petanque : de spelregels

Petanque: de spelregels

Het terrein, het aantal spelers, het aantal ballen per speler … allemaal zaken die je bij het begin van elk spel moet vastleggen. Dit jaar geen onenigheden meer, want jij bent de scheidsrechter!

Tips, tricks, spelregels …  Petanque zal voor jou geen geheimen meer hebben.

Het doel van het spel is eenvoudig: de ballen zo dicht mogelijk bij de cochonnet (ook wel het but genoemd) werpen.

Waar petanquen?

Officieel wordt petanque gespeeld op een boulodrome. Er is echter geen reglementaire grootte voor het terrein. Je kunt op gravel of fijn grind spelen.

Is er geen boulodrome bij jou in de buurt, dan is elke plek goed om te petanquen: het dorpsplein, de parking van de camping, het strand of zelfs het bos!

Beginners kiezen best voor een vlak en zanderig terrein om te vermijden dat de ballen te ver rollen. Eens je het spel beter onder de knie hebt, kan je proberen spelen op moeilijker, kiezelachtig terrein.

petanque spelregels afmetingen terrein

De afmetingen van het terrein 

Zorg voor genoeg plek om te spelen. De ballen rollen en je moet je gemakkelijk kunnen verplaatsen op het terrein om een goed overzicht te hebben. Zorg dus voor voldoende ruimte, vooral wanneer je met veel spelers bent. Officieel is een terrein 4 meter breed, 15 meter lang en afgebakend met houten balken, meestal spoorbielzen. Ben je niet op een officieel afgebakend terrein, zorg er dan wel voor dat je het terrein waarop je speelt afbakent, zodat elke bal die buiten de grens gaat niet wordt meegeteld in het spel.

Het team dat begint tekent op de grond een cirkel met een diameter van 35 tot 50 cm, zodat elke speler zijn ballen vanuit hetzelfde vertrekpunt gooit.

Het but moet tussen 6 en 10 meter vanaf de cirkel worden gegooid, op minstens 1 meter afstand van elk obstakel.

Speel je met kinderen, let er dan op dat je ver genoeg speelt van wegen, aangezien de ballen soms echt ver kunnen wegrollen.

Het aantal speler

Petanque wordt officieel 1 tegen 1 gespeeld (tête-à-tête), of in een team van 2 (doublette) of 3 spelers (triplette).

Uiteraard kan je altijd met nog meer mensen spelen. In dat geval raden we aan om met niet meer dan 6 ballen per team te spelen en/of 2 ballen per speler, zodat er niet té veel ballen op het terrein liggen.

petanque spelregels wie begint

Wie begint?

Het is zover. De teams zijn gevormd en de ballen zijn verdeeld. Maar wie mag het but gooien?

Bij officiële wedstrijden wordt er vooraf getost met een muntstuk. Zo kan elk team zich beter voorbereiden en zijn strategie bespreken.

Heb je geen muntstuk, dan zijn er twee opties.

Doe een loting met het but of, als je wat meer tijd hebt, gooi je het but en elk team gooit een eerste bal. Het team dat het dichtst bij het but zit, mag het spel beginnen.

Hoe verloopt de puntentelling ?

Het winnende team scoort een aantal punten dat gelijk is aan het aantal ballen dat het dichter dan de beste bal van de tegenstander bij het but heeft gegooid.

Eens het but en de eerste bal zijn gegooid, is het de beurt aan het tweede team.

Zolang dat team er niet in slaagt om een bal nóg dichter bij het but te brengen, blijft de beurt aan hen. Gooien ze een bal dichter bij het but dan de dichtste bal van de tegenstander, dan is het opnieuw aan het eerste team. Zo gaat het verder tot alle ballen zijn gegooid.

Voorbeeld van een “mène” (werpronde):~Het team dat met zwarte ballen speelt, scoort 3 punten. Drie zwarte ballen liggen immers dichter bij het but dan de beste gele bal.

Het team dat een werpronde wint, mag de volgende ronde beginnen door het but en de eerste bal te gooien.

Het spel eindigt zodra een team 13 punten heeft gescoord.

Nu je alle spelregels kent, is het tijd om naar het terrein te gaan om optimaal van het petanquen te genieten. Lees ook hoe je vorderingen kunt maken dankzij onze tips voor de tireur of de pointeur.

petanque_boule_geologic

Hoe kies ik de juiste petanqueballen?

Er zijn veel zaken waarmee je rekening moet houden. Volg deze gids en maak meteen de juiste keuze.

Wat zijn de spelregels van Kubb?

Wat zijn de spelregels van Kubb?

KUBB is een strategische sport die bovendien de nodige precisie vereist. 2 teams spelen tegen elkaar, en trachten de blokken (kubbs) van het andere team omver te gooien. Werp je daarna ook de koning omver, heb je gewonnen!

DE REGELS VAN BEACHVOLLEYBAL

Ontdek de regels van Beachvolleybal

Beachvolleybal is de zomersport bij uitstek en telt miljoenen spelers over de hele wereld. Iedereen heeft het weleens gespeeld met vrienden of familie. Maar zijn de officiële regels ook bekend?

tafeltennis pingpong

De regels van tafeltennis... en pingpong.

Maak je voor het eerst kennis met het witte balletje? Hieronder vind je de spelregels, zodat je kunt spelen in plaats van oeverloos te blijven discussiëren.