HOE KIES JE EEN POMP VOOR JE OPBLAASBARE STAND UP PADDLE BOARD (SUPBOARD)?

Doordat ze zo compact zijn, winnen opblaasbare stand up paddle boards (supboards) meer en meer terrein bij gebruikers. Hier kun je de verschillende soorten pompen ontdekken die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. 

stand-up-paddle-kies-je-pomp

Een pomp voor stand up paddle (SUP) kies je op basis van verschillende criteria:

HOGE DRUK HANDPOMP SINGLE ACTION

Dit is de eenvoudigste pomp, waarmee je zeker een supboard kunt opblazen, maar dat zal je wat tijd kosten (10 minuten) omdat de piston alleen lucht doorgeeft als je de hendel naar beneden duwt.

Je vindt deze pomp doorgaans in voordelige all-in-packs (supboard + pomp + peddel).

Opgelet, de druk die je nodig hebt om een supboard goed op te blazen (tot minstens 15 psi of ongeveer 1 bar), zorgt ervoor dat de laatste pompbewegingen zwaarder zullen zijn dan de eerste. Je zult je lichaamsgewicht goed moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat je de piston van de pomp goed ingedrukt krijgt.

stand-up-paddle-pomp-single-action

HOGE DRUK HANDPOMP DOUBLE ACTION

Met deze pomp, de belangrijkste ontwikkeling van de single action pomp de afgelopen 2 jaar, kun je in eerste instantie lucht inblazen als je de hendel induwt, maar ook als je de hendel optrekt. Op die manier gaat het opblazen 30% sneller. Aangezien het echter moeilijker is om de hendel op te trekken dan om hem naar beneden te duwen, is er een systeem waarmee je op het einde kunt overschakelen naar single action, waarbij je het supboard alleen opblaast bij het naar beneden duwen van de hendel als de druk verhoogt. Deze overschakeling naar single action zorgt ervoor dat je langer moet pompen, maar vraagt minder fysieke inspanningen.

stand-up-paddle-pomp-double-action

HOGE DRUK HANDPOMP TRIPLE ACTION

Neem een double action pomp met een piston en voeg er een tweede piston aan toe zodat je telkens dubbel zoveel lucht kunt pompen. Op die manier bekom je de allersnelste handpomp op de markt (30% tijdswinst ten opzichte van de double action pomp). Om je aan te passen aan de toenemende druk en dus de hogere inspanningen om je board op te blazen, start je met double action op de 2 pistons als de druk nog zwak is in het begin. Vervolgens, als het te zwaar wordt, draai je het knopje naar simple action op twee pistons en je eindigt met simple action op slechts één piston, zodat je je minder moet inspannen, maar je opblaastijd een beetje toeneemt.

stand-up-paddle-pomp-triple-action

ELEKTRISCHE HOGE DRUK POMP

Ben je er niet van overtuigd dat het manueel opblazen van je board een goede opwarming is voor je gaat peddelen, of vind je het gewoon te zwaar, kies dan voor een elektrische pomp die je kunt aansluiten op de sigarettenaansteker in je wagen. Stel de gewenste druk in op het scherm, druk op "on" en je board wordt in 10 minuten automatisch opgeblazen tot 15 psi (als je meer druk nodig hebt, check dan of je elektrische pomp deze druk aankan, zo niet zul je je board op het einde verder moeten opblazen met een handpomp). Meestal zul je de motor van je wagen moeten laten draaien tijdens het opblazen, zodat je batterij niet leegloopt. Bepaalde elektrische pompen werken ook op herlaadbare batterijen, maar de prijzen stijgen dan boven de 200€.

stand-up-paddle-elektrische-pomp-hp