ONTDEK PEDDELSURFEN (SUPPEN)

Bij peddelsurfen sta je op een groot board dat je vooruit beweegt met een peddel. De sport is een echte hype want ze is gemakkelijk te leren, je hoeft er niet voor in topconditie te zijn en je kan het op elk binnenwater of op zee doen. Je hebt dus geen excuus meer om het niet meteen uit te proberen!

peddelsurfen-ontdekken

WAT IS PEDDELSURFEN?

Stand-up paddling (letterlijk "rechtstaand peddelen") komt overgewaaid uit Hawaï en is sinds enkele jaren een heuse rage met fans overal ter wereld omdat het zo makkelijk om te leren is. "Peddelsurfen", ook wel "suppen" genoemd, heb je al na een paar minuten oefenen op vlak water onder de knie. Het is een ideale manier om op je eigen tempo tochtjes te maken op het water, op zee of op een meer of elk ander binnenwater.

Er zijn 3 vormen van peddelsurfen:~          - tochtjes maken op brede en erg stabiele supboards~          - race suppen met supboards die langer en smaller zijn om maximale snelheid te halen~          - wave suppen met supboards die korter en breder zijn om goed te kunnen manoeuvreren op de golven

Supboards zijn er in 2 types:~          - de opblaasbare supboards (perfect voor beginners), erg solide, op te pompen in een paar minuten, passen in een grote rugzak en in de koffer van je auto~          - dehardboards (eerder bedoeld voor ervaren wave of race suppers), performanter, fragieler en je auto moet een bagagerek hebben om het board te kunnen vervoeren

 

DE PRINCIPES VAN PEDDELSURFEN 

Om te beginnen met peddelsurfen heb je een goed breed supboard nodig, voor een goede stabiliteit (bij voorkeur opblaasbaar, dat is veel gemakkelijker te vervoeren), een peddel en vlak water zonder wind of stroming.

Voor je veiligheid gebruik je een leash (een lijn) om je board aan je been vast te maken. Als je dan valt, kan je board nooit ver van je af drijven. Voor nog meer veiligheid kan je een zwemvest dragen. Als je kind met je meevaart vooraan op het board moet je het altijd een reddingsvest aantrekken.

Wanneer je voor het eerst gaat peddelsurfen, begin je op je knieën om gewend te raken aan het board en het bewaren van je evenwicht, daarna kan je opstaan met de benen gebogen voor meer stabiliteit. Begin aan één kant te peddelen met het blad van de peddel geopend naar voren. Zodra je board begint te draaien als een gevolg van het peddelen (row), peddel je aan de andere kant door je peddel van hand te verwisselen.

Meer is het niet, je kan peddelsurfen!

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN PEDDELSURFEN?

Het leuke aan peddelsurfen is dat je aan het sporten bent zonder dat het zo aanvoelt. Staand peddelen, zelfs aan een rustig tempo, verhoogt je hartslag maar ook je spieren moeten hard aan het werk:          

- je benen om je evenwicht te bewaren (proprioceptie),~          - je buikspieren om de peddelkracht over te brengen op het board~          - je bovenlichaam (schouders, armen, rug) bij het peddelen.

Als je een opblaasbaar supboard gebruikt, zijn die paar minuten om je board op te pompen alvast een goede opwarming voor je begint te peddelen. En dat alles lekker buiten, genietend van het landschap en de rustgevende natuur!      

fitness-suppen

IS PEDDELSURFEN IETS VOOR JOU?

Iedereen kan peddelsurfen, heel veilig op vlak water zonder wind of stroming. Kinderen kunnen eerst vooraan zitten op het supboard van papa of mama en later zelf rechtopstaand peddelen met een peddel op hun maat (als ze hun arm in de lucht steken, boven het hoofd, moet de greep van de peddel ter hoogte van hun pols komen).

Het enige gevaar is dat je helemaal verslingerd raakt aan de sport, zodat je langere tochtjes over het water wil maken, of je peddeltechniek wil verbeteren om meer snelheid te halen, of dat je zelfs wil gaan surfen op kleine golven.

Als je op je eentje peddelt, moet je altijd een zwemvest dragen (sommige modellen hebben zelfs een drinkzak), je hebt ook een waterdicht etui voor je smartphone nodig zodat je die altijd bij je hebt voor noodgevallen. Vergeet vooral niet het weerbericht te bekijken voor je het water op gaat. Tegenwind, het getij of de stroming kunnen immers je geplande tocht behoorlijk in de war schoppen.

peddelsurfen-met-kinderen

DE NOODZAKELIJKE UITRUSTING  VOOR PEDDELSURFEN

Omwille van het transport- en opberggemak raden we een opblaasbaar supboard aan en ook een peddel die verstelbaar is (zodat meerdere personen hem kunnen gebruiken) en demonteerbaar (zodat hij mee in de tas van je supboard kan). Verder nog een zwemvest voor de veiligheid en een waterdichte tas om je spullen mee te nemen op het water en je bent klaar voor het avontuur!

OPBLAASBARE SUPBOARDS

Sommige opblaasbare boards zijn extreem stijf en erg solide dankzij een specifieke hoge druk-technologie. Je kan kiezen uit een touring board om af en toe tochtjes te maken, een touring board om regelmatig tochtjes te maken, een race board of een wave board. Allemaal passen ze in een grote rugzak wanneer de lucht eruit is en zijn ze in een paar minuten opgeblazen met een hogedrukpomp.

DE PEDDEL

Zorg ervoor dat de maat altijd goed is, kies dus voor een verstelbare peddel die door iedereen van het gezin kan worden gebruikt. Het gewicht ervan kan enorm belangrijk zijn, vooral op lange tochten. De modellen in aluminium zijn solide maar zwaar (1 kg), die in carbon zijn veel lichter (max. 500 g). Als je de peddel wil opbergen in de tas van het supboard, moet je een demonteerbaar model kiezen dat in 2 delen uit elkaar kan.

DE POMP Om je supboard op te blazen in een paar minuten, kan je kiezen uit een manuele pomp met hoge druk, een dual action pomp (blaast zowel bij het indrukken als naar boven trekken van de greep lucht) of een triple action pomp (groter en sneller dan een dual action pomp). Als je opziet tegen het opblazen kies je beter een elektrische pomp die je aansluit op de sigarettenaansteker van je auto. Terwijl jij je omkleedt, wordt je supboard automatisch opgeblazen tot de juiste druk, makkelijker kan niet!

Geef toe, nu heb je echt geen reden meer om niet zo snel mogelijk deze heel gemakkelijke nieuwe sport zelf uit te proberen! ~We zien elkaar dan op het water?

 

JÉRÔME

Toevallig maakte ik kennis met peddelsurfen toen ik 10 was en sindsdien ben ik het altijd blijven doen. Ik heb meegedaan aan razend spannende wedstrijden op vlak water en heb ook de golven afgesurft op zee, hier in Hendaye, vlak bij mijn kantoor en met materiaal van Itiwit.

Kortom, ik mag in mijn handen klappen, dat besef ik elke keer als ik weer op het water ben....

 

signature_jerome