervaring onvergetelijk wordt? Volg onze adviezen om vlot en geheel veilig te sleeën!

Hoe kies je een slee?

1 - Wie gaat de slee gebruiken en voor welke hellingen is ze bedoeld?

Naargelang de leeftijd van je kinderen (of jouw eigen leeftijd) en wat je met de slee wil doen, ga je voor het ene of het andere model kiezen. De meeste sleeën zijn voor één persoon bedoeld, maar er zijn ook modellen waar je met twee of meer op kan. Lachsalvo's gegarandeerd dus!

Hier moet je in je keuze rekening mee houden:
- De leeftijd van de gebruiker: sommige sleeën zijn tegenwoordig ook geschikt voor kinderen die nog maar net rechtop kunnen zitten.

- In functie van de leeftijd van de gebruiker, kan je kiezen hoe je de slee moet sturen: remmen, een stuur , enz. maken het makkelijker voor kleintjes om de slee onder controle te houden. Volwassenen en adolescenten kunnen dan weer met hun voeten sturen en remmen.

- Het gewicht van de gebruikers: elk soort slee heeft een maximaal gewicht waarmee je rekening moet houden wil je veilig de helling afgaan en de slee niet kapotmaken. Vergeet niet dat een slee voor baby's geschikt is tot 30 kg, een slee voor kinderen tot 50 kg en een slee voor volwassenen tot 100 kg. Een gezinsslee of een model voor twee kan het gewicht van één volwassene en één kind aan.

- Het comfort dat je zoekt. Veel sleeën zijn heel eenvoudig en hebben geen rugsteun.

- Het gewicht van de slee kan ook een rol spelen als je nog jonge kinderen hebt. Want je zal haar dan waarschijnlijk moeten trekken met je kinderen erop, of ze moeten dragen wanneer ze het beu zijn.

Hoe kies je een slee?

Vervoeren en opbergen

Hou tijdens je zoektocht ook rekening met hoeveel plaats de slee zou mogen innemen. De grootste tijd van het jaar ligt ze ergens opgeborgen. Zorg dus dat je genoeg plaats hebt in de kelder, in je garage of op zolder. En ze moet natuurlijk in je kofferbak passen, tenzij je ergens aan de rand van een piste woont...

Hoe kies je een slee?
Hoe kies je een slee?
Hoe kies je een slee?

2 - Ontdek alle sleemodellen de verschillende soorten sleeën

De houten slee uit je kindertijd is nog altijd in de mode, maar de laatste jaren zijn er heel wat andere modellen op de markt gekomen. Sommige types zijn makkelijker vast te houden, andere zijn specifiek bedoeld voor kleine kinderen. Laat ons even kijken wat er vandaag allemaal verkrijgbaar is.

Hoe kies je een slee?

3 - De verschillende opties

Het materiaal, de dienst na verkoop en de accessoires zijn zeker belangrijke zaken om mee rekening te houden.
Lees even mee om er meer over te vernemen.

Het materiaal van de slee

Plastic, schuimplastic of hout, die keuze moet je zelf maken. Veel van het plastic rolt in Frankrijk van de band. Best mogelijk dus dat het in Frankrijk is geproduceerd. Het is wel zo dat plastic bij een zware impact kan breken.
Schuimplastic heeft het voordeel dat het lichter is. En omdat je het kunt oprollen, berg je het veel makkelijker op. Als het scheurt of breekt, kan je het evenwel niet herstellen.
Een houten slee gaat in principe het langst mee, op voorwaarde dat je er zorg voor draagt. Je moet de metalen glijders na elk gebruik afvegen, en de slee op een droge en koele plek bewaren. Zorg er ook voor dat je het hout op het einde van elk seizoen behandelt.
En van tijd tot tijd moet je het opschuren en opnieuw vernissen.

Hoe kies je een slee?

De accessoires

Vaak heb je, afhankelijk van de leeftijd van de gebruiker, meerdere opties om van een slee voor volwassenen een slee voor kinderen te maken.

De remmen
Als het je eerste slee is of je kinderen nog klein zijn, ga dan voor een model met remmen. Vlot glijden en natuurlijk ook remmen wordt dan veel eenvoudiger. Dat je er beter mee kunt sturen dan met de modellen zonder rem, komt de veiligheid ten goede.

