Unselected
6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

6 Tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die specifiek ontworpen zijn voor hardlopen! Op die manier vermijd je: blaren, verstuikingen en andere blessures.

Unselected

Zorg voor de juiste maat

Wanneer je loopt, glijdt je voet enkele millimeters, soms zelfs een centimeter naar voren. Als je een paar schoenen past, let er dan op dat je tenen niet tegen de voorkant van de schoen aanbotsen... anders kan je blaren en zwarte nagels krijgen! Er moet een ruimte van een centimeter overblijven tussen je tenen en de tip van de schoen. Je hardloopschoenen zullen dus doorgaans een maat groter zijn dan je gewone schoenen.

Unselected

Houd rekening met je gewicht!

Iemand die 60 kg weegt, kiest niet hetzelfde model van schoenen als iemand die 90 kg weegt. Wist je dit?

Tijdens het lopen moet je lichaam elke keer wanneer je voet de grond raakt ongeveer drie keer je lichaamsgewicht opvangen. De schokgolf van die impact loopt van de hiel tot bovenaan de ruggengraat. De gewrichten fungeren als schokdempers, maar ze worden zwaar op de proef gesteld. Een paar goede loopschoenen is dus essentieel om de schokken op te vangen en de trillingen te verspreiden.~Daarom moet je, wanneer je meer dan 80 kg weegt, veel belang hechten aan schokdemping. Kies bij voorkeur een tussenzool gemaakt uit steviger schuim en een extra schokdempingstechnologie ter hoogte van de hiel en voorvoet.

Unselected
kies_schoenen_lopen

Op verharde of onverharde ondergrond?

Je schoen moet aangepast zijn aan de ondergrond waar je op loopt. Als je op de weg loopt, is schokdemping erg belangrijk, want het is op dit soort ondergrond dat schoenen het meest verslijten. Loop je op paden en onverhard terrein, kies dan voor een goede ondersteuning van de voet en een geribbelde zool die is aangepast aan natuurlijke hindernissen. 

Unselected

Kies je schoenen op het einde van de dag!

Tijdens inspanningen zwelt je voet op en na meer dan 30 tot 45 minuten lopen beginnen je schoenen te knellen. Koop je loopschoenen dus bij voorkeur 's avonds, wanneer je voeten wat meer gezwollen zijn.

Unselected

Hoe bepaal ik mijn loopstijl?

Elke hardloper heeft zijn eigen manier van lopen. De beste manier om je voetafrol te bepalen, is kijken op welke manier de zool van je loopschoenen verslijt. Als je niet over loopschoenen beschikt waarop je de slijtage van de buitenzool kan zien, raden wij je aan om een podoloog te consulteren die je loopstijl kan bepalen.

Unselected

Wanneer zijn je schoenen aan vervanging toe?

Wacht niet tot je blessures hebt om je loopschoenen te vervangen. Je kan er ongeveer 1000 kilometer mee doen. Voor lichtere schoenen reken je maximaal 500 kilometer (specifieke modellen voor wedstrijden).

Succes met je training!

Unselected
Mission 20808 : le rêve olympique d'Amaury Paquet

Mission 2:08:08: de olympische droom van Amaury Paquet

Amaury Paquet moet zijn beste tijd op de marathon met 36 seconden verbeteren om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.

Trainingsschema 10 miles: 10 weken – 3 sessies per week

Trainingsschema: klaar voor de 10 miles in 10 weken!

De populariteit van de 10 miles is aan een steile opmars bezig. Wil jij de 16 km tot een goed einde brengen?

20 km de Bruxelles : les conseils du dernier vainqueur

20 km van Brussel: tips van Amaury Paquet

Amaury Paquet, drievoudig winnaar van de 20 km van Brussel in 2021, 2022 én 2023, geeft je zijn tips voor de aankomende editie. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten op de wedstrijddag? Hoe recupereren? Plaats jezelf in de schoenen van onze kampioen.

comment-nettoyer-des-chaussures-de-running

Hoe maak je je loopschoenen schoon?

Lopers hebben dikwijls een bijzondere band met hun loopschoenen. Het zijn hun metgezellen tijdens trainingen en loopwedstrijden. Ze zetten er topprestaties mee neer. Je loopschoenen op de juiste manier onderhouden is van groot belang voor de kwaliteit en de levensduur.

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat doe je tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd?

Wat moet je doen tijdens de laatste uren voor een loopwedstrijd? Marathonloper Amaury Paquet deelt je zijn beste pre-race ervaringen.

Een marathon voorbereiden in 9 weken met Decathlon Coach: week 1 en 2

Een marathon voorbereiden in 9 weken met Decathlon Coach: week 1 en 2

Een marathon voorbereiden, dat neem je best niet te licht op. We rekenen op de app Decathlon Coach om ons doel te bereiken: een marathon lopen onder de 3.30 uur!