Wat zijn circuskunsten?

WAT ZIJN CIRCUSKUNSTEN?

Wie circus zegt, zegt clowns, paarden en dressuur, jongleren en trapezewerk. Maar wist je ook dat circuskunsten een echte sport en hobby kunnen zijn? We vertellen je er alles over!

Als je aan 'circus' denkt, dan zie je meteen een grote tent voor je, met clowns, acrobaten, slangenmensen, illusionisten en knappe dames die in een doos doormidden worden gezaagd! Het is een moment waarop de tijd stilstaat en waar de emotie de overhand neemt op de rede. En ik durf erom te wedden dat ieder van ons ooit een circusvoorstelling zag die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. Als sport zijn de circuskunsten heel wat minder bekend. En dan zijn wij er om je uit te leggen wat ze precies inhouden :D

Circuskunsten? Wasda??

Circuskunsten, wat is dat juist?

Iedereen kent het traditionele circus, maar het moderne circus is nog heel wat minder bekend. Het gaat dan over een circusspektakel waarin verschillende artistieke genres worden gecombineerd. De nadruk ligt daarbij niet op het tonen van ongelooflijke circusacts, maar op het weergeven van geavanceerde artistieke prestaties.

Het is daarbij even artistiek als het traditionele circus, maar het kan ook worden gezien als een sportdiscipline. Daarom bestaan er ook nationale federaties van circusscholen, en kun je het leren in een club, een vereniging, op school.... en zelfs thuis. On parle alors des arts du cirque.

In deze circuskunsten vind je talrijke sportieve en artistieke activiteiten die je kunt onderverdelen in 3 grote disciplines:

 • Circuskunsten? Wasda??

  Jongleren

  Jongleren is een oefening waarbij je objecten opgooit, opvangt en weer opgooit, op een continue en vloeiende manier. Dat kan met heel veel verschillende objecten, zoals ballen, ringen, kegels, Chinese borden of met een diabolo, een jojo of een flowerstick.

 • Circuskunsten? Wasda??

  Evenwichtskunsten

  Evenwichtskunsten zijn een typische discipline in de circuskunsten. Je daagt er de zwaartekracht uit en voert allerlei indrukwekkende poses uit voor de toeschouwers. De acrobaat kan daarbij gebruik maken van circusaccessoires zoals stelten, pogosticks, pedal go's of zelfs eenwielers!

 • Circuskunsten? Wasda??

  Acrobatie

  Grondacrobatie is een van de oudste disciplines uit de circuswereld. De acrobaten gebruiken hun lichaam om op grond hun kunsten te tonen (lenigheid, sprongen, evenwichtsoefeningen, piramide-oefeningen). Bij luchtacrobatie tonen de acrobaten hun oefeningen vanop hoogte. Er kunnen verschillende luchttoestellen worden gebruikt, zoals hoepels, touwen, trapezes en doeken.

Waarom circuskunsten?

Circuskunsten? Wasda??

Een discipline die je verbeelding stimuleert

Het circus houdt het midden tussen kunst en sport, en vraagt veel verbeeldingskracht. Ook esthetiek neemt een belangrijke plaats in: het spektakel moet de kijkers verbluffen door zijn schoonheid. Dat geldt natuurlijk voor alle circusdisciplines. Als circusartiest zul je ook waarden als zin om te experimenteren, voorzichtigheid en ambitie ontwikkelen.

Een zeer complete discipline

Doordat activiteiten als evenwichtskunst, jongleren en acrobatie zo divers zijn, is het circus ook een bijzonder complete sport. Met deze oefeningen ontwikkel je namelijk zowat je hele lichaam. Evenwicht, handigheid, kracht, lenigheid.... Maar da's niet alles! Je leert ook naar je lichaam te luisteren en te kijken hoe je precies beweegt, om zo risico's te beperken. Je grenzen verleggen: ja graag, maar in veiligheid! 

Een educatieve discipline

Voor de jongste artiesten biedt het circus bovendien ongekende educatieve mogelijkheden! Daarom wordt het ook zo vaak op school beoefend, in het kader van een educatief project. De kinderen werken samen aan een mooi spektakel en verleggen op die manier hun grenzen, ze leren met stress omgaan en ze leren geduld te hebben. En doordat ze met iets gemeenschappelijks bezig zijn, bouwen ze ook aan hun teamgeest.

Circuskunsten? Wasda??

Waar in België?

Ben je gebeten door de circusmicrobe, wil je later bij het Cirque du Soleil gaan of wil je je kinderen laten kennismaken met circuskunsten? In België kan het allemaal. Wist je trouwens al dat het Leuvense Circus in Beweging een van de grootste circusscholen van Europa is? Naast die gerenommeerde internationale school zijn er in België nog bijna 45 ander scholen, centra en verenigingen (23 in Wallonië en Brussel en nog een twintigtal andere in Vlaanderen). Om een circusschool te vinden hoef je dus alleen maar naar de site van de Federatie te gaan of het even na te vragen in je stad of gemeente. Er is er sowieso eentje in de buurt.

Aarzel niet om de sprong te wagen! De circuswereld heeft heel wat geheimen voor je in petto. Heb je nog vragen over de circuskunsten? De circusmensen bij Decathlon geven je met veel plezier een antwoord.
En dan nu: de ring in! Showtime!

DE WERELD VAN DE CIRCUSKUNSTEN

Wat is balanceren?

Wat is balanceren?

Balanceren wordt gedefinieerd als de kunst om je evenwicht te bewaren. Deze discipline van de circuskunsten kan overal worden beoefend, zelfs thuis.