HOE KIES JE HET JUISTE WAKEBOARD?

Hier vind je enkele tips om steeds het juiste wakeboard onder je voeten te hebben.

WAKEBOARD

Wakeboarden is deze zomer echt een trend! Sommigen beginnen met wakeboarden achter een bootje, anderen verkiezen een kabelbaan die ook waterskiërs gebruiken. Vind je het moeilijk om het juiste materiaal te kiezen om vooruitgang te maken, zonder dat je er veel aan hoeft uit te geven? Ontdek hier enkele antwoorden op je vragen, en een praktische gids om de juiste plank te kiezen.

VERSCHILLENDE STIJLEN

wakeboard

Er zijn drie types planken:

Het bootboard: stijf, met vinnen en channels voor de golven
Planken die exclusief achter een sleepboot worden gebruikt bestaan meestal uit polyurethaanschuim. Ze zijn stijver omdat ze ontworpen zijn om de golven te weerstaan, en ze hebben meestal vinnen en kanalen die je 'channels' noemt: diepe groeven in de onderkant van de plank die je een betere grip geven. Ze zijn echter niet geschikt voor een park met modules.

Het board pure park: flexibel en speciaal ontworpen voor modules
Deze planken bestaan meestal uit hout en worden gebruikt voor wakeboarden met een kabelbaan. Ze zijn soepeler dan boards in schuim. Dit noemen we de flex van een plank, de heilige graal voor alle riders. Nog een kenmerk van deze planken is de 'grind base', een speciale bekleding waarmee je op en over de obstakels kunt springen en glijden.

Het hybride board: halfstijf met verwijderbare vinnen en geschikt voor modules.
Sommige merken bieden deze hybride modellen aan voor mensen die nog twijfelen. Ze hebben verwijderbare vinnen maar meestal minder flex. Deze planken zijn dus ook geschikt voor modules dankzij hun 'grind base'.

DE JUISTE MAAT

De juiste maat van wakeboard kiezen is niet gemakkelijk, maar geen nood: bij het wakeboarden is het echt niet de grootte die telt! Sommige mensen beginnen liever met een kleine plank om gemakkelijker hun bewegingen uit te voeren, anderen kiezen voor een grotere, met meer stabiliteit. Uiteindelijk kun je met elk wakeboard vooruitgaan, hoe groot of klein het ook is. Dit is een kleine maatwijzer, om een idee te krijgen. Deze waarden zijn puur indicatief.

BINDINGEN, STANCE EN HOEKEN

De aankoop van een plank is slechts de eerste stap in je grote avontuur. Daarna moet je er ook nog bindingen voor kopen. Ook hier heb je heel veel keuze: open of gesloten, klittenband of veters, verwijderbare binnenschoen enz. Kies steeds voor een binding die stevig en comfortabel aan je voet zit. De 'stance' is een essentieel element om een goed gevoel en een goede controle te hebben. Dat is de afstelling waarmee je de afstand tussen je voeten op de plank bepaalt. De meeste riders kiezen voor een 'mini stance' die hun natuurlijke houding benadert, maar sommige pioniers hebben liever een 'wide stance', waarbij hun voeten verder uit elkaar staan. Wat betreft de hoek van je voeten kies je het beste voor een symmetrische afstelling type 15-15, waarbij je heel eenvoudig in beide richtingen kunt glijden. Het is een afstelling waarbij je in een V-vorm staat, en die je eerste draaibewegingen vergemakkelijkt. Deze afstellingen kun je oneindig veel veranderen, waardoor je dus volledig vrij bent om de stance en de hoeken naar believen aan te passen.

Hoe kies je het juiste wakeboard?

Je hebt wat richtlijnen gekregen om de plank te kiezen die het beste bij je past, nu kun je gaan uitproberen! Vele waterskicentra organiseren ook 'board tests' met verschillende merken, om hun publiek nieuw materiaal te laten ontdekken. Die open dagen zijn dus de ideale manier om dingen te testen voordat je ze koopt. Ben je bang om een slechte keuze te maken? Onthoud dan dat er geen slechte boards zijn, en dat doorzettingsvermogen sowieso je grootste bondgenoot is op het water!