Onderhoud & Accessoires

ONDERHOUD & ACCESSOIRES LANGLAUFEN

Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
VERLAAGDE PRIJS
€4000
Verlaagde prijs voordien €5000
€1000
€9091/KG
€800
€13334/KG
€15000
€5500
€4900
BEST BEOORDEELD
€1500
€25000/KG
BEST BEOORDEELD
€600
4.6/5 Op basis van 241 Beoordelingen in de winkels en online

ONDERHOUD EN ACCESSOIRES VOOR LANGLAUFEN

Besneeuwde bomen, witte landschappen zo ver het oog reikt ... Het schuift allemaal aan je voorbij terwijl je ontspannen door de sneeuw glijdt. Van alle wintersporten is langlaufen het meest 'zen'. Onmisbaar: je langlaufski's, gekozen in functie van het soort langlaufen (klassiek of skating), het terrein en je trainingsniveau.


Zelfs de beste langlaufski's zullen niet lang meegaan als je ze niet goed onderhoudt.. Of het nu gaat om ski's met stijgvellen, schubben of klassieke wax, met het juiste onderhoud en de gepaste accessoires kun je lang van je wintersport genieten.


Om het glijvermogen op lange termijn te behouden, moet je de ski's regelmatig schoonmaken en het belag waxen of op een andere manier onderhouden.


DE VERSCHILLENDE SOORTEN LANGLAUFSKI'S: MET WAX, MET SCHUBBEN OF MET STIJGVELLEN

Klassieke langlaufski's bestaan uit drie verschillende zones, de klimzone (ook wel gripzone genoemd) – in het midden van de binding – en twee glijzones aan beide uiteinden van de ski. Terwijl de glijzones voortdurend de sneeuw raken, raakt de klimzone de grond pas wanneer het lichaamsgewicht volledig op de ski wordt overgebracht. De twee glijzones zorgen ervoor dat je soepel door de sneeuw glijdt, terwijl de klimzone je de nodige grip geeft bij het afduwen. Tegelijkertijd voorkomt deze zone dat je achteruit glijdt bij het beklimmen van hellingen. Er zijn verschillende soorten klassieke langlaufski's, naargelang van het gebruikte materiaal:
• ski's met wax;
• ski's met schubben;
• ski's met stijgvellen.


Skating langlaufski's hebben geen klimzone. Ze bestaan uit een enkel glad oppervlak.


Klassieke langlaufski's met wax

Gewaxte ski's zijn de meest klassieke langlaufski's en hebben een volkomen glad oppervlak. Door klimwax of 'klister' aan te brengen, krijg je de nodige grip. De consistentie van de klimwax varieert naargelang het soort sneeuw en het temperatuurbereik waarvoor de wax is ontwikkeld.


Een hoogwaardige, goed gewaxte langlaufski heeft optimale glijeigenschappen en is geschikt voor verschillende sneeuwsoorten. Het waxen vergt wel enige ervaring.


Ski's met schubben: goede grip, weinig onderhoud

Beginnende skiërs houden van langlaufski's met schubben omdat ze relatief weinig onderhoud vergen. De schubvormige structuur voorkomt wegglijden bij het klimmen, zodat je je niet voortdurend op de klimzone moet afduwen. Toch moet je ook ski's met schubben regelmatig schoonmaken en het oppervlak behandelen. Dit heeft een positieve invloed op het glijvermogen en de levensduur.


Maar zelfs wanneer je ze goed onderhoudt, gaan ski's met schubben tamelijk snel verslijten. Daarnaast bieden ze weinig grip op een bevroren, harde ondergrond. Langlaufski's met stijgvellen zijn een goed alternatief.


Langlaufski's met stijgvellen: de nieuwkomers onder de langlaufski's

Hoewel klimvellen al bestaan sinds de jaren 80, werd de productie ervan lange tijd als te duur beschouwd. Sedert 2010 winnen de ski's met geïntegreerde stijgvellen echter aan populariteit. Langlaufski's met stijgvellen overtuigen door hun uitstekende klimeigenschappen, ook op harde ijzige pistes.


Bij ruwe sneeuw echter zijn ski's met wax of schubben meer aangewezen. Hoewel ski's met stijgvellen gemakkelijker te onderhouden zijn en minder tijd vergen dan gewaxte ski's, moet je ze toch regelmatig onderhouden, anders worden ze snel ijzig. Wanneer de stijgvellen versleten zijn, kun je ze makkelijk vervangen.


