HOE KIES IK EEN SURFPLANK?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten van de sport en je skills te verbeteren. Zeker als beginner maar natuurlijk ook als gevorderde surfer! We hebben hier enkele tips voor je klaar om de juiste surfplank te kiezen.

Een surfplank kies je in eerste instantie op basis van je niveau: beginner of gevorderd. 

EEN SCHUIMBOARD OF SOFT TOP SURFPLANK: PERFECT VOOR BEGINNERS

EEN DUURZAME SURFPLANK

Polystyreen is zacht maar sterk. Het zal niet indeuken tijdens impact met de zeebodem of na een stoot tijdens het transporteren. Het is dus super duurzaam: het zal niet scheuren of splijten naar verloop van tijd. 

EENVOUDIG IN GEBRUIK

Een grote surfplank met groot volume geeft je stabiliteit en hanteerbaarheid. In dat opzicht is een soft top of schuimplank een goeie keuze. Dit type board drijft uitstekend waardoor je perfect aan de slag kunt op kleine golven, ook al beheers je de peddeltechniek nog niet perfect. Een bijkomend voordeel is dat dit type planken budgetvriendelijk is: ideaal dus om te beginnen met je surf carrière!

MAXIMALE VEILIGHEID

Dit type surfplank voor beginners is gemaakt uit polystyreenschuim, een materiaal dat drijfvermogen combineert met veiligheid. Een schuimplank komt immers minder hard aan wanneer je erop valt bij een gemiste take-off of als je de nose tegen je krijgt nadat je onderuit bent gehaald door een grote golf.

IK BEN EEN BEGINNENDE SURFER: HOE KIES IK DE JUISTE MAAT VOOR MIJN SURFPLANK?

De lengte van je surfboard hangt af van je lichaamsbouw en lengte. Goed opletten op het moment van je keuze: de lengte wordt uitgedrukt in voet, volgens het Angelsaksisch maatstelsel (1 voet = 30,48 cm).

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 8'0

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 5'8 OF 6'0

Ideaal voor kinderen die onbezorgd en veilig willen leren surfen.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 7'0

Ideaal om in alle veiligheid in te stappen en je techniek te verbeteren.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 8'6

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

PLANKEN VAN EPOXY EN POLYESTER: PERFECT VOOR REGELMATIGE EN INTENSIEVE SURFERS

HET LONGBOARD

Dit lange en dikke model is speciaal gemaakt voor puur en intens surfgenot! Het is veel minder radicaal dan een shortboard en biedt je de mogelijkheid om kleine golven te nemen. Het is helaas wel veel minder wendbaar.

EEN SHORTBOARD

Dit smalle en korte model is een van de populairste types langs de kusten. En terecht: shortboards zijn wendbaar, superhandig bij duck dives en eenvoudig om door de branding te komen. Dit type plank is daarentegen wel heel veeleisend en daarom voorbehouden voor surfers met een minimum aan techniek.

HET FUNBOARD

Dit type surfboard volgt je in je vorderingen en in je surfsessies op kleine golven, dankzij de evolutionaire vorm.

Pierrick

Surfsport specialist

Om optimaal te genieten van je surfsessies moet je niet vergeten je surfplank te waxen.