Klassiek langlaufen

Klassiek langlaufen

Hulp bij je keuze
HOE KIES IK SKI'S VOOR KLASSIEK LANGLAUFEN?
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
€16000 −6%
€15000
*Van 5/3/2023 en zolang de voorraad strekt
NIEUWE COLLECTIE
€5500
4.3/5 Op basis van 176 Beoordelingen in de winkels en online

De juiste langlaufuitrusting om erop uit te trekken

In vergelijking met het meer dynamische alpineskiën is langlaufen synoniem voor rust, ontspanning en een overweldigende natuurbeleving. Al heeft ook deze vorm van skiën een sportieve dimensie. Langlaufen is fysiek veeleisend. Daarnaast is bewezen dat de sport een positieve impact heeft op de gezondheid en de conditie.

Er zijn overigens verschillende soorten langlaufen, van skating langlaufen en rolskiën tot het toerskiën, weg van de begane paden. De klassieke techniek is echter nog steeds het gemakkelijkst te leren en daarom ideaal voor beginners en amateur-langlaufers. Vind je klassieke langlaufuitrusting bij DECATHLON.


Klassiek langlaufen versus skating langlaufen: de verschillen

Het belangrijkste verschil tussen klassiek en skating langlaufen is de manier waarop de langlaufer zich over het parcours verplaatst. Bij klassiek langlaufen blijf je steeds op voorbereide pistes. Je ski's volgen een spoor en worden dus als het ware geleid. De bewegingen zijn verwant aan stappen in verse sneeuw. Deze discipline heb je dus tamelijk gemakkelijk onder de knie.

Skating langlaufen is een 'vrije' vorm van langlaufen en is behoorlijk verschillend. Hierbij zijn de bewegingen veel complexer, te vergelijken met inline skaten of ijsschaatsen. Bovendien zijn er bij deze variant geen vooraf bepaalde sporen om je te 'leiden'.


De juiste uitrusting voor klassiek langlaufen

Door de verschillen in techniek en beweging heb je een specifieke uitrusting nodig voor elke variant. Hieronder bespreken we de gepaste uitrusting voor klassiek langlaufen.


Langlaufski's: de basis

Klassiek langlaufen heeft de volgende kenmerken:

  • Bij langlaufen moet de lengte van de ski's steeds aangepast zijn aan die van de langlaufer. Als stelregel kun je uitgaan van de formule: lichaamslengte + 20 cm. Klassieke langlaufski's moeten dus ongeveer 20 cm boven je hoofd uitsteken wanneer je ze verticaal naast je houdt.
  • De spanning van de ski's is veel lager dan bij skating langlaufski's bijvoorbeeld. Ze hebben ook een eerder zachte buigzaamheid.
  • Klassieke langlaufski's bestaan uit een gripzone in het midden en een glijzone in het voorste en achterste derde deel van de ski. Om een goede grip en een zo lang mogelijke levensduur te garanderen, wordt het gripgedeelte van de ski's behandeld met een speciale lijm of gripwax. Langlaufski's van het type 'no-wax', 'skin' of 'flake' hebben geen gripwax. Ze hebben in de plaats daarvan schubben of vellen om plots wegschuiven te vermijden. Beginners kiezen best voor langlaufski's zonder wax.
  • Op klassieke langlaufski's vind je geen zware staalkanten. Om probleemloos te kunnen glijden op de langlaufloipes is het immers beter het gewicht laag te houden.

Langlaufschoenen voor bij je langlaufski's

Net zoals een goede loopschoen goed moet passen en niet mag schuren of knellen, zijn er ook voor langlaufschoenen een paar vuistregels:

  • ze moeten perfect passen;
  • ze mogen geen blaren of hinderlijke druk veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat je met je voet zo goed mogelijk kunt duwen en afrollen, hebben klassieke langlaufschoenen meestal:

  • een uiterst soepele zool (vooral aan de tenen);
  • een eerder zachte bovenkant;
  • versterkte hielstukken en verstelbare hielriempjes voor meer stabiliteit.

In het algemeen bieden klassieke langlaufschoenen meer bewegingsvrijheid dan skating langlaufschoenen.


Skistokken voor klassiek langlaufen

Naast de juiste langlaufski's en -schoenen heb je ook de gepaste langlaufstokken nodig om je sport vlot te kunnen beoefenen. De lengte van de langlaufstokken komt overeen met 80 à 85% van je lichaamslengte. Ze moeten dus ongeveer tot onder je oksels komen. Zorg ook dat de stokken comfortabel in de hand liggen en dat je de lengte van het riempje kunt aanpassen.


Klassiek, degelijk en niet duur: langlaufuitrusting en -accessoires van DECATHLON

Of je nu een beginner of een ervaren langlaufer bent, met de hoogwaardige langlaufski's, -schoenen en -stokken van DECATHLON ben je perfect uitgerust voor lange tochten op de klassieke langlaufloipes. Daarnaast heb je natuurlijk ook goede langlaufkledij nodig. Daarom vind je bij ons ook trendy langlaufbroeken, -shirts en -jacks die zowel voor klassiek als skating langlaufen geschikt zijn.


FAQ


Wat is langlaufen?

Langlaufen is een duursport en een vorm van skiën waarbij je je vooral op vlak terrein verplaatst. De sport gaat terug op de oorspronkelijke verplaatsingswijze in besneeuwde gebieden met behulp van sneeuwschoenen en ski's. Vandaag de dag is langlaufen een officiële discipline van de Olympische Winterspelen en een populaire recreatiesport.


Klassiek langlaufen of skating langlaufen: wat is het best voor beginners?

Grofweg zijn er twee langlaufdisciplines. Klassiek langlaufen is de makkelijkste variant. De bewegingen zijn immers verwant aan lopen en je verplaatst je uitsluitend in vooraf bepaalde sporen. Daarom is het klassieke langlaufen veel geschikter voor beginners dan skating langlaufen, dat bijzonder veeleisend is.


Hoe werkt klassiek langlaufen en welke technieken moet je onder de knie krijgen?

Om veilig en betrouwbaar vooruitgang te boeken in het klassieke langlaufen, moet je verschillende bewegingsmethoden beheersen. De loop- en glijdtechnieken worden vooral gebruikt op vlak of licht hellend terrein. Zo heb je de diagonale pas, de parallelle afzet met de stokken en de tussentijdse afzet. Klimtechnieken zoals de eendenpas en het traplopen heb je nodig om vlot steilere hellingen op te kunnen.


Laat ze kiezen