VERSCHILLENDE SOORTEN WAX VOOR HET ONDERHOUD VAN LANGLAUFSKI'S

Afhankelijk van de buitentemperatuur en de sneeuwcondities (verse sneeuw, kunstsneeuw, oude sneeuw enzovoort) zijn er verschillende soorten wax voor het onderhoud van langlaufski's. Hoe scherper de sneeuwkristallen, hoe sneller de wax wegslijt tijdens het langlaufen.


In het algemeen is een universele wax geschikt voor een temperatuurbereik van 0° tot -30°C en voor beginnende langlaufers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is skiwax niet alleen bedoeld om langlaufski's te waxen. De glijzone van alle langlaufski's moet regelmatig met een speciale wax worden behandeld. Koude wax wordt bij ski's met schubben of stijgvellen gebruikt om onzuiverheden te verwijderen en om verstopping van de poriën in de klimzone te voorkomen.


Voordat je je langlaufski's in de kelder opbergt, is het een goed idee om de kanten in te smeren met een laagje warme was om ze te beschermen tegen roest en slijtage.


Warme wax

  • Vorm: Gewoonlijk paraffine
  • Eigenschappen: Dringt diep door in de poriën van het belag; bijzonder slijtvast; duurzaam
  • Waxen: Onderhoud van de klim- en de glijzone; waxen van de kanten vóór het opbergen
  • Gebruik: Onderhoud van de klim- en de glijzone; waxen van de kanten vóór het opbergen

Koude wax

  • Vorm: Vloeibaar (vooral als spray)
  • Eigenschappen: Aangebracht op het oppervlak; gemakkelijke en snelle toepassing (ideaal voor op reis)
  • Waxen: Occasioneel verversen van de waxlaag
  • Gebruik: Reiniging en impregnatie

WAXEN VAN DE GLIJZONE: HOE GA JE TE WERK?

Waar de klimzone een apart onderhoud vereist volgens het gebruikte materiaal (stijgvellen, schubben of wax), moeten de glijzones van alle ski's behandeld worden met een speciale warme wax. Breng bij skating langlaufski's een laag glijwax aan op het hele contactoppervlak.


Lijst van benodigdheden

Naast een geschikte warme wax heb je het volgende nodig voor het waxen om de glijzone.
Werkbank of stevige houten tafel
Waxijzer
• Skidrager of schroef voor waxen
• Plastic krabber van ongeveer 5 mm dikte
• Potlood met groeven
• Nylon borstel en eventueel ook bronzen borstel
• Oplosmiddel voor wax


Stapsgewijze instructies voor het waxen van de glijzone

Glijzone reinigen. Of het nu gaat om ski's met wax, schubben, of stijgvellen, het is altijd nodig om eerst alle vuil en waxresten te verwijderen alvorens ze te waxen. Dit doe je met een speciale nylon of bronzen waxborstel. Voor een grondige reiniging van de poriën breng je een laagje hete was aan in plaats van de waxverwijderaar en verwijder je rechtstreeks de nog warme was.
Glijwax aanbrengen. Na het reinigen de verwarmde glijwax aanbrengen en gelijkmatig verdelen. De juiste temperatuur hangt af van het soort wax. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Als je wil, kun je de wax ook koud aanbrengen en daarna laten smelten met het waxijzer. Opgelet: als het waxijzer begint te roken, is de temperatuur te hoog. Net zoals bij het strijken van kleding mag je het ijzer niet te lang op één plek houden om de buitenste laag van je ski's niet te beschadigen.
Laten rusten. Na het aanbrengen en gelijkmatig verdelen van de glijwax, moeten de langlaufski's ongeveer 20-30 minuten afkoelen. Wanneer de wax volledig is uitgehard, ga je over tot de laatste stap in het onderhoud van je ski's.
Wax verwijderen en borstelen. Verwijder eerst de wax uit de basisgroef met een speciaal potlood met groeven. Verwijder tot slot de overtollige wax met een krabber.


LANGLAUFACCESSOIRES VOORBEREIDEN: REINIGEN, WAXEN OF VAPORISEREN?

Langlaufski's met stijgvellen of met schubben hebben een groot voordeel ten opzichte van traditionele gewaxte ski's. Het kost niet veel moeite om de klim- en bindingenzone voor te bereiden.


