Skating Langlaufen

Skating Langlaufen

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
BEST BEOORDEELD
€26000
NIEUWE COLLECTIE
€5500
4.5/5 Op basis van 171 Beoordelingen in de winkels en online

skating langlaufen: voor liefhebbers van een meer dynamische langlaufstijl


Voor wie van snelheid houdt en een zekere behendigheid heeft op de sneeuw, is skating langlaufen, een moderne, 'vrijere' vorm van langlaufen, een interessante optie. Stuif over de besneeuwde pistes met een snelheid tot 30 km/u! Ondertussen geniet je van adembenemende landschappen en voel je dezelfde kicks als de biatleten. Uiteraard heb je daarvoor de juiste skating langlaufuitrusting nodig!


skating langlaufen: sneller dan klassiek langlaufen


In vergelijking met andere langlaufstijlen is skating langlaufen een recent verschijnsel. Deze skatingtechniek ontstond midden de jaren 80. Vandaag de dag is langlaufen niet meer weg te denken uit het lijstje competitiesporten. Maar ook als recreatiesport is langlaufen populair. Skating langlaufen is nauw verwant aan inline skating en ijsschaatsen. Er zijn grote verschillen met klassiek langlaufen.

Uitrusting voor skating langlaufen


Zet je je eerste stappen als skating langlaufer? Of stap je over van klassiek langlaufen naar de 'vrijere' skatingstijl om een nieuwe uitdaging aan te gaan? In beide gevallen heb je een skatinguitrusting nodig in plaats van de klassieke langlaufuitrusting. Skating langlaufen stelt immers heel andere eisen op het vlak van ski's en stokken in vergelijking met klassiek langlaufen.


Goede skatingski's om moeiteloos te kunnen glijden


De uitrusting voor skating langlaufen is verschillend. Met name de skating langlaufski's zijn in het algemeen wat korter dan de klassieke langlaufski's. Ga voor ski's die ongeveer even lang zijn als je lengte + 10 tot 15 cm.


 • Wie begint met skating kiest het beste voor kortere ski's. Bijvoorbeeld je lichaamslengte + 8 cm. Zo zul je de techniek sneller onder de knie krijgen.
 • Voor kinderen moet je bij het kiezen van ski's rekening houden met hun atletisch vermogen en of ze al dan niet ervaring hebben met langlaufen. Afhankelijk daarvan kunnen de ski's iets korter of langer zijn (lichaamslengte -/+ 5-10 cm).

Om moeiteloos te glijden en een maximale snelheid te bereiken, hebben skating langlaufski's slechts één glijzone. In het algemeen zijn ze ook stijver.


Skating langlaufschoenen: perfecte grip en maximale stabiliteit


Een onmisbaar onderdeel van je skatinguitrusting: langlaufschoenen die specifiek voor skating zijn ontwikkeld. Goede skatingschoenen hebben de volgende eigenschappen:

 • Extra stijve zolen om de ski's makkelijk op te tillen zonder ze te vervormen.
 • Een hoge leest voor meer stabiliteit en om de enkel zo goed mogelijk te ondersteunen.
 • Extra ondersteuning aan de enkel.


Zorg dat je langlaufschoenen niet knellen en dat ze zo goed mogelijk om je voeten en enkels passen. Let op mogelijke drukpunten om blaren te vermijden. Daarom kun je beter verschillende modellen uitproberen.


Skistokken voor langlaufen: een kwestie van lengte


Het belang van skistokken bij het langlaufen wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans zijn de stokken een belangrijk onderdeel van je uitrusting naast de ski's en de langlaufschoenen. Vergeleken met klassieke langlaufstokken zijn ze langer. De juiste lengte hangt af van het niveau en de behoeften van de langlaufer. Los daarvan wordt de lengte berekend aan de hand van de volgende formule :

 • Beginners in skating langlaufen → Lichaamslengte * 0,87
 • Gevorderde skating langlaufers → Lichaamslengte * 0,89


Idealiter komen de skating langlaufstokken tijdens het skaten tot aan de oren. Ben je eerder een rustige skater, dan mag je de uitkomst naar beneden afronden (kortere stokken). Skaters met meer sportieve ambities kunnen naar boven afronden. Waarop moet je letten bij het kiezen van skating langlaufstokken?

 • Het materiaal: er zijn skatingstokken in aluminium, maar ook in glasvezel of carbon. Die laatste zijn vooral voor competitief gebruik.
 • De punt van de skistokken: kies een zo licht mogelijke punt. Zo kost het minder moeite om je af te duwen.
 • De handvatten: zorg dat de handvatten van de langlaufstokken goed in de hand liggen zonder te verschuiven.
 • Tot slot moeten de riempjes van de stokken goed afgesteld zijn.


Bij DECATHLON vind je degelijke en goedkope skating langlaufuitrusting

Ben je een ervaren skiër en heb je al kennisgemaakt met skating? Of ben je een beginner? Bij DECATHLON vind je de gepaste skating langlaufuitrusting, ongeacht je niveau. Zorg naast langlaufski's en -schoenen en extra lange skatingstokken ook voor de gepaste langlaufkledij. Geen overbodige luxe als je langere langlauftochten wil maken.


FAQ


Wat is skating langlaufen?

Skating langlaufen is een snellere, meer sportieve variant van langlaufen. Technisch gezien heeft deze discipline meer gemeen met inline skaten of ijsschaatsen dan met het klassieke langlaufen. Skaters doen aan langlaufen op aparte pistes zonder sporen.


Wat is het verschil met klassiek langlaufen?

Op klassieke langlaufloipes volg je de bestaande sporen. Op skatingpistes zoek je je eigen weg op onontgonnen terrein zonder sporen. Daardoor is skating zo'n beetje de freestyleversie van langlaufen. Het wordt ook beschouwd als de meest veeleisende langlaufvariant. Vooral omdat de techniek veel moeilijker is.


Welke spieren gebruik je tijdens het skating langlaufen?

Langlaufen is een duursport die goed is voor hart en bloedvaten en waarbij je veel spieren versterkt. De bil-, been- en armspieren zijn de spiergroepen die bij skating langlaufen het meest worden gebruikt. Maar ook de rug- en buikspieren worden versterkt.


Wat is de juiste lengte voor skatingski's?

Bij skating langlaufen ga je doorgaans sneller dan bij klassiek langlaufen. Daarom zijn skatingski's kleiner en stijver dan klassieke langlaufski's. Om de juiste lengte van de ski's te bepalen, tel je ongeveer 10 tot 15 cm bij je lichaamslengte op. Beginners kiezen het beste voor kortere ski's (+ 8 cm). Voor kinderen kies je langere of kortere ski's in functie van hun skatingervaring (lichaamslengte +/- 5-10 cm).


Kan ik ook met klassieke langlaufski's aan skating langlaufen doen?

Nee. Het zijn twee stijlen met verschillende vereisten op het gebied van de uitrusting. Daarom kun je geen klassieke langlaufski's gebruiken voor skating langlaufen. Wat de schoenen betreft zijn er wel modellen die voor zowel skating als klassiek langlaufen geschikt zijn.

Laat ze kiezen