de spelregels van tafeltennis en pingpong

De regels van tafeltennis... en pingpong.    

Ontdek de spelregels van tafeltennis en pingpong, van puntentelling tot speeltechnieken, om je spel te verbeteren en plezier te hebben.

Tafeltennis of pingpong: twee verschillende namen, maar de regels zijn dezelfde. Op één verschil na: pingpong is een vrije sport, dus jij beslist zelf of je volgens de regels op deze pagina wilt spelen. 

Als je in club of competitie speelt, zal je de regels van tafeltennis volgen.
Als je niet in een club speelt, pas dan gerust de regels aan of vind jullie eigen regels uit, zodat je tot een spel komt dat het best bij de spelers past, van kinderen tot ouderen. Pingpong kan bij elk partijtje opnieuw worden uitgevonden! 

de regels van tafeltennis pingpong

Waar wordt er tafeltennis of pingpong gespeeld?

Op school

De eerste academische leerschool voor tafeltennis kan al in de sportlessen op school zijn. Je leerkracht leert je de exacte regels, hoe je je batje moet vasthouden, je eerste slagen en je eerste passen...

In een club

Wil je verdergaan in het academische tafeltennis, sluit je dan aan bij een club, tempel van de pingpongleer. Je werkt er verder aan je precisie, techniek, behendigheid en, vooral, je mentale kracht.

Thuis (binnen of in de tuin)

In de meeste gevallen vindt de eerste kennismaking met het witte balletje in de tuin plaats. Hier zijn de regels niet zo belangrijk, zolang de afgesproken regels door alle spelers worden nageleefd.
Wil je graag een balletje slaan, maar zit het weer niet mee of heb je weinig plaats, dan kun je binnen spelen op een kleinere pingpongtafel of met pingpong racketsetjes, zoals een Rollnet, dat je op een gewone tafel bevestigt.

wie wint de wedstrijd in tafeltennis?

Wie wint de wedstrijd in tafeltennis?

Een wedstrijd wordt in maximaal 5 games beklonken: de winnaar is de eerste speler die 3 games van 11 punten gewonnen heeft.

In de individuele competitie worden in wedstrijden op hoog niveau tot 7 games gespeeld (4 winnende games). 

regels tafeltennis bij de opslag

Wat moet je doen bij de opslag in tafeltennis?

Het balletje moet op beide tafelhelften stuiteren. Als het het net raakt, is het "let" en mag je opnieuw opslaan. Diagonaal serveren is alleen verplicht in het dubbelspel. In een individueel spel, kun je dus opslaan waar je maar wilt. Elke speler krijgt 2 opeenvolgende opslagen. Bij een 10-10 stand wordt er na elke punt van service gewisseld.

Je moet je batje en het balletje boven het tafelniveau en achter de baseline houden.

Het opgooien doe je met open hand, plat met de handpalm naar boven gericht. Het balletje moet minstens 16 cm hoog gegooid worden en moet recht omhoog gegooid worden. Het moet steeds zichtbaar zijn voor je tegenstander.

Als je een van deze regels niet naleeft, heb je het punt verloren.

regels tafeltennis na de opslag

Wat moet je doen na de opslag?

Na de opslag moet het balletje voor de terugslag van de tegenstander één keer op zijn of haar speelhelft stuiteren.

De tegenstander dient de bal meteen naar de andere kant van de tafel te spelen, zonder dat hij in het net terecht komt. Als je het net raakt, kan het spel doorgaan op voorwaarde dat het balletje op de speelhelft van je tegenstander stuitert!

Als je de tafelrand raakt, heeft dat ook geen gevolgen voor het spelverloop; net zoals bij het raken van de netrand dient het balletje hier gewoon door de ontvanger te worden teruggespeeld.

Deze regels blijven van toepassing tot er een punt wordt gemaakt.

regels tafeltennis dubbelspel

En het dubbelspel?