Klimzone waxen op gewaxte langlaufski's

In tegenstelling tot ski's met stijgvellen of met schubben, die betrekkelijk gemakkelijk te onderhouden zijn, moet je bij waxski's de glijzone en de klimzone voorbereiden. Hiervoor kun je een speciale harde wax gebruiken (bij temperaturen onder nul) of klister (bij temperaturen boven 0°C en in natte sneeuw).
Reinigen : verwijder waxresten met een oplosmiddel en een spatel.
Schuren : verwijder oneffenheden in de klimzone met schuurpapier
Waxen: breng basiswax of klister aan.
Laten rusten: laat de wax afkoelen (10 minuten)
Schuren: strijk de harde wax met een waxijzer of breng klister aan in visgraatvorm (de groeven moeten vrij blijven van klister).
Opvullen: wrijf de harde wax in met een waxstop of kleef de klister.


Reinigen van de klimzone bij ski's met schubben of met stijgvellen

In de regel is de klimzone van ski's met stijgvellen gemaakt van mohair, dat uiterst vuilafstotend en gemakkelijk te onderhouden is. Daarom hoef je langlaufski's met stijgvellen maar zelden grondig te reinigen. Resten van klister en klimwax kunnen echter op de piste achterblijven en aan de ski's blijven kleven. Je kunt deze waxresten verwijderen met een oplosmiddel. Let wel op dat je de lijm van de stijgvellen niet mee oplost. Vervolgens moeten de stijgvellen geïmpregneerd worden met een vloeibare wax zonder oplosmiddel.


Hetzelfde geldt voor het onderhoud van langlaufski's met schubben. De vloeibare wax voorkomt dat de klimzone vervuild raakt en zo zijn grip verliest.


ONDERHOUD EN ACCESSOIRES LANGLAUFEN BIJ DECATHLON

We hebben al wat je nodig hebt voor het onderhoud van je langlaufski's: van warme en vloeibare wax tot handige schroeven voor waxen. Kortom, bij DECATHLON vind je alle nodige accessoires voor een geslaagd langlaufseizoen. Naast skitassen om je ski's en stokken in op te bergen, hebben we ook coole ski-rugzakken om je langlaufschoenen en al wat je nodig hebt voor een dag op de piste mee te nemen.


FAQ


Waarom moet je je langlaufuitrusting waxen?

Het is met het blote oog moeilijk te zien, maar het oppervlak van een langlaufski is niet helemaal glad, maar bestaat uit vele poriën. Door de wrijving tussen de sneeuw en de ski's ontstaat een dun laagje water dat de poriën kan binnendringen en de glij-eigenschappen van de ski's kan aantasten. Om dat te vermijden moet je de glijzone van de ski's regelmatig waxen. De waterafstotende wax sluit de poriën, waardoor de glijeigenschappen van de ski's behouden blijven.


Hoe ga je te werk om je langlaufski's te waxen?

Om de waxlaag op langlaufski's te verversen, begin je met de glijzone te reinigen. Breng vervolgens een laag warme wax aan met behulp van een waxijzer. Zodra de wax volledig is afgekoeld, verwijder je overtollige waxresten met een krabber. Daarna borstel je de ski's met een nylon of koperen borstel.


Bij waxski's moet je naast de glijzone ook de klimzone waxen. Gebruik ook een koude wax om de waxlaag af te koelen indien nodig Dit beschermt ook de klimzone van ski's met stijgvellen of met schubben tegen aantasting en andere omgevingsinvloeden.


Wanneer en hoe vaak moet ik mijn langlaufuitrusting waxen?

Dit moet met regelmatige intervallen worden gedaan. Zeker wanneer het oppervlak van de ski's oneffenheden begint te vertonen. Als je vaak op extreem koude of harde sneeuw gaat langlaufen, moet je de waxlaag vaker verversen dan wanneer je op verse, natte sneeuw skiet.


Vergeet ook niet je ski's nog een laatste keer te waxen voor je ze aan het einde van het seizoen wegbergt.


Wat is de beste wax voor je langlaufski's?

De keuze van de juiste skiwax hangt af van de temperatuur, het oppervlak en het soort ski (gewaxt, met stijgvellen of met schubben). We helpen je graag bij de aankoop van de geschikte warme of koude wax voor de verzorging van je langlaufski's, hetzij online, hetzij in een DECATHLON winkel bij je in de buurt.

Laat ze kiezen