header-inruimen-golftas

Hoe je golftas indelen?

Om geen tijd te verliezen op de fairway en je volledig op je swing te kunnen concentreren, moet je absoluut een goed voorbereide tas hebben!

Golf is een precisiesport, dus laat je tas geen slagveld zijn. Als je enkele minuten verspilt aan het zoeken naar een accessoire of je clubs maar nauwelijks uit de tas kunt krijgen, is het moeilijk om je aandacht bij het spel te houden. Volg daarom onze tips voor de beste verdeling van het gewicht en een optimale toegankelijkheid van je spullen.

Heb jij een vooruitziende blik of speel je graag lichtbepakt?

Vergeet niet om voor je vertrek goed naar het weer te kijken. Zo weet je of je een paraplu, regenkleding of warme kleding (windjack, muts, handschoenen) mee moet nemen of dat je juist zonnebrandcrème, een pet of extra water moet voorzien.

De basisuitrusting

Om altijd in goede omstandigheden te kunnen spelen en eenmaal op de golfbaan niet voor verrassingen te komen te staan, moet je altijd ballen, water, tees (oefentees en voor op de baan), iets te eten en ball markers meenemen.

club-100-checklist-wedstrijd

Clubs

Om gemakkelijk bij elk van je clubs te kunnen en te voorkomen dat ze tijdens het wandelen tegen elkaar botsen, zijn golftassen ingedeeld in verschillende vakken, ook wel "dividers" genoemd. Plaats de families bij elkaar, zo zijn de clubs niet alleen beter verdeeld naar gewicht, maar vooral ook naar shaftlengte. Zet bijvoorbeeld je driver, hout en hybrides bovenin de tas. Plaats je irons in het midden, en vul de tas onderin met je wedges en putter. Vaak is er zelfs een apart vak voor de putter, maak daar zeker gebruik van. Bescherm je clubs, vooral je driver en houten, met club covers of sokken.

De accessoires

Denk bij het inruimen van je accessoires eerst aan de voorwerpen die je in de vakken van je tas kunt steken. 

tour 900

Ballen

Verdeel je ballen over drie vakken: de huidige bal in het vakje waar je het gemakkelijkst bij kan, nieuwe ballen in een tweede vakje en, ten slotte, oude ballen in het derde vak.

handschoen-checklist-wedstrijd

Handschoen

Berg je golfhandschoen plat op in je tas. Kies ook hier weer voor het vak waar je het gemakkelijkst bij kan, zodat je niet na elke slag je hele tas hoeft te doorzoeken. Tijdens het spelen kan je je handschoen aan het klittenband op de tas hangen. 

tee-checklist-wedstrijd

Tees

Berg je tees in een eigen vak of samen met de ballen op, zo voorkom je dat ze andere voorwerpen bekrassen of beschadigen.

afstandsmeter-checklist-wedstrijd

Afstandsmeter

Golftassen hebben een apart vak voor je afstandsmeter, zodat je er tijdens het spel gemakkelijk bij kunt. Vaak gaat het om een elastisch netje of een vak met een magnetische sluiting, zodat je niet elke keer met de rits hoeft te prutsen. Let erop dat je hier geen andere accessoires bijsteekt die de lens kunnen beschadigen.

Water en iets te eten

Golftassen hebben genoeg ruimte om er ook wat eten en drinken in mee te nemen, maak hiervoor zeker gebruik van het koelvak. Houd voor de hoeveelheid rekening met het tijdstip waarop je gaat spelen; golf je rond etenstijd, neem dan wat extra mee. Denk ook aan een snack om tussen je slagen op te knabbelen, om het beruchte dipje bij hole 12 te voorkomen.

Persoonlijke spullen

Je telefoon, autosleutels of bril kan je in het met fluweel gevoerde vakje opbergen. Dat voorkomt niet alleen krassen door contact met andere accessoires, je hoeft dan ook niet alle vakken te doorploegen op zoek naar je sleutels.  

