HOE KIES JE HOGE SCHOENEN VOOR EEN TREKTOCHT?

Goede schoenen zijn dé must-have voor iedere hiker en ieder type terrein vraagt om andere wandelschoenen.

Waarom hoge schoenen header

Bij Forclaz maken we onderscheid tussen 3 terreintypes:
- goed begaanbare wegen
- oneffen paden
- off-trail

Het type terrein is bepalend voor de belangrijkste eigenschappen die je schoen moet hebben:
- buigzaam
- stevig en beschermend
- ondersteunend

JE TOCHT GAAT OVER GOED BEGAANBARE WEGEN

Op brede wegen, zonder al te veel moeilijkheden, kan je het beste kiezen voor heel buigzame schoenen. Die laten een natuurlijke afwikkeling van de voet toe zodat je moeiteloos kilometers kan lopen. Een uitstekend voorbeeld van dit terreintype is de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

Om te besparen op gewicht zijn de beschermingen aangebracht op de meest strategische punten: aan de tenen en hiel. Tot slot zorgt het hoge bovenwerk voor een goede ondersteuning van de enkel, zonder echter de schoen te stijf te maken, zodat kleine vermoeidheidsfoutjes worden opgevangen maar het enkelgewricht toch nog redelijk vrij kan bewegen.

hoge wandelschoenen kiezen

JE TOCHT GAAT OVER ONEFFEN PADEN

Op smalle en oneffen bergpaadjes heb je schoenen nodig die stijver zijn en meer ondersteuning bieden, zodat je met vertrouwen kan lopen op de meer technische stukken: rotsen, hellingen, modderige afdalingen enz. Die meer technische paden zijn meestal ook 'agressiever' voor schoenen dan de goed begaanbare wegen.

Om die reden spelen de beschermingen een grotere rol en zijn de materialen steviger, meestal door een combinatie van lagen. De rand van de schoen, de cuff, ondersteunt meer dan bij de modellen voor goed begaanbare wegen zodat de schoen meer comfort biedt op wisselende ondergronden en hellingen. Een mooi voorbeeld van dit type tocht is de Tour du Mont Blanc.

hoge wandelschoenen kiezen

JE KIEST VOOR EEN OFF-TRAIL AVONTUUR

Tot slot zijn er voor hikers die dagenlang door de wildernis trekken, waar cairns soms de enige herkenpunten zijn, stijve, nog hogere schoenen die de voeten maximaal beschermen. Hierin kan je met een geruster hart gletsjervlaktes oversteken, puinhellingen afdalen of andere moeilijke passages aanvatten.

De GR20, die bekend staat als Europa's zwaarste langeafstandswandelpad, is het perfecte speelterrein voor dit type schoen.

hoge schoenen dames

EN DE ZOOL?

Een ander heel belangrijk punt van een wandelschoen is de zool.

Die moet grip bieden en antislip zijn om de veiligheid van de hiker te verhogen. Forclaz wil iedereen, ongeacht het soort terrein waar zijn wandelroute loopt, de mogelijkheid bieden om te kiezen uit een soepele of stijve zool, daarom hebben we beslist om de zolen van al onze modellen maximaal antislip te maken, zowel de zolen voor off-trail als de zolen voor goed begaanbare wegen.

Dat is onze belofte voor jouw veiligheid. Vertrek je binnenkort? Ontdek hoe je wandelstokken kiest!