Naast de regels van het enkelspel gelden hier nog 3 extra regels voor dubbelspel tafeltennis:

- bij de opslag dien je de bal altijd diagonaal over het net te slaan, van het rechtervak van de serveerder naar het rechtervak van de ontvanger;

- de bal moet steeds om beurten worden gespeeld door de 2 teamleden;

- alle spelers moeten 2 keer opslaan, om beurten. Speler A1 serveert 2 keer naar speler B1. Speler B1 serveert 2 keer naar speler A2. Speler A2 serveert 2 keer naar speler B2. Speler B2 serveert 2 keer naar speler A1, enzovoort.

tafeltennis pingpong wat mag je niet doen

Wat je niet mag doen tijdens de partij tafeltennis

In de volgende gevallen verliest een speler het punt:

- de speler laat de bal meermaals stuiteren op de eigen speelhelft;
- de speler raakt de bal meermaals met het batje tijdens dezelfde slag;
- de bal raakt de speelhelft van de tegenstander niet;
- de speler verplaatst de tafel tijdens het spelen;
- de speler raakt de tafel met de vrije hand;
- de speler volleert de bal;
- de speler speelt een bal terug die op de zijkant van de tafel heeft gestuiterd.

tafeltennis pingpong regels

Tafeltennis: de triomf van de koelbloedigheid 

Nog een laatste tip voor je je batje erbij neemt: hou het hoofd koel! In het begin kan het soms moeilijk zijn om het balletje op de tafel te houden bij de terugslag. Concentreer je tijdens je eerste 2 of 3 sessies vooral op de rally's en probeer niet meteen punten te scoren. "Keep it in play", zoals we hier zeggen. Probeer niet te snel te smashen of met topspin of andere effecten te spelen om te vermijden dat je het op je zenuwen krijgt of dat je tegenstander er genoeg van heeft. Je eerste doel is kalm blijven en de bal terugspelen. Je zult (heel) snel vorderingen maken en als je op een dag bij een club gaat aankloppen, zul je merken dat koelbloedigheid vaak het verschil maakt in een wedstrijd.

Vergeet ook niet dat al deze regels gelden voor academisch tafeltennis. Speel je niet in een officieel kader (pingpong), pas de regels dan gerust aan om er je eigen spel van te maken!

Of je nu een doorgewinterde tafeltennisspeler bent of net begint met pingpong, het kennen en begrijpen van de spelregels is essentieel om van het spel te genieten en je vaardigheden te verbeteren. Pas de regels aan je eigen spel aan en ontdek de veelzijdigheid van pingpong. Of streef naar het niveau van de beste tafeltennisspelers met de officiële regels. Aan jou de keuze. Veel speelplezier!

thomas schouteeten

Thomas Schouteeten 

Decathlon-medewerker, gepassioneerd door tafeltennis

 

Als free pingpongspeler pas ik de regels aan op mijn favoriete tafel: de small tafel (1/3 van een standaard tafel). Elke pauze, elke samenkomst is voor mij een reden om mijn batje tevoorschijn te halen. Daarnaast kan je me ook op de squashbaan of het handbalveld terugvinden, of elders, om nieuwe sporten uit te proberen. Keep it in play!

Deze tips zijn misschien ook interessant voor jou 

het juiste tafeltennisbatje kiezen

Hoe kies je het juiste tafeltennisbatje?

Welk tafeltennisbatje past bij jou? In dit artikel vertellen we je met welk batje je het best indoor, outdoor, recreatief of tijdens wedstrijden speelt.

Tafeltennis is goed voor je

Tafeltennis is goed voor je

Net als vele andere sporten bezorgt tafeltennis je een goed gevoel! Vind je het gewoon leuk om een balletje te slaan of hou je wel van wat uitdaging? Dan is tafeltennis echt iets voor jou!

pingpongtafel voor free tafeltennis

Hoe kies je een outdoor tafeltennistafel?

De keuze van een pingpongtafel (of tafel voor free tafeltennis) hangt af van waar je speelt en waar je de tafel opbergt. We maken een onderscheid tussen twee types: indoor tafels (binnen) en outdoor tafels (buiten).