HOE KIES JE EEN HARNAS VOOR WINDSURFEN?

Windsurfen is een heel toegankelijke sport, waarbij je over het water glijdt en vooruit geduwd wordt door de wind. Het materiaal dat we je voorstellen is zowel geschikt voor beginners als voor surfers die vooruitgang willen maken. Sensatie gegarandeerd!

windsurfen-tribord-trapeze

Een surftrapeze kies je volgens 3 criteria: je niveau, het gebruik en je lichaamsbouw.

VOLGENS JE NIVEAU

De trapeze is gemaakt om de trekkracht van het zeil over te brengen op je bekken, om zo je armen te ontlasten en je rug en je lendenwervels te ondersteunen. Als je vaak surft moet je een comfortabele trapeze kiezen die veel steun biedt.

Zittrapeze

ZITTRAPEZE

Om jezelf te verbeteren. Een zittrapeze heeft riemen die je onder je zitvlak doet waardoor je een quasi zittende houding aanneemt. Je billen worden ondersteund en de haak zit vrij laag (dichter bij je zwaartepunt).

Heuptrapeze

HEUPTRAPEZE

Om te wennen aan een harnas is een heuptrapeze ideaal. Je trekt 'm aan rond je middel (dus zonder riemen onder je zitvlak) en de haak zit vrij hoog, waardoor je je gemakkelijker kunt losklikken van het zeil. Deze modellen zijn vrij stijf.

VOLGENS HET GEBRUIK

Zittrapeze

De zittrapeze gebruik je bij longboards, slalom Race of freeride, met krachtige zeilen. De haak zit laag.

Heuptrapeze

De heuptrapeze heeft geen riemen onder je zitvlak, je gebruikt hem bij funboards of in de golven. Hij is geschikt voor minder krachtige zeilen. Navigeren doe je dan ook meer in rechte lijnen.

VOLGENS JE LICHAAMSBOUW

Trapeze

De keuze voor een trapeze hangt ook af van je lichaamsbouw. Er bestaan verschillende maten: S, M, L. Respecteer deze maten en neem de tijd om ze uit te proberen, zodat je trapeze optimaal werkt en comfortabel zit.

trapezelijnen

Het is ook belangrijk om de juiste keuze te maken in trapezelijnen, die je harnas verbinden met je zeil. Ook hier bestaan er verschillende maten: 24 cm, 26 cm, 28 cm. Als je nog niet veel ervaring hebt kies je best vrij lange lijnen, die je kunt verkorten naarmate je ervaring opdoet. Na verschillende surfsessies kun je je lijnen naar believen bijstellen (meer naar achteren of naar voren op je wishbone, en volgens de hoogte waarop je je wishbone op je mast hebt vastgezet).