Hoe loop je 5 km zonder stoppen?

Hoe loop je 5 km zonder stoppen?

Wil jij een toegankelijke afstand lopen? 5 km lopen is een mooi doel om naartoe te werken. Als beginner is het een ideale afstand om binnen een aantal weken trainen resultaat te zien. In dit artikel kom je alles te weten over het lopen van 5 km. Hoe je jouw eerste stappen zet, hoe lang je loopt over 5 km en welke wedstrijden je kunt meedoen.

Je eerste stappen

Ben jij ook helemaal enthousiast geworden om te gaan lopen? Dat begrijpen we heel goed, het is de ideale sport als het om vrijheid en conditie gaat. Als je nog geen stappen hebt gezet in het lopen, dan raden we je aan om eerst rustig te beginnen. Ga er niet vanuit dat je in één keer of een paar keer trainen 5 km kunt lopen. Dat wil je niet voor zowel je spieren als je gewrichten. Door te snel te willen gaan, belast je je lichaam te zwaar en heb je meer kans op blessures. Begin daarom eerst bij de basis en bouw vanuit daar verder op. Speciaal voor beginnende lopers hebben we een schema voor beginners samengesteld in onze Decathlon Coach-applicatie. Ga hiermee aan de slag voor je 5 km.

Waarom train je best met een loopschema? Om twee belangrijke redenen. Reden één is dat je met een schema je conditie op een goede manier kunt opbouwen. Reden twee is dat je je lichaam rustig kunt laten wennen aan de inspanning, zodat je blessures voorkomt. In het begin is het dan ook belangrijker om de tijd vol te maken dan om afstand af te leggen. Je zal denken dat je veel meer aankan, maar pak het liever rustig aan om goed op te bouwen dan dat je te snel wil gaan en je je lichaam overbelast.

Samen trainen als motivator

Vind je het lastig om jezelf te motiveren en de deur uit te gaan om te gaan trainen? Loop dan samen, niet alleen! Door samen met iemand te lopen heb je een extra stok achter de deur om je doelen te behalen. Dat kan in groepsverband, of in duo. Zoek een vriend, vriendin, familielid, collega of kennis op die ook de uitdaging wil aangaan om te (beginnen) lopen. Spreek af wanneer jullie samen gaan trainen. Het is veel lastiger om een afspraak met iemand anders af te zeggen, dan een afspraak met jezelf. En je zal zien, je zal vaker gaan lopen. Ook wanneer het mooie weer niet van de partij is.

Hoe lang train je voor 5 km?

Hoe lang doe je erover om 5 km te kunnen hardlopen?

Nu je weet hoe je begint en hoe je voor de 5 km traint, wil je natuurlijk ook weten hoe lang je moet trainen om 5 kilometer onafgebroken achter elkaar te kunnen lopen. Dat is afhankelijk van je basisconditie en hoeveel loopervaring je al hebt. 

Als je net bent beginnen lopen, dan is 5 km lopen in 12 weken  een mooi doel. Train in ieder geval minimaal 2 keer per week en zorg voor voldoende rust tussendoor. Daardoor voorkom je blessures en zie je progressie. 

Ook kun je als beginner één keer in de week een andere sport beoefenen waarbij je hartslag omhoog gaat, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of skaten. Hierbij belast je niet dezelfde spieren als tijdens het lopen, maar train je wel je conditie. Met ons loopschema voor de 5 km train je 3 keer per week voor 12 weken. Heb je al wat meer ervaring of is je conditie goed op peil, dan kan je de afstand ook in een kortere trainingstijd behalen. Door regelmatig te trainen zal je in ieder geval steeds sneller worden.

5 km hardlopen wedstrijden

In welke wedstrijden kun je 5km lopen?

Bij veel loopwedstrijden kun je zelf je afstand kiezen. Bij de meeste wedstrijden wordt een afstand van 5 km

Deze wedstrijden betekenen sfeer en veel publiek om je aan te moedigen. Bovendien krijg je extra motivatie vanaf je een borstnummer krijgt om op te spelden. Om nog maar te zwijgen van te lopen in een grote groep.

Nog niet klaar om je in te schrijven voor een jogging? Geen probleem, train gewoon verder op je eigen tempo. Ook dat is het mooie aan lopen: jij bepaalt zelf waar en wanneer je je doelen tracht te behalen.

Succes en vooral veel plezier tijdens je trainingen! Dat is nog altijd het allerbelangrijkste om je doelstellingen te kunnen behalen.

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

Moet je vaker lopen om ook sneller te kunnen lopen? Niet per se. Ontdek onze 5 tips die je zullen helpen progressie te boeken.

Een marathon voorbereiden in 9 weken met Decathlon Coach: de wedstrijd

Een marathon voorbereiden in 9 weken met Decathlon Coach: de wedstrijd

Een marathon voorbereiden, dat neem je best niet te licht op. We rekenen op de app Decathlon Coach om ons doel te bereiken: een marathon lopen onder de 3.30 uur in 9 weken! Hier lees je het verslag van de wedstrijd.

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die ontworpen zijn voor hardlopen!

teaser

Hoe word je een betere loper zonder te lopen?

Nee, je wordt geen betere loper door in je zetel te zitten. Maar je kan wel degelijk een betere loper worden zonder te lopen. Met name door je aan andere sporten te wagen! Zwemmen, pilates en fietsen zijn drie sporten die je aanvullend op je looptrainingen kan uitvoeren. We zetten de voordelen even op een rijtje!