Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

Hoe leer je sneller lopen? 
Onze 5 tips

Moet je vaker lopen om ook sneller te kunnen lopen? Niet per se. Ontdek onze 5 tips die je zullen helpen progressie te boeken.

Moet je vaker lopen om sneller te lopen? Alles hangt af van de intensiteit van je trainingen. Ga je al drie keer per week lopen? Dan moet je misschien vooral ... anders leren lopen. En vooral goed rusten tussen de verschillende sessies. 

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

1. Regelmaat om progressie te boeken

In je eerste week 5 keer gaan lopen om nadien 2 weken "vakantie" te nemen, dat werkt natuurlijk niet. Lopen is een uithoudingssport die de nodige regelmaat vereist.

Om resultaten te zien is drie keer per week lopen met voldoende variatie in intensiteit al een erg goede basis. 

2. Goed recupereren tussen de sessies

Als we uitgaan van een basis van 3 loopsessies per week, probeer dan best wel te vermijden dat je twee dagen na elkaar loopt. Idealiter las je tussen twee loopsessies telkens een rustdag in.

Om beter te recupereren, denk je best ook aan een betere "levenshygiëne". Na een intense sessie neem je best een recuperatiedrankje met Whey-proteïnen om je spieren weer te laten herstellen.

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

3. Buikspieroefeningen en looptechniek

Om sneller te leren lopen, moet je niet alleen ... lopen. Korte sessies buikspieroefeningen zorgen ervoor dat je houding tijdens het lopen verbetert en dat je minder snel blessures zal oplopen. Hetzelfde geldt voor spiervestevigingsoefeningen. Die zorgen er dan weer voor dat je aan kracht wint.

Tot slot heb je nog oefeningen voor je "looptechniek", waarmee je je bekken op een rechte lijn houdt (ook de buikspieroefeningen helpen hierbij!). Deze oefeningen zorgen ervoor dat je een betere en krachtigere voetafrol en -afzet krijgt. En dus dat je sneller en langer kan lopen.

4. "Intervallekes" en fartlek

Om sneller te lopen volstaan jammer genoeg de "chille" loopsessies niet langer. Je zal hoe dan ook intervaltrainingen moeten inlassen met vooraf bepaalde duurtijden (bijvoorbeeld 30" snel, 30" trager).

Indien je geen horloge met chronometer hebt, zijn fartlek sessies ook altijd een optie. Hierbij ga je zelf versnellen en vertragen op eigen initiatief, en wanneer je er zelf zin in hebt. Van de brug tot aan die gele auto, tussen twee straatlantaarns, tot op de top van het bergje ...

Hoe leer je sneller lopen? Onze 5 tips

5. Niet té snel willen gaan

Euh ja, het klinkt misschien stom, maar om sneller te lopen, mag je niet ... te snel gaan. Als je momenteel 1 keer per maand loopt, schakel dan niet meteen over naar drie sessies per week. Als je vandaag aan 8 km/u gemiddeld loopt, las dan niet meteen intervaltrainingen in aan 16 km/u. Bouw progressief op, en luister vooral naar je lichaam. Dan komt alles goed!

Samengevat

1. Regelmaat om progressie te boeken
2. Goed recupereren tussen de sessies
3. Buikspieroefeningen en looptechniek
4. "Intervallekes" en fartlek
5. Niet té snel willen gaan

Een coach onder de hand nemen of jezelf inschrijven bij een loopclub zorgt ervoor dat je niet de fouten zal maken die je motivatie kunnen doen afnemen. Een MAS-test (Maximale Aerobe Snelheid) helpt je ook om je fysieke capaciteiten beter te leren kennen en dus te verbeteren.

Canicross

Canicross: sneller lopen dankzij je hond

Canicross is een sport die is overgewaaid uit Canada. Het is een leuke manier om samen met je hond te lopen, en een veeleisende uitdaging waarbij je niet enkel je conditie traint in duo, maar ook je onderlinge band versterkt.

Hoe fiets of loop je veilig in het donker?

Hoe fiets of loop je veilig in het donker?

Wat heb je allemaal nodig om veilig te lopen of te fietsen in het donker? We leggen je alles uit!

Lopen in de winter: 10 tips tegen de kou

Lopen in de winter: 10 tips tegen de kou

Hardlopen heeft als voordeel dat het een verwarmend effect heeft op je lichaam. Hier zijn 10 tips om de kou te trotseren.

Hardlopen: drie tips om geïrriteerde tepels te vermijden

Hardlopen: drie tips om geïrriteerde tepels te vermijden

Heel wat hardlopers hebben er last van: irritatie aan de tepels. Wat een leuk loopje had moeten worden, kan zo algauw veranderen in een echte marteling.

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van Amaury Paquet

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.