Met of zonder rugsteun
Kinderen en baby's moeten een rugsteun hebben, of anders een zitje waarin ze comfortabel kunnen zitten. Maar zulke sleeën zijn niet meer geschikt voor grotere kinderen. Als je een model zoekt waar je kind langer mee voort kan, kies je er best een waarop je een zitje kunt monteren. Dat haal je er dan na verloop van tijd gewoon weer af. Voor de allerkleinsten zijn de zitjes vaak uitgerust met veiligheidsgordels. Je kleine oogappel zit daarmee klikvast en kan op een veilige manier leren hoe fijn sleeën wel is!

Met of zonder trekgreep
Als de kans groot is dat je de slee tijdens wandelingen in de sneeuw of bij verplaatsingen zult moeten voorttrekken, dan kan je niet zonder trekgreep. Vanaf de leeftijd van vijf jaar kan een kind de slee zelf achter zich aan slepen, "als een grote". En als jij gewoonlijk toch degene bent die zich om de slee bekommert, dan zal je blij zijn met een trekgreep, die ervoor zorgt dat je ze niet moet optillen!

Kies je natuurlijk voor een slee in schuimplastic of een pannenkoekslee die je in je rugzak kunt steken, dan heeft de trekgreep geen zin.

Hoe kies je een slee?

4 - Veilig op de slee

Wat heb je nodig om te sleeën?
Met de slee op pad gaan wordt pas echt leuk, als je het juiste materiaal hebt!

Je skikledij komt zeker al van pas, maar één ding mag je niet vergeten: handschoenen. Maakt niet uit voor welke slee je kiest, met je handen zit je altijd in de sneeuw. Zeker wanneer er geen remmen op staan. Een paar waterdichte en warme handschoenen is met andere woorden essentieel, voor jezelf en voor de kleinsten die hun handen vaak uit de slee laten hangen.

Denk er ook aan om een bril aan te schaffen die je ogen beschermt tegen de zon, de wind en de sneeuw die, als je sneller gaat, in je gezicht waait.
Jij en je kindje kunnen niet zonder waterdichte en warme sneeuwlaarzen. Want jij gaat je voeten gebruiken om te sturen of te remmen. En je kleintje zit zonder te bewegen op de slee en moet dus warm hebben aan zijn tenen!

Als laatste is er nog de helm die jij en je kinderen absoluut moeten dragen.

Hoe kies je een slee?

Regels bij het sleeën!

Sleeën, dat is plezier maken met het gezin! Om botsingen te vermijden en ervoor te zorgen dat iedereen behouden de helling af geraakt, moeten we ons aan enkele regels houden.

Net als bij het skiën moet je opletten voor de andere gebruikers van de piste. En kies zeker geen baan die een andere sleeër al volgt. A
ls jij je hoger bevindt, is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat de persoon onderaan veilig is. Jij kan hem immers zien, en hij heeft geen ogen op zijn rug.

Let erop dat je kind de slee kan besturen, kan remmen en de snelheid beheersen. Laat hem pas dan de helling nemen. Oefen eerst op kleine hellingen, alvorens je in volle vaart een piste afdaalt.

Eindelijk openen steeds meer skioorden pistes die speciaal bedoeld zijn om te sleeën, met verschillende moeilijkheidsniveaus. Oog hebben voor de moeilijkheidsniveaus of de leeftijd van de sleeërs is absoluut noodzakelijk voor de veiligheid van iedereen!

Doe ook geen pistes waar mensen met ski's of ander materiaal naar beneden glijden.

Wist je dit?

In Zwitserland zijn er verschillende dorpjes van waaruit een bus je naar kilometerslange sleepistes voert, die je ook weer naar de stad terugbrengen. In de winter is dit een geliefkoosde activiteit!
Let op want op deze pistes komen vaak enkel volwassenen die er een hoge snelheid willen halen.
Alle sleeërs dragen helmen en rugbeschermers om in geval van botsingen blessures te vermijden.

Hoe kies je een slee?

Pauline 

WINTERSPORTFANAAT