stand-up-paddle-kies-je-pomp

Hoe kies je een pomp voor je opblaasbare stand up paddle board (supboard)?

Doordat ze zo compact zijn, winnen opblaasbare stand up paddle boards (supboards) meer en meer terrein bij gebruikers. Hier kun je de verschillende soorten pompen ontdekken die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. 

Een pomp voor stand up paddle (SUP) kies je op basis van verschillende criteria:

stand-up-paddle-pompe-simple-action

HOGE DRUK HANDPOMP SINGLE ACTION

Dit is de eenvoudigste pomp, waarmee je zeker een supboard kunt opblazen, maar dat zal je wat tijd kosten (10 minuten) omdat de piston alleen lucht doorgeeft als je de hendel naar beneden duwt.

Je vindt deze pomp doorgaans in voordelige all-in-packs (supboard + pomp + peddel).

Opgelet, de druk die je nodig hebt om een supboard goed op te blazen (tot minstens 15 psi of ongeveer 1 bar), zorgt ervoor dat de laatste pompbewegingen zwaarder zullen zijn dan de eerste. Je zult je lichaamsgewicht goed moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat je de piston van de pomp goed ingedrukt krijgt.

stand-up-paddle-pompe-double-action

HOGE DRUK HANDPOMP DOUBLE ACTION

Met deze pomp, de belangrijkste ontwikkeling van de single action pomp de afgelopen 2 jaar, kun je in eerste instantie lucht inblazen als je de hendel induwt, maar ook als je de hendel optrekt. Op die manier gaat het opblazen 30% sneller. Aangezien het echter moeilijker is om de hendel op te trekken dan om hem naar beneden te duwen, is er een systeem waarmee je op het einde kunt overschakelen naar single action, waarbij je het supboard alleen opblaast bij het naar beneden duwen van de hendel als de druk verhoogt. Deze overschakeling naar single action zorgt ervoor dat je langer moet pompen, maar vraagt minder fysieke inspanningen.

stand-up-paddle-pompe-triple-action

HOGE DRUK HANDPOMP TRIPLE ACTION

Neem een double action pomp met een piston en voeg er een tweede piston aan toe zodat je telkens dubbel zoveel lucht kunt pompen. Op die manier bekom je de allersnelste handpomp op de markt (30% tijdswinst ten opzichte van de double action pomp). Om je aan te passen aan de toenemende druk en dus de hogere inspanningen om je board op te blazen, start je met double action op de 2 pistons als de druk nog zwak is in het begin. Vervolgens, als het te zwaar wordt, draai je het knopje naar simple action op twee pistons en je eindigt met simple action op slechts één piston, zodat je je minder moet inspannen, maar je opblaastijd een beetje toeneemt.

stand-up-paddle-pompe-electrique-hp

ELEKTRISCHE HOGE DRUK POMP

Ben je er niet van overtuigd dat het manueel opblazen van je board een goede opwarming is voor je gaat peddelen, of vind je het gewoon te zwaar, kies dan voor een elektrische pomp die je kunt aansluiten op de sigarettenaansteker in je wagen. Stel de gewenste druk in op het scherm, druk op "on" en je board wordt in 10 minuten automatisch opgeblazen tot 15 psi (als je meer druk nodig hebt, check dan of je elektrische pomp deze druk aankan, zo niet zul je je board op het einde verder moeten opblazen met een handpomp). Meestal zul je de motor van je wagen moeten laten draaien tijdens het opblazen, zodat je batterij niet leegloopt. Bepaalde elektrische pompen werken ook op herlaadbare batterijen, maar de prijzen stijgen dan boven de 200€.

Alles over de SUP

sup op een rivier

Hoe een stand-up paddle board kiezen?

Ga je voor het eerst suppen? Met het merk ITIWIT kun je het water op wanneer je daar zin in hebt. Wij bieden een enorme waaier aan stand-up paddle boards (supboards).

Hoe kies je je sup-peddel?

Hoe kies je je sup-peddel?

Lees al onze tips om je te helpen bij het kiezen van een sup-peddel van het merk ITIWIT.

een-leash-voor-stand-up-paddle-kiezen

Hoe kies je de juiste leash voor je stand-up paddle (SUP)?

De leash (koord) zorgt ervoor dat je verbonden blijft met je supboard. Met de leash trek je je board terug naar je toe wanneer je in het water bent gevallen. Het is de belangrijkste veiligheidsuitrusting bij het suppen.

paddle

Welke kleding draag je best bij stand-up paddle?

Ontdek welke kleding je best draagt op je stand-up paddle, rekening houdend met de weersomstandigheden tijdens je tochtjes op het water...

stand-up-paddle-zwemvest-kiezen-veiligheid

Hoe kies je een zwemvest voor stand-up paddling (SUP)?

De keuze van een zwemvest voor stand-up paddling (SUP) is afhankelijk van verschillende criteria: je beoefeningsniveau, je gewicht en hoeveel ruimte het zwemvest inneemt.

Stand up paddle

Het onmisbare materiaal om te suppen

Zin gekregen om te gaan suppen? Voor je je op het water waagt, lees even dit artikel en ontdek welke attributen goed van pas komen.

peddelsurfen-hoe-kies-je

Ontdek peddelsurfen (suppen)

Ben je nog nooit gaan peddelsurfen? Nochtans is dat een heel laagdrempelige sport waarbij je gemakkelijk aan je eigen tempo tochtjes op het water kan maken [...]

peddelsurfen-hoe-beginnen

Hoe begin je aan peddelsurfen (suppen)?

Heb je zin om te "wandelen op het water" en te vertrekken met een supboard om vanaf het water leuke plekjes te ontdekken? Lees onze tips en je zal merken dat de sport echt gemakkelijk te leren is en dat je al meteen kan genieten.

voordelen-peddelsurfen

De voordelen van peddelsurfen (suppen)

Peddelsurfen (ook wel suppen genoemd) biedt heel wat voordelen voor lichaam en geest, wat je niveau ook is en ongeacht hoe vaak je het doet [...]

peddel

Je buikspieren en core trainen op een stand-up paddle

Met een stand-up paddle (SUP) kun je tochtjes maken en het water verkennen, maar het is ook een uitstekende manier om weer in vorm te komen, calorieën te verbranden, slanker te worden en betonharde buikspieren te krijgen! Voordat je volgende zomer op het strand kunt pronken met je wasbordje, moet je echter aan de slag met de buikspieroefeningen van Itiwit. Hop, hop, begin er maar aan! 

De regels voor peddelsurfen (SUPPEN)

De regels voor peddelsurfen (SUPPEN)

Peddelsurfen (suppen) mag dan wel leuk en toegankelijk zijn, een peddelboard blijft wel een vaartuig. Dit wil zeggen dat het onderworpen is aan de maritieme regelgeving. Itiwit geeft je een overzicht van alle regels die je moet kennen alvorens je het ruime sop kiest!

Podcast: Wat is 'Stand Up Paddle' precies?

Podcast: Wat is 'Stand Up Paddle' precies?

Het is niet meer weg te denken uit veel mensen hun sportleven. De Stand Up Paddle (SUP) is hot! Maar wat is het precies, waar kan je het doen in ons land en wat heb je ervoor nodig?

SUP Belgique

Vijf plekken om te gaan suppen in België

Véronique Musumeci, een grote stand-up paddle fan en de vrouw achter het instagramaccount ‘supandsee’, deelt haar suptips in België met ons.

15 spots in België voor stand-up paddle, surf en zeilen

15 spots in België voor stand-up paddle, surf en zeilen

Wil je starten met suppen, surfen of zeilen, of wil je je techniek verbeteren? Dan geven we je 15 spots waar je onder begeleiding of in alle vrijheid glijsporten kan beoefenen. Hier is ons overzicht van geheime en iets minder geheime plekken die in België te vinden zijn.

Stand up paddle

Stand-up paddle, het avontuur binnen armbereik

Stand-up paddling, ook bekend als suppen, is een sport waarbij je roeit terwijl je op een plank staat. Stand-up paddling bestaat al lang, is de voorloper van het moderne surfen en sinds het begin van de jaren 2000 terug in.

stand up Belgique

Stand-up paddling, ook in de winter!

Stand-up paddling kan ook in de winter. Supandsee (Véronique Musumeci) geeft je tips over het materiaal dat je nodig hebt om te suppen als het koud is én hoe je dat veilig doet.

Stand up paddle

Vijf plekken in België om te suppen in de winter

Ontdek de beste plekken om te suppen in België in de winter (Nisramont, Dender, Peddelroute Waasland, Mechelen, Semois)