6 TIPS OM DE JUISTE HARDLOOPSCHOENEN TE KIEZEN

Op die manier vermijd je: blaren, verstuikingen en andere blessures.

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die specifiek ontworpen zijn voor hardlopen! Op die manier vermijd je: blaren, verstuikingen en andere blessures.

ZORG VOOR DE JUISTE MAAT

Wanneer je loopt, glijdt je voet enkele millimeters, soms zelfs een centimeter naar voren. Als je een paar schoenen past, let er dan op dat je tenen niet tegen de voorkant van de schoen aanbotsen... anders kan je blaren en zwarte nagels krijgen! Er moet een ruimte van een centimeter overblijven tussen je tenen en de tip van de schoen. Je hardloopschoenen zullen dus doorgaans een maat groter zijn dan je gewone schoenen.

HOUD REKENING MET JE GEWICHT!

Iemand die 60 kg weegt, kiest niet hetzelfde model van schoenen als iemand die 90 kg weegt. Wist je dit?

Tijdens het lopen moet je lichaam elke keer wanneer je voet de grond raakt ongeveer drie keer je lichaamsgewicht opvangen. De schokgolf van die impact loopt van de hiel tot bovenaan de ruggengraat. De gewrichten fungeren als schokdempers, maar ze worden zwaar op de proef gesteld. Een paar goede loopschoenen is dus essentieel om de schokken op te vangen en de trillingen te verspreiden.Daarom moet je, wanneer je meer dan 80 kg weegt, veel belang hechten aan schokdemping. Kies bij voorkeur een tussenzool gemaakt uit steviger schuim en een extra schokdempingstechnologie ter hoogte van de hiel en voorvoet.

OP VERHARDE OF ONVERHARDE ONDERGROND?

Je schoen moet aangepast zijn aan de ondergrond waar je op loopt. Als je op de weg loopt, is schokdemping erg belangrijk, want het is op dit soort ondergrond dat schoenen het meest verslijten. Loop je op paden en onverhard terrein, kies dan voor een goede ondersteuning van de voet en een geribbelde zool die is aangepast aan natuurlijke hindernissen. 

kies_schoenen_lopen

KIES JE SCHOENEN OP HET EINDE VAN DE DAG!

Tijdens inspanningen zwelt je voet op en na meer dan 30 tot 45 minuten lopen beginnen je schoenen te knellen. Koop je loopschoenen dus bij voorkeur 's avonds, wanneer je voeten wat meer gezwollen zijn.

HOE BEPAAL IK MIJN LOOPSTIJL?

Elke hardloper heeft zijn eigen manier van lopen. De beste manier om je voetafrol te bepalen, is kijken op welke manier de zool van je loopschoenen verslijt. Als je niet over loopschoenen beschikt waarop je de slijtage van de buitenzool kan zien, raden wij je aan om een podoloog te consulteren die je loopstijl kan bepalen.

WANNEER ZIJN JE SCHOENEN AAN VERVANGING TOE?

Wacht niet tot je blessures hebt om je loopschoenen te vervangen. Je kan er ongeveer 1000 kilometer mee doen. Voor lichtere schoenen reken je maximaal 500 kilometer (specifieke modellen voor wedstrijden).

Succes met je training!