mijn marathon? niet helemaal wat ik voor ogen had

Het is toch met het nodige zelfvertrouwen dat ik aan de start van de marathon van Vilnius sta. Ik heb uiteindelijk toch echt goed getraind. Ik ben een competitiebeest, en ben klaar om te vechten met mijn doel in het achterhoofd. 3u30 ... Maar ik had al snel begrepen dat ik dat doel niet zou halen.

Préparer un marathon en 9 semaines avec Decathlon Coach: course et impressions

Mijn voorbereiding werd op het einde een beetje verstoord door een contractuur in mijn rechterdij. Maar het is toch met het nodige zelfvertrouwen dat ik aan de start van de marathon van Vilnius sta. Ik heb uiteindelijk toch echt goed getraind. Ik ben een competitiebeest, en ben klaar om te vechten met mijn doel in het achterhoofd. 3u30 ... Maar ik had al snel begrepen dat ik dat doel niet zou halen. 3u54'03" is mijn officiële tijd. Ver van waar ik op gehoopt had. Maar nadat ik alle emoties 4 uur lang heb moeten overwinnen, sta ik toch met de glimlach (en met een opkomende kramp) aan de aankomst. Ik probeer jullie het verhaal van mijn wedstrijd te vertellen. Het verhaal van een marathonner die nog niet uitgepraat is met die mythische afstand van 42,195 kilometer.

KM 0

Het is de derde keer dat ik aan de start sta van een marathon, en toch ben ik nog steeds zo 'excited' dan bij de eerste. De trails met onmenselijk veel kilometers en verschrikkelijke hoogteverschillen zijn de laatste jaren toegenomen, maar een marathon, die 42195 meter op de weg, blijft toch een mooie uitdaging.

KM 3 - 4’50’’ per km

Het voordeel van aan een "kleine" marathon deel te nemen, is dat de opstoppingen aan het begin haast niet aanwezig zijn. Ik heb meteen een goed ritme te pakken (een beetje sneller dan voorzien). De eerste kilometers gaan vrij vlot. Ik laat mijn vriend Maxime gaan. Hij focust ook op de 3u30, maar ik hoop hem later weer te kunnen inlopen.

KM 13 - 4’40’’ per km

Alles ging goed. Ik was op mijn gemak, en ik concentreerde me op mijn ademhaling. Maar er was maar 1 klein bultje nodig om me te doen inzien dat ik vandaag niet de benen had om mijn doel te bereiken. Ik had het gevoel dat ze elk meerdere tonnen wogen. Verschrikkelijk! En ik heb nog 29 km te gaan.

KM 19 - 5’23'' per km

Ik heb jullie nog iets niet verteld. Maar in Vilnius lopen de deelnemers van de marathon en de halve marathon door elkaar in het begin. Na 18,4 km - ik herinner het mij nog goed - slaan de lopers van de halve marathon af naar links, richting de kathedraal van Vilnius ... Even kwam het in me op om me bij hen aan te sluiten, maar hiervoor was ik niet gekomen dus ging ik gewoon rechtdoor verder.

Préparer un marathon en 9 semaines avec Decathlon Coach: course et impressions

Alles ging goed. Ik was op mijn gemak, en ik concentreerde me op mijn ademhaling. Maar er was maar 1 klein bultje nodig om me te doen inzien dat ik vandaag niet de benen had om mijn doel te bereiken.

KM 22 - 6’18’’ per km

Ik stond op instorten, maar toch deed ik mijn uiterste best om toch min of meer in mijn ritme te blijven tot aan het punt van de halve marathon (dat behaalde ik na 1u46'27"). In de wetenschap dat er een mirakel nodig was om dit ritme te kunnen vasthouden. En mirakels in een marathon, die bestaan niet ... Na de passage van de halve, werd ik toch wat zenuwachtig. Heb ik hiervoor zo hard getraind?

KM 28 - 5’49’’ per km

Wanneer je je doel voelt wegzakken, wanneer je je helemaal alleen voelt in de 'middle of nowhere', gaan er diverse gedachten door je hoofd. Een vraag die ik me vraag stelde, was "Wat doe ik hier eigenlijk?". Gelukkig heerst er ook een zekere solidariteit tussen de lopers. Een man die me passeerde, riep "You look good, keep the pace!". Ik geloofde het maar heel even. De 'Ironman'-tattoeage op de rechterkuit van mijn gloednieuwe supporter verdwijnt al snel uit mijn gezichtsveld ...