Aan de buitenkant

Plaats de accessoires die je regelmatig nodig hebt aan de buitenkant van de tas. 

handdoek-checklist-wedstrijd

Handdoek en clubborstel

De handdoek kan twee functies hebben: om je clubs mee af te vegen, of om jezelf mee af te vegen. Neem daarom twee handdoeken mee: eentje aan de buitenkant, om het clubblad mee schoon te maken en gras en aarde mee te verwijderen, en een binnenin, om transpiratie of regen mee af te drogen.

paraplu-checklist-wedstrijd

Paraplu

De paraplu kan je in de koker aan de zijkant van je tas steken. Zo kan je er gemakkelijk bij, wel zo aangenaam als de regen begint te vallen!

Vergeet niet om het gewicht gelijkmatig over beide kanten van de tas te verdelen, zo voorkom je dat je rug uit balans raakt. Als je nog wat plaats over hebt, kan je een windjack of trui meenemen. Door je tas zorgvuldig in te ruimen, ben je efficiënter op de baan en heb je meer tijd om je swings voor te bereiden. Vergeet niet dat "eenvoud" het sleutelwoord is bij organisatie.

Als je geen zin hebt om je tas te dragen, maar wel gemakkelijk bij alle spullen wilt kunnen die er in zitten, is de enige oplossing om een caddie in te huren! Geniet ervan!

Deze tips zullen je misschien ook interesseren

De juiste uitrusting kiezen om te starten met golf

De juiste uitrusting kiezen om te starten met golf

Start je met golf? Neem een kijkje in onze checklist met zaken die je zeker nodig zult hebben als je je eerste stappen op de golfbaan wil zetten.

Hoe onderhoud je je golftrolley?

Hoe onderhoud je je golftrolley?

Hoe zorg je ervoor dat je golftrolley zo lang mogelijk met je meegaat? Volg deze tips!

thumbnail-outfit-regen-golf

Hoe kies je je golfoutfit voor regenweer?

Wordt er zacht weer met regenbuien voorspeld? Hangt er regen in de lucht? En toch heb je zin om te gaan golfen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je droog blijft terwijl je speelt!

Hoe kies ik een golfkarretje

Hoe kies ik een golftrolley?

Ontdek onze tips om je te helpen bij het kiezen van jouw golfkarretje.

golf spelen oefeningen spelvormen

Wat zijn de belangrijkste spelvormen in het golfen?

1-tegen-1 of in team, golfen kun je op heel wat verschillende manieren zodat het nooit saai wordt! Stroke Play, Match Play, Foursome, ... Zeggen deze termen je helemaal niets? Ontdek de regels en daag je vrienden uit voor een wedstrijdje op de green.

Handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Waar moet ik staan op? Wanneer moet ik spelen? Wat moet ik doen als mijn bal in het water valt? Ontdek de basisregels met onze zeven eenvoudige en handige weetjes.

De juiste uitrusting voor beginnende golfers

Je fysieke paraatheid bij golf, een belangrijk gegeven

Golfen, dat is toch gewoon gezellig over een golfbaan kuieren? Wel ... niet helemaal. Ook golfers moeten over een goede fysieke conditie beschikken om ervoor te zorgen dat elke slag doeltreffend is. Netjes. En mooi... Een goede basisconditie is dan ook een must.

Golf kit kinderen Decathlon

Hoe kies ik een set golfclubs voor kinderen?

Ontdek onze tips om een aangepaste set golfclubs voor je kind te kiezen.

Hoe kies ik mijn golfclub?

Hoe kies ik mijn golfclub?

De keuze van een golfclub hangt af van hoe ver je van de green bent. Tussen de tee en de green, zijn er over het algemeen 3 tot 5 slagen te maken. Om de green te bereiken, heeft de golfer maximaal 14 clubs in zijn tas. Elke hole heeft een afstand en een bijbehorend traject