Hoe kies je een tarp?

Hoe kies je een tarp?

Een tarp wordt gebruikt om eenvoudig en snel een onderkomen te maken bij overnachten in de natuur, maar ook als luifel op de camping. Er zijn verschillende modellen, ieder met zijn specifieke kenmerken. We bespreken het gebruik van ieder soort tarp zodat jij het model kan vinden dat perfect beantwoordt aan jouw wensen!

In dit artikel lees je meer uitleg over de verschillende soorten tarps en hun specifieke doel. Zo begrijp je wat de voordelen zijn van iedere tarp en kan je een tarp kiezen die is aangepast aan jouw behoeften.

Wat is een tarp?

1. Wat is een tarp?

Een tarp is een dekzeil of doek dat wordt gebruikt om een bescherming te creëren die licht is en eenvoudig te installeren. Afhankelijk van zijn kenmerken beschermt de tarp je tegen wind, regen of zon. Tarps zijn er in verschillende vormen en gewichten en ook de manier van installeren verschilt naargelang het gebruiksdoel.

Tarp voor trekking

2. Ontdek onze tarps voor bivakkeren

Tarp voor trekking

Op trektochten kan je een tarp ophangen tussen bomen om je hangmat droog te houden, of je kan hem op de grond opzetten als een tentje. Bij sommige modellen doen je trekkingstokken dienst als tentstok om de tarp op te zetten. Een goede oplossing omdat je dan minder materiaal hoeft mee te nemen en bespaart op gewicht in je rugzak. Als je onder een tarp slaapt is een bivakzak aan te raden om jezelf en je slaapzak te beschermen tegen regen en wind.

Tarp Bushcraft

Tarp voor bushcraften - survival

Door zijn kleuren en patroon gaat deze tarp helemaal op in de omgeving. Dit model wordt gebruikt voor survival activiteiten of voor de jacht. De tarp voor bushcraften kan je boven je hangmat ophangen of op de grond opzetten, indien gewenst kan je er nog een muskietennet aan vastmaken.

Goed om te weten: "Helemaal opgaan in de natuur kan ervoor zorgen dat het langer duurt voor de hulpdiensten je vinden in geval van een ongeval. Een goed zichtbare tarp of ander goed zichtbaar materiaal kan je kans op overleving vergroten als je in gevaar bent."

3. Wat neem je mee op een trektocht: een tent of een tarp?

Je wil uitrusting kiezen voor een trektocht maar twijfelt of je een tent of een tarp moet meenemen. We geven je hieronder van allebei de voor- en nadelen. Dat kan je wellicht helpen om een juiste keuze te maken die voldoet aan je verwachtingen.

De ultralichte tarp voor trekking

 • Voordelen

  Het gewicht is een voordeel, want een tarp is niet meer dan een licht zeil met weinig onderdelen. Als je een ultra light bepakking wil is een tarp een geweldige oplossing. Een tarp is veelzijdig omdat je hem op verschillende manieren kan opzetten en kan aanpassen aan de omgeving. Sommige hikers zijn er bijzonder inventief mee. De prijs! Een tarp is een stuk goedkoper dan een tent. Slapen onder een tarp brengt je dichter bij de natuur. Je gaat echt back to basics. Een tarp is vooral geschikt in een bos waar je hem op veel verschillende manieren kan bevestigen of opzetten.

 • Nadelen

  Onder een tarp lig je minder goed beschut tegen regen en wind. Je moet goed bedenken hoe je hem zal installeren zodat je beschermd bent volgens de weersomstandigheden en een korte nacht vermijdt. Je hebt ook een bivakzak nodig ter bescherming als je geen onaaangename verrassingen wilt. Afhankelijk van de manier waarop je de tarp opzet, zal je een aantal basisknopen moeten kennen. Een tarp biedt weinig privacy. Als je dicht bij een weg overnacht ben je makkelijk te zien, zelfs onder je tarp.

De trekkingtent

 • Voordelen

  In een tent ben je goed beschut tegen regen en wind en kan je het hele jaar door overnachten. Je bent beschermd tegen nieuwsgierige blikken en dat geeft een veiliger gevoel. Met een tent kan je ook kamperen op grote hoogte.

 • Nadelen

  Trekkingtenten zijn speciaal bestudeerd om licht en compact te zijn maar altijd zwaarder en volumineuzer dan een tarp. Een tent is een complexer product en hierdoor duurder in aanschaf. Tot slot kan je een tent maar op één manier opzetten en niet aanpassen volgens de omgeving.

Hoe kies je een tarp?

4. Ontdek de tarp tent

De perfecte combinatie voor een ultralichte uitrusting

De tent tarp is de oplossing voor trekkers die willen overnachten in de bergen en op zoek zijn naar ultralicht materiaal. Het model houdt het midden tussen een tent en een tarp en wordt opgezet met behulp van 2 trekkingstokken. Het combineert de voordelen van een tarp met die van een tent.

5. Ontdek onze tarps voor kamperen 

Op de camping is een tarp ideaal om je leefruimte te vergroten. Je gebruikt hem als schaduwdoek zodat je comfortabel kan eten of gewoon lekker kan genieten op je campingstoel. Omdat je met de auto of camper onderweg bent is het gewicht van de tarp van weinig belang en kan je het formaat kiezen dat voor jou past. Er zijn tarps die je kan vastmaken aan je tent, om een tafel onder te zetten of voor aan je auto of camper, je vindt beslist een geschikt model.

hoge wandelschoenen kiezen

Hoe kies je hoge schoenen voor een trektocht?

Je gaat op trektocht en hebt hoge schoenen nodig! Maar je wil graag wat meer informatie voor je definitief een keuze maakt? Dan ben je hier op de juiste plek!

Hoe kies je je wandelstokken - teaser

Hoe kies je je wandelstokken?

Om de wandelstok te vinden die het best bij je behoeftes en gebruik, leek het ons niet slecht om dit product eens van nabij te bekijken. We hebben voor jou een opsomming gemaakt van de elementen waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken.

Comment choisir une tente de bivouac ?

Hoe kies je een bivaktent?

Hoe kies je een bivaktent? Wij adviseren je graag om je de juiste keuze te kunnen laten maken.

comment-choisir_veste_randonnee_thumbnail

Hoe een wandeljas kiezen?

Tijdens een wandeling kan het weer snel omslaan, je kunt dus maar beter steeds een waterdichte jas meenemen. Lees onze keuzetips voor jassen.