KM 31 - 6’49’’ per km

Je oorspronkelijke doel opgeven, betekent ook nieuwe doelen stellen onderweg. Vanaf hier mik ik op een eindtijd onder de 4 uur. Ik wou absoluut de grens van 30 km halen vooraleer ik me een paar honderden meters wandelen cadeau deed. Rondom mij gaat het al niet veel beter. Ik zie deelnemers wankelen, anderen hebben krampen. Het is wreed, maar dat geeft je wel nieuwe moed. Uiteindelijk gaat het bij mij dan toch niet zo slecht precies ...

KM 42 - 5’47’’ per km

Le 12 laatste kilometers lijken oneindig. Maar ik geef je een primeur: elke stap, zelfs een onstabiele op de lokale keitjes in het centrum, brengt je dichter bij de aankomst. Maxime, die heb ik natuurlijk niet meer teruggezien. Het bord van de 40 km is een eerste opluchting. De finish komt dichterbij. Je ziet aan het volk langs de kant dat je richting de laatste meters gaat. Ik wou graag rustig uitlopen. Een tempoversnelling op het einde zat er toch niet meer in, dacht ik. Tot ik een Belgische 'concurrent' zie passeren (hij droeg een shirt van de nationale hockeyploeg). Hij zette de eindsprint naar de finish in, en mijn (misplaatste) trots zorgde ervoor dat ik me in zijn zog zet. In mijn hoofd was het duidelijk: ik klop hem op de meet! Dan is de eer gered. Maar een kramp in de achterkant van mijn dijbeen op 100 meter van de streep besliste er anders over. Het is half strompelend dat ik de aankomst bereik in 273e positie. Met een glimlach op het gezicht, want ik ben me ervan bewust dat het een grappig zicht moet geweest zijn voor mensen die me die laatste meters zagen sterven. Mijn eindtijd wordt uiteindelijk afgeklokt op 3u54'03". Als je dit moest lezen Romain, proficiat met je ongelooflijke sprint op het einde ...

Préparer un marathon en 9 semaines avec Decathlon Coach: course et impressions

Je oorspronkelijke doel opgeven, betekent ook nieuwe doelen stellen onderweg. Vanaf hier mik ik op een eindtijd onder de 4 uur. 

we maken de balans op

Zin om terug te keren

Ik heb natuurlijk niet mijn marathon afgerond in de gewenste tijd (3u54 in plaats van 3u30). Maar aan het einde is de balans voor mij toch positief. Bij deze de conclusies die ik trek na mijn marathon, maar ook na mijn voorbereiding. Ik hoop dat ze jou kunnen helpen voor jouw uitdaging!

- Het allerbelangrijkste: ik heb het einde gehaald na 29 km lang te hebben moeten strijden. Een gevoel van trots overheerst. De tijd is bijzaak, maar laat toch een beetje een wrange nasmaak na. 

- Deelnemen aan zulke uitdagingen onder vrienden (we waren met 4, met verschillende niveaus, en iedereen heeft uitgelopen) is echt top. Een paar dagen ter plaatste blijven om te genieten van de stad maakt het nog leuker!

- Een trainingsschema volgen helpt zeer goed om gemotiveerd te blijven, zelfs wanneer je wat minder in vorm bent. Een sessie op Decathlon Coach kunnen afvinken, was gedurende 9 weken toch een van mijn kleine pleziertjes. 

- Ik heb geen krampen gehad, behalve door het sprintje op het einde. De eerste keer trouwens, op 3 deelnames. Het bewijs dat ik toch echt niet slecht getraind was.

- De contractuur in mijn dij heeft geen parten gespeeld tijdens de wedstrijd. Veel dank aan mijn kinesist en mijn zus om me destijds zo goed mogelijk op te lappen!

- Aan de aankomst is je eerste gevoel: "nooit meer". Maar het duurt niet lang vooraleer de zin in een nieuwe marathon terugkeert. Onder de 3u30 ditmaal!

- De volgende keer begin ik aan mijn trainingsschema wanneer ik al in vorm ben. Dit keer woog ik iets te veel bij de start van de voorbereiding.

- Een schema respecteren, betekent ook je lichaam respecteren. Levenshygiëne, slaap, stretchen ... Veel zaken die ik soms wat verwaarloosd heb.

Préparer un marathon en 9 semaines avec Decathlon Coach: course et impressions
Préparer un marathon en 9 semaines avec Decathlon Coach: course et impressions

Nicolas

SPORTFANAAT, VAN VELE MARKTEN THUIS

Copywriter @Decathlon Belgium. Basketballer, fietser en occasioneel marathonloper.