Schietschijven & blazoen

Boogschieten schietschijven en doelborden

Ontdek onze schietschijven en boogschietdoelborden. Verschillende maten en materialen voor stalen of zuignappunten.
Hulp bij je keuze
Hoe kies ik de juiste schietschijf?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
4.5/5 Op basis van 1574 Beoordelingen in de winkels en online

BOOGSCHIETEN: VERLIES DE ROOS NOOIT UIT HET OOG


Om de roos nooit uit het oog te verliezen tijdens het boogschieten, biedt DECATHLON je een ruim assortiment aan schietschijven en nuttige accessoires. Om de pijlen die je gebruikt niet te beschadigen, is het essentieel dat je voor een geschikt materiaal kiest en een schietschijf die voldoende groot is.


DE VERSCHILLENDE SOORTEN SCHIETSCHIJVEN VOOR BOOGSCHIETEN


De hoofdfunctie van een schietschijf voor boogschieten is de afgeschoten pijl in alle veiligheid te stoppen zonder deze te beschadigen. Daarnaast moet de schietschijf weerbestendig zijn en talrijke pijlen kunnen stoppen zonder dat de hoofdfunctie in het gedrang komt. Dit betekent dat de schietschijf de pijlen goed moet blijven stoppen, ook nadat er talrijke pijlen zijn afgeschoten.


Het materiaal: stro, schuimstof of kunststof?

De schietschijven in stro (ook stramit genoemd) zijn sterk samengeperst en kunnen de schok van de pijl dempen zodat deze niet beschadigd raakt. Schietschijven in stro zijn vaak zwaar en zijn weerbestendig zodat ze gerust buiten kunnen worden geplaatst en niet beschadigd raken bij sterke wind of bij het verwijderen van de pijlen.


Schuimstof is een kunststof die erg in trek is en die vaak wordt gebruikt voor de vervaardiging van schietschijven. Dit materiaal heeft een zelfregenererend vermogen na het verwijderen van de pijlen, doordat het zich zelfstandig kan samentrekken. De schietschijven in schuimstof zijn zeer licht en zijn alleen geschikt voor gebruik binnenshuis, want ze kunnen uiteenvallen en poreus worden onder invloed van UV-stralen.


Ronde of vierkante schietschijf?

Technisch gezien maakt het geen verschil of de schietschijf vierkant of rond is, dat is eerder een kwestie van smaak. Het is vooral belangrijk dat je het juiste formaat kiest. Afhankelijk van de schietafstand moeten de (ronde of vierkante) schietschijven doorgaans een diameter hebben tussen 40 en 90 cm.


Het juiste formaat: beter te groot dan te klein

Om ervoor te zorgen dat je wat speelruimte hebt en een pijl of twee kunt missen, is het belangrijk dat je schietschijf groot genoeg is. De omvang van de schietschijf is afhankelijk van de schietafstand en kan dus persoonlijk worden gekozen. Niettemin bieden heel wat fabrikanten veelvoorkomende diameters van 40 tot 80 cm aan en een dikte van 8 cm of meer. De schietschijf moet op zijn minst even groot zijn als de standaard, of zelfs net iets groter om voldoende bescherming te bieden.


Het puntensysteem

Dat een schietschijf eruitziet als een klassieke schijf met ringen is niet toevallig. Tien ringen, onderverdeeld in de volgende kleuren (van binnen naar buiten): goud, rood, blauw, zwart en wit, bepalen het aantal punten. Zo levert de binnenste zone meer punten op dan de buitenste zone. Het doelbord is aan de schietschijf bevestigd zoals een affiche, met behulp van spijkers. Er bestaan verschillende soorten spijkers voor schietschijven, doorgaans in kunststof of in hout. Bovendien kan het goedkoop worden vervangen na veelvuldig schieten.

WAT IS EEN SCHIETSCHIJF ZONDER GESCHIKTE STANDAARD?


De standaarden, ook wel 'staanders' genoemd, die aan een schildersezel doen denken, zijn in de eerste plaats bedoeld om de schietschijven te stabiliseren. De standaard, die doorgaans is vervaardigd in stevig papier, biedt enerzijds bijkomende bescherming, want deze zorgt voor een aanvullende beschermingslaag, en anderzijds kun je je tijdens het schieten naar de ringstandaard richten.


In het algemeen biedt een standaard voldoende ondersteuning voor zowel ronde als vierkante schietschijven. Hoewel ze doorgaans opvouwbaar zijn zodat ze compact kunnen worden opgeborgen, zijn standaarden erop gericht om afhankelijk van het model schietschijven in stro of in schuimstof tot 40 kilo op een veilige en stabiele manier te ondersteunen. Let er bij het kiezen van een standaard steeds op dat je de vermelde afmetingen respecteert zodat de schietschijf zowel in de hoogte als de breedte perfect is afgestemd.


SCHIETSCHIJVEN VOOR BOOGSCHIETEN, BORDEN EN STANDAARDEN VOOR VOORDELIGE PRIJZEN KOPEN BIJ DECATHLON


Naast schietschijven in verschillende materialen en vormen, en aangepaste standaarden voor een optimale bevestiging, biedt DECATHLON ook bogen en pijlen aan. Of je nu een struikrover of Robin Hood bent, bij DECATHLON vind je altijd een schietschijf die bij je past.


Laat ze